Zece persoane, trimise în judecată în dosarul medicamentelor contrafăcute

Procurorii Parchetului General au trimis în judecată zece persoane în dosarul medicamentelor contrafăcute, printre care se află Robertino și Mariana Stan, administratori ai firmelor Cross Pharm SRL, Benedict Pharma SRL și Farmacia Vitaplus Cernica SRL, acuzați de evaziune fiscală și spălare de bani, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului.

În același dosar, au fost trimiși în judecată Luminița Costin, Alexandru Robert Oprea, Ștefan Florin Clinciu, Cornelia Raluca Clinciu, Gheorghe Clinciu, Pavel Marian Usturoi, Gheorghe Aurelian Anghel, Alina Mariana Isac.
De asemenea, firmele Cross Pharm SRL, Farmacia Vitaplus Cernica SRL și Benedict Pharma SRL au fost trimise în judecată pentru evaziune fiscală și spălare de bani, potrivit sursei citate.

Potrivit Parchetului, „la data de 5 mai 2014, ANAF a sesizat Parchetul cu privire la faptul că au fost identificate mai multe persoane juridice române ca beneficiare ale unor operațiuni comerciale suspecte de a avea un caracter fictiv, operațiuni derulate în domeniul achiziției și comercializării de medicamente”.

Din verificările efectuate de către ANAF a rezultat că societățile respective au declarat intrări intracomunitare și au efectuat unele dintre achizițiile de medicamente de la intern prin două circuite comerciale care înglobează operațiuni fictive destinate sustragerii de la plata sumelor de bani datorate cu titlu de TVA și introducerii în circuitul comercial a unor medicamente pentru care nu există documente legale de proveniență.

În urma anchetei, procurorii au stabilit că soții Robertino și Mariana Stan, în calitate de administratori ai societăților Cross Pharm SRL, Benedict Pharma SRL și Farmacia Vitaplus Cernica SRL, au creat, cu complicitatea inculpaților Luminița Costin, Alexandru – Robert Oprea și Ștefan Florin Clinciu, două mecanisme de eludare a taxelor datorate bugetului de stat.

„Primul mecanism se derula prin înregistrarea în evidențele contabile de cheltuieli cu prestări servicii, efectuându-se operațiuni de deducere a TVA în baza unor facturi emise de către anumite societăți comerciale, deși între acestea și societățile administrate de inculpați nu au existat operațiuni reale, diminuându-se profitul impozabil și al TVA de plată”, arată în document.

Astfel, Luminița Costin, în calitate de contabil la cele trei firme, a oferit ajutor prin efectuarea tuturor operațiunilor care țineau de evidența financiar-contabilă, respectiv depunerea corelată a declarațiilor fiscale obligatorii, reglarea situației financiar-contabile a societăților, înregistrarea operațiunilor fictive ale societăților, transmiterea documentelor contabile și financiare către reprezentanții societăților și întocmirea înregistrărilor contabile fără a verifica realitatea operațiunilor, inclusiv în perioada controlului efectuat de către reprezentanții ANAF, în care a dirijat încercarea de a denatura înregistrările contabile ale celor trei firme, prin acordarea de sprijin de specialitate și întocmirea de diverse situații contabile spre a fi prezentate organelor de control.

Alexandru – Robert Oprea, în calitate de administrator în fapt al unei societăți comerciale, a consimțit la încheierea, în mod fictiv, de contracte de prestări servicii cu cele trei societăți, în baza acestora fiind emise numeroase facturi fiscale nereale, care aveau ca obiect servicii de marketing în domeniul medicamentelor, toate fiind emise în numele societății de o persoană inexistentă, iar activitățile nu puteau fi prestate de către această societate comercială, având în vedere că aceasta nu deținea logistica necesară.
De asemenea, Ștefan Florin Clinciu este acuzat că a procurat în mod ilegal și i-a furnizat lui Robertino Stan o ștampilă cu amprenta SC L.F.C. SRL, precum și tipizate de facturi fiscale și chitanțe cu datele SC F.P. SRL în format electronic, transmite sursa citată.

Cel de-al doilea mecanism infracțional consta în disimularea adevăratei naturi a dispoziției, a circulației și a proprietății sumelor de bani, cunoscându-se că bunurile provin din săvârșirea de infracțiuni, realizându-se în mod empiric prin întocmirea de contracte de împrumut între SC Cross Pharm SRL și mai multe persoane fizice, respectiv Mariana Stan, Ștefan Florin Clinciu, Cornelia Raluca Clinciu, Gheorghe Clinciu, Pavel Marian Usturoi, Gheorghe Aurelian Anghel, Alina Mariana Isac, deși societatea nu avea acest obiect de activitate, ci își desfășura activitatea în domeniul comerțului cu medicamente.
Prin încheierea acestor contracte de împrumut, ce au totalizat 16.660.065 lei, au fost încălcate dispozițiile legale privind societățile comerciale, potrivit cărora persoanele fizice și juridice care constituie societăți comerciale nu se pot abate de la scopul generic al acestora, respectiv efectuarea de acte de comerț, astfel că acestea nu aveau aptitudinea de a acorda împrumuturi fără dobândă, deoarece acest tip de operațiune nu poate fi calificată ca un act de comerț.

Prejudiciul estimat este de 17.745.544 lei, sumă cu care Ministerul Finanțelor Publice s-a constituit parte civilă în procesul penal.
Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător și poprirea asupra conturilor bancare deținute de inculpați, precum și asupra imobilelor deținute de aceștia. Totodată, s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra sumelor de bani ridicate cu ocazia efectuării unor percheziții domiciliare, potrivit comunicatului Parchetului.
Dosarul se va judeca la Tribunalul București.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.