Zid de personalităţi pentru Antipa

Peste 50 de personalități din zona academică și a societății civile își exprimă, într-o scrisoare deschisă, susținerea pentru Muzeul Antipa din București, căruia i s-a cerut să cedeze 45% din parcul său în vederea construirii unei alte instituții muzeale.
Personalități de prim rang din zona academică și reprezentanți ai unor organizații non-guvernamentale din domeniul protecției mediului și conservării biodiversității au adresat o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă și ministrului Culturii, Valer-Daniel Breaz, în care afirmă necesitatea ca Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” să păstreze intactă suprafața de teren ce aparține instituției, acest lucru fiind garantul existenței și dezvoltării sale și unica posibilitate de extindere, potrivit documentului remis și Mediafax
Demersul a fost inițiat de dr. Cristian Lascu, cercetător speolog, în contextul discuțiilor din spațiul public privind o posibilă înstrăinare a unei suprafețe de 5.300 de metri pătrați din parcul Muzeului Antipa în vederea realizării unei alte construcții, respectiv a Muzeului Național de Istorie a Evreilor și Holocaustului din România.
Semnatarii demersului îți arată deplina susținere față de înființarea acestei noi instituții de cultură, dar spun că Ministerul Culturii și Guvernul României trebuie să găsească o soluție care să nu afecteze integritatea
Muzeului Antipa, monument istoric de importanță națională.
„Dezvoltarea patrimoniului și diversificarea activităților muzeului din ultimii 100 de ani au amplificat nevoia de spațiu. Muzeul Antipa se confruntă cu o nevoie imperioasă de suplimentare a spațiului de depozitare pentru colecțiile sale în continuă creștere, de un spațiu adecvat pentru organizarea de expoziții temporare de anvergură, dar și de spații noi de expunere. Toată această dezvoltare nu poate fi susținută în lipsa posibilității de extindere a muzeului. Considerăm că, în situația în care ar exista o soluție pentru realizarea unei construcții în curtea Muzeului Antipa, respectând restricțiile impuse de actualele regulamente urbanistice, aceasta trebuie aplicată cu prioritate pentru extinderea Muzeului Antipa”, spun semnatarii scrisorii deschise.
„Subliniem faptul că Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa este una dintre cele mai vechi și prestigioase instituții muzeale din România, decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, fiind primul muzeu asumat și construit de statul român în forma în care există astăzi. Cu un patrimoniu de aproximativ 2 milioane de exemplare și un număr de vizitatori de 311.639 în anul 2018, Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa este, de asemenea, unul dintre cele mai iubite și vizitate muzee din București și din țară”, se încheie scrisoarea deschisă.
Documentul este semnat, printre alții, de academician prof. univ. dr. Octavian Popescu, decan, Facultatea de Biologie și Geologie, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, membrul corespondent al Academiei Române dr. Dumitru Murariu, director Institutul de Biologie al Academiei Române, membrul corespondent al Academiei Române prof. univ. dr. Maria-Luiza Flonta, Facultatea de Biologie, Universitatea București, membrul corespondent al Academiei Române Prof. Univ. Dr. Dan Cogălniceanu, Facultatea de Biologie, Universitatea Ovidius Constanța, membrul corespondent al Academiei Române Prof. Univ Dr. Mircea Flonta, Facultatea de Filosofie, Universitatea Bucuresti, Prof. Univ. Emerit Dr. Dan-Alexandru Grigorescu, Universitatea București, Președinte de onoare al Geoparcului Dinozaurilor Hațeg, Director științific al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, Conf. Univ. Dr. Marius Skolka, Decan Facultatea de Biologie, Universitatea Ovidius Constanța, Conf. Univ. Dr. Angela Bănăduc, Decan Facultatea de Ştiinţe, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.
Printre reprezentanţii ONG-urilor care au semnat scrisoarea deschisă se numără Dr. Orieta Hulea, Director General, WWF România, Dr. Dan Hulea, Director Executiv, Societatea Ornitologică Română
Dan Bărbulescu, Director Executiv, Asociația Parcul Natural Văcărești, dr. Răzvan Popescu Mirceni, Director Executiv, Oceanic Club, Dr. Dragoș Mantoiu, Președinte, Asociația Wilderness Research and Conservation, Ovidiu Roșu, Fundația Visul Luanei, Mihai Stoica, Director Executiv, Asociația 2Celsius, Toma Pătrașcu, Director, Bucharest Science Festival, Claudia Florescu, Grupul de Inițiativă Civica Kiseleff.
Muzeul „Grigore Antipa” din București a primit, pe 21 iunie, din partea autorității finanțatoare, Ministerul Culturii și Identității Naționale, solicitarea de a răspunde unei adrese venite de la Secretariatul General al Guvernului privind cedarea a 5.300 de metri pătrați din parcul instituției în vederea realizării unei alte construcții.
Anterior primirii acestei adrese, managerul instituției, Luis Ovidiu Popa, a fost invitat la sediul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară pentru a semna un plan de dezlipire a terenului pe care Muzeul Antipa îl are în administrare, dezlipire pe care nu a solicitat-o, despre care nu fusese informat și pe care nu o dorește, potrivit unui comunicat remis, pe 27 iunie, MEDIAFAX.
Conducerea muzeului a înaintat, tot pe 27 iunie, un răspuns către Ministerul Culturii, prin care își manifestă opoziția față de ideea înstrăinării a 45% din suprafața liberă de construcții a instituției.
Într-un răspuns al Ministerului Culturii la solicitarea MEDIAFAX, primit joi, se arată că „potrivit inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, aprobat prin H.G. 1705/2006, terenul solicitat se află în administrarea Muzeului Național de Istorie Naturală «Grigore Antipa». De asemenea, potrivit extrasului de carte funciară, proprietar este Statul Român, prin Ministerul Culturii și Identității Naționale, iar administrator este Muzeul Național de Istorie Naturală «Grigore Antipa»”.
Întrebați de MEDIAFAX cât cântăresc în această situație argumentația și refuzul Muzeului Antipa de a renunța terenul vizat, reprezentanții MCIN au transmis că „Muzeul, în calitate de administrator, trebuie să își exprime consimțământul pentru înstrăinarea suprafeței de teren în cauză”.
Reprezentanții ministerului mai spun: „În ceea ce privește posibilitatea construirii unui nou muzeu lângă Muzeul «Grigore Antipa», este prematur să ne pronunțăm în acest sens, întrucât sunt necesare o serie de studii tehnice de specialitate pentru a evalua încadrarea în zonă a unei asemenea construcţii”.
De cealaltă parte, Toni Greblă, secretarul general al Guvernului, a declarat, pe 28 iunie, pentru MEDIAFAX că terenul pe care se află Muzeul Antipa din București este proprietatea statului, dat în folosință gratuită instituției, dar „folosința poate fi retrasă și atribuită alteia”.
Întrebat care sunt procedurile care vor urma refuzului Muzeului Antipa de a se înstrăina aproape jumătate din suprafața parcului, Toni Greblă a declarat pentru MEDIAFAX: „Nu a fost luată încă o decizie definitivă. Se dorește și Guvernul s-a angajat să sprijine Institutul (Elie Wiesel, n.r.), comunitatea evreiască și Congresul Mondial Evreiesc în a realiza la București un Muzeu al Holocaustului. Ceea ce cred că mai toată lumea sprijină. Acum trebuie identificată o posibilă locație unde să fie ridicat sau amenajat un astfel de muzeu. Am încercat două variante, pe Consiliul General al Municipiului București, niște clădiri reabilitate în centrul vechi al Bucureștiului, dar, din păcate, Consiliul General, din rațiuni numai de el știute, a refuzat prin hotărâre atribuirea unuia din acele două imobile. În această variantă, Institutul Elie Wiesel a început să caute posibile soluții de construire. Una din variante avută în vedere este și acel teren de lângă Muzeul Antipa, care e în administrare (a muzeului, n.r.), în proprietatea statului”.
„Vom vedea după ce terenul va fi dezmembrat, va rezulta o schiță a unui posibil amplasament al viitorului muzeu și vom solicita și alte avize de la Primăria Capitalei, să vedem ce ne zice prin certificatul de urbanism, posibile soluții de încadrare în zonă, dacă se poate încadra în zonă o asemenea construcție sau nu. În funcție de această decizie, vom vedea ce trebuie făcut pe viitor”, a explicat Greblă pentru MEDIAFAX.
Ana Obretin, ana.obretin@mediafax.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

16 Comentarii

  1. Sa-si faca muzeu la Tel Aviv cu holocaustul palestinienilor din 1948 si pana azi!

  2. Ridica-te Gheorghe! Ridica-te Ioane !

    Tara e in mana strainilor de neam !
    Tara e in mana alogenilor !
    Tara e in mana lupilor imbracati in blana de oaie !
    Daca nu constientizam aceasta stare de fapt, de minciuna si viclenie, de „valori” occidentale, de stat de „drept” si „justite” independenta…nu recuperam nimic…ramanem in continuare o colonie de babuini numai buna de exploatat !

    Iohannis, Hellvig, Weber, Orban, Smidt, Vainer, Wiener, Seidler, Bulfon, Oliver Leon Paiusi, Edward, Clotilde Armand, Bugner, Berta Vasiliauskaite, Franovici, Gayral, Vincent Briot, Wring, Dobrev, Antonio Andrusceac, Cosette, Raetchi, Vass, Brezoczki, Nassar, Arafat, Brandl…numai „români” adevarati…la vedere….fara blana de oaie…pe langa multi altii in blana de oaie…si pe langa nelipsitele cozi de topor…”lucreaza” pas cu pas pentru propasirea materiala a poporului nostru de 30 de ani…
    Cat de spalati pe creier sa fim incat sa credem asa ceva? Si inca dupa 30 de ani? Dupa 30 de ani….DEGEABA…spune Tudor Gheorghe…

  3. nu prea inteleg eu cum e posibil sa nu existe un alt amplasament pentru noul muzeu!

    si apoi, de ce toate muzeele trebuie sa fie in centrul unei localitati?

    un muzeu poate produce o descentralizare si poate crea un alt pol de interes…poate fi punctul de inceput pentru o zona de interes, daca amplasamentul va permite alte dezvoltari…

    ca atare ar fi bine de gandit in acesti termeni problema, a se identifica un teren mai mare care sa permita aparitia in timp si a altor obiective de interes cultural..

  4. Nu poti face dreptate printr-o nedreptate!Suprematia Muzeului Antipa consta in patrimoniul lui de ani si ani,rezistand vremurilor,nu-i poti „fragmenta” si „inghesui” existenta,incadrarea in zona nu permite asta!Sunt convinsa ca in tot Bucurestiul asta mare,exista si un loc in care sa functioneze Muzeul Holocaustului,intr-o zona simbolica,si care sa nu fie acoperit de „concurentele”urbei,numai daca nu vrei nu gasesti!

  5. Corect ce sustine Mariuta. Exista si alte orase din tara care pot gazdui un muzeu al Holocaustului. Nu toate capitalele europene gazduiesc asa ceva. Inst. Elie Wiesel are mult tupeu ca sa ceara sa strici un vechi si renumit muzeu ca sa isi faca un muzeu. Prostii suntem noi ca sa admitem asa ceva.

  6. Astora le trebuie muzeu in care sa expuna sceletele Anei Pauker, Walter Roman, Teohari Georgescu si ale altor romani ” neaosi „. Tot acolo vor sa-l expuna impaiat si pe Sora. Inca nu s-au lamurit ca in Romania n-a avut loc niciun holocaust infaptuit de romani impotriva evreilor. S-a comis, insa, de catre evreii veniti de la COMINTERN impotriva romanilor. Eliwizeii sa-ai tina gura!

