Zegrean despre scandalul privind revocarea lui Dragnea

Fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean, a declarat pentru mediafax.ro despre scandalul din Parlament că ”întotdeauna când s-au schimbat preşedinţii de Camere a fost cu scandal şi cu urlete” şi că probabil situaţia va fi lămurită la Curtea Constituţională.

”Situaţii de genul acesta au mai fost, întotdeauna când s-au schimbat preşedinţii de Camere a fost cu scandal şi cu urlete. Este practică începând cu Adrian Năstase, când au încercat să îl schimbe şi au crezut că pot să pună pe altcineva în locul lui, dar a ieşit Bogdan Olteanu preşedinte. A fost cu Blaga şi cu Geoană, a fost cu Antonescu, cu doamna Roberta Anastase… Toţi aşa au fost schimbaţi în situaţii din acestea, de criză şi de conflict şi de discuţii între ei”, a spus fostul preşedinte al CCR.

În opinia acestuia, practica Curţii Constituţionale ”este şi de-o parte şi de cealaltă: este o practică potrivit căreia numai cei care l-au propus pot cere revocarea lui, este şi practică inversă, când Blaga a fost schimbat pur şi simplu atunci cu suspendarea Preşedintelui şi în 2012 cu revoluţia parlamentară. Atunci a fost schimbată şi Roberta Anastase fără să fi propus grupul ei, cei care i-au propus în funcţii”.

Augustin Zegrean spune că dacă ”au avut un număr de voturi suficiente, este ok ce a fost acolo. Până la urmă asta contează: câţi au votat, pentru că preşedintele de şedinţă nu ar fi supus votului niciodată chestia aceasta. Dacă s-a votat introducerea pe ordinea de zi s-a votat, asta înseamnă că făcea parte din ordinea de zi şi preşedintele de şedinţă era obligat să respecte ordinea de zi, chiar dacă ei nu vor să respecte democraţia. Acestea sunt problemele democraţiei pe care ei nu le acceptă.

Parlamentarii hotărăsc ordinea de zi, ei o aprobă. Ordinea de zi se propune de Biroul Permanent, dar se aprobă în Camera Deputaţilor în prima şedinţă de luni se votează ordinea de zi”.

Întotdeauna când este o schimbare a ordinii de zi se votează schimbarea sau neschimbarea ordinii de zi, a adăugat fostul preşedinte al CCR: ”Dacă ei au votat introducerea pe ordinea de zi, lucrurile sunt clare şi preşedintele de şedinţă trebuia să supună la vot pentru că a fost inclusă prin vot pe ordinea de zi. Dacă s-a votat includerea pe ordinea de zi, atunci lucrurile sunt corecte. Problema este dacă s-a votat şi dacă votul a fost corect, Liviu Dragnea nu mai este preşedinte”.

Augustin Zegrean a mai spus că dacă nu a existat cvorum, este o problemă, ”pentru că trebuie jumătate plus unu să voteze”.

”Cel mai probabil situaţia va fi lămurită la Curtea Constituţională, dacă va cere cineva acest lucru. Problema este până atunci ce se întâmplă? Cine conduce până atunci Parlamentul?”, a conchis Zegrean.

Prim-vicepreşedintele PNL, deputatul Raluca Turcan, a cerut, miercuri dimineaţă, în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, revocarea lui Liviu Dragnea de la conducerea acestui for legislativ. De asemenea, ea a cerut şi revocarea lui Florin Iordache din funcţia de vicepreşedinte. Ea a mai solicitat ca şedinţa de plen să fie condusă de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Marilen – Gabriel Pirtea (PNL), nu de Florin Iordache.

La rândul său, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a afirmat că cererea Opoziţiei privind revocarea din funcţie a preşedintelui şi a unui vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor nu este regulamentară, acuzând iniţiatorii de deficienţe în a înţelege regulamentul.