  7. Toni Grebla are o atitudine sfidatoare,porceasca,de lasitate,il cunosc,e un dobitoc pretios cu mustata de gabor,om al serviciilor,atat !In fostul cartier zis „evreiesc”exista destule case goale,parasite,care,la banii Institutului,poate fi transformate in Muzeul respectiv!Chiar si Teatrul Evreiesc de stat are multe incaperi goale!Nu trebuie sa lasam sa fim palmuiti,nu noi am inceput al doilea razboi mondialRomania a fost tarata in al doilea razboi mondial,debutand cu cca 40% din suprafata impartita intre Rusia,Ungaria si Bulgaria!..E fapt istoric,cominternistii alogeni,veniti „pe tancurile rusesti” au ucis sute de mii de romani…

  8. Nu uitati niciodata!”Astazi, 6 iulie, se împlinesc 70 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste din Basarabia și Bucovina de Nord. În R.Moldova este anunțată astăzi zi de doliu național. În dimineața zilei de sâmbătă, drapelul de stat din faţa Guvernului a fost coborât în bernă, în prezența prim-ministrului Maia Sandu şi a membrilor Cabinetului de miniştri, în memoria victimelor deportărilor staliniste. Peste 35 mii de oameni au fost urcați în vagoane pentru vite și trimiși în Siberia sau Kazahstan, în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949″ (relatează RFI).
    Sutele de mii de romani basarabeni si bucovineni ucisi,chinuiti,zdrobiti in bataie,cu agoniseala furata de alogeni au un Muzeu ?Au pensii platite de statele care pana azi ii ocrotesc pe calai?Preotii si invatatorii romani ucisi printre primii de mongolii rusi si de khazari cominternisti au un Monument al Martirilor Bolsevismului???

  9. Halllooooo!
    – Pe cand un zid pentru salvarea natiunii pur romanesti?
    – Pe cand un zid pentru salvarea,chiar recuperare a tarii din piata vânzărilor engros?
    Si ar trebui zidurile car mai multe de neclintit! Toate sunt pe copca din fundul prapastiei.

  10. Cine poate initia o petitie online pentru sustinerea integritatii teritoriale a Muzeului Gr.Antipa ? Este limpede ca Si Ministerul Culturii este tot al romanilor si nu pentru interesele altor cetateni.Muzeul Holocaustului este binevenit dar poate fi si in alta zona disponibila, Muzeul Antipa nu trebuie sacrificat.Nici ca destinatie nu se potrivesc, ba chiar exista o contradictie de nuanta , intre Istorie Naturala si holocaust.

  11. Spre stiinta:-In Bucuresti exista HOLOCAUST MEMORIAL=Memorialul evreilor si romilor ucisi pe timpul Holocaustului !

  12. ” La reuşita loviturii de Stat antiromanesti din 89 un rol deosebit – l-au avut şi Serviciile Secrete israeliene, ce au acţionat în principal pe linia războiului psihologic, crearea diversiunilor legate de atacul teroriştilor în diferite puncte din ţară, de otrăvirea surselor de apă, de iniţierea de incidente armate prin lansarea telefonică a unor ţinte false chiar în unităţile militare ce aparţineau atît de Ministerul Apărării Naţionale, cît şi de Ministerul de Interne etc. În acest context, strategii evreimii mondiale au început să pună în aplicare un plan, conceput anterior, de încetăţenire şi strămutare în România a unui milion de evrei, fără acordul Poporului Român. Pana in 2010 peste 500.000 de evrei au primit cetăţenie româna, cu toate drepturile acordate de acest statut, precum dreptul la proprietate. Planul intitulat “Israel în România” s-a făcut cu concursul tuturor guvernelor de după 1990 şi massmedia (ziare, posturi Radio-TV), care au filtrat ştirile şi informaţiile tangente acestui subiect. Scopul final al planului “Israel în România” este instituirea unui control deplin asupra ţării noastre şi deposedarea treptata, în fapt, a românilor de teritoriul lor naţional…Scopul pentru care s-a produs răsturnarea regimului politic în 1989 a fost de a se crea condiţii propice pentru îndeplinirea acestui plan. Aşa se explică şi faptul că în fruntea loviturii de stat şi a cea ce a urmat au fost implicati numerosi indivizi cu origini si legaturi evreiesti”.( Ion Coja)

  13. „Depopularea României (prin: plecarea în străinătate a cîtorva milioane de şomeri români; încurajarea tinerilor să emigreze definitiv din România, guvernanţii noştri nefiind deloc preocupaţi să le ofere vreo speranţă că s-ar putea realiza în această ţară; descurajarea familiei şi a natalităţii, în mod vizibil cei vizaţi fiind românii majoritari; prăbuşirea sistemului de sănătate, a asistenţei medicale