Deputaţii au decis să ia pauză de consultări timp de 20 de minute, după care dezbaterile din Camera Deputaţilor s-au reluat, vicepreşedintele Marilen Pirtea supunând propunerile Opoziţiei la vot, deşi nu era preşedinte de şedinţă. Ulterior, Raluca Turcan a susţinut că votul dat în Parlament, chiar dacă nu a fost supus de preşedintele de for, a respectat procedura, aşa că Liviu Dragnea a pierdut funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Pe de altă parte, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a cerut, la reluarea şedinţei Camerei Deputaţilor, un vot de control, ulterior anunţând că nu există cvorum.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. Votul a fost perfect legal, tovarășul dracnea nu mai e președinte. ccr nu va da niciodată dreptate opoziției pt că e aservită infractorului cu hamster sub nări.

    • Zegrean tata, mos Vida e mai destept, tocmai a pus beculete de Craciun pe langa casa. Tu de ce nu faci la fel? Ai taiat porcul? Plimba nepotii.

  2. Mare megasecurist pensionarul asta de lux.
    Un nimeni de juristconsult si iubitor de basism.

  3. Cind spun ca potentialul de tradare in PSD este imens stiu ce spun. Fiind un partid foarte mare, este si foarte eterogen iar asta indica faptul ca fiecare are un anume interes intrat acolo: unul de capatuiala, altul pentru putere, altul sa se vind celui mai bun ofertant, altuia ii place puterea si orgoliul sau este satisfacut intr-o asemnea pozitie de parlamentar. E posibil ca PSD sa supravietuiasca si acestui asalt. E posibil sa nu. Un lucru e cert: de cind a prelut puterea PSD-ALDE au fost supuse eroziuniii accelerate pe mai multe cai: dinspre presedintie, un gomos care cauta numai guvernul meu dar nu pentru a construi pentru Romania pentru ca nu-l intereseaza Romania decit din perspectiva fotoliului sau caldut, dinspre zona justitiei care vedem bine cum a functionat, adica de pe pozitii de forta pe baza unor protocale de inspiratie cominternista unde s-a inlocuit strigatura luptei de clasa cu cea impotriva coruptiei, dinspre servicii care au abilitatea de a-i face pe cei din PSD sa-si dea palme singuri, dinspre exterior si aici sint de mentionat ambasadele cu interese precum sua, olanda etc, UE care in mod absurd mentine ca presiune politica cu MCV-ul cit si dinspre BNR care dintr-un condei a distrus tot ce s-a incercat pe zona sociala. Faptul ca inca rezista este surpinzator. Faptul ca opozitia actioneaza fatis impotriva intereselor Romaniei se numeste tradare iar exemplele din parlamentul european sint mai mult decit elcovente. Actiunile indreptate impotriva PSD-ALDE sint de fapt actiuni indreptate impotriva Romaniei.

  4. Ce iar mai veni manusa lu asta un loc eligibil de europarlamentar la PNL !Nu poate sta acasa sa isi manance „speciala” il scot ochelarii la hora..

  5. O minte diabolica precum cea a lui Dracnea nu va mai apare asa curand la rRomanika-bramburica…dansu’ a luptat ‘din greu’ ca parlamentarii-bastinasi sa ia la 200 de milioane de lei-paralei(cu toate sporurile)/lunar numa’ ca sa stea cuminti in bancute ! Asa,intreb si eu ca prostul,e vr’unul din opozitie sa plece de la tihna parlamentara si vr’a sa guverneze d’adevaratelea ?!?
    PS. Fara perdantu’ de Ludovic Horban ca el a jucat numa’ pe cartea primariei Capitalei…din cauza asta azi nu e parlamentar si e si fara salar/lunar baban,el vrand alegeri anticipate.

  6. Doamne, ce prosti si PNL-istii astia! Auzi, sa-l schimbi pe „Ciordache” cu „Pirtea” (adica..partzea!!). Clar, va iesi un mare…fassssssss!!!

  7. Dl. Traian Băsecu cu dl. Augustin Zăgrean sunt ca sacul cu petecul. În zona justiției numele de Augustin este destul de nefast. Și sacul cu peticul continuă să cuvânte fară masură în loc să lase și în pace. Cei 10 ani pentru primul și 9 ani pentru al doilea cât au stat pe capul românilor a fost o nenorocire pentru democrație și o catastrofă pentru justiție.

  8. Astept cu interes si opiniile celorlalti EXPERTI: politistul Godina, omul de afaceri Jorj Becali, seful sindicatului numarul 14 al gardienilor de la Jilava – DUMITRASCU si avocata LULA. Veti vedea ca nu exista controverse.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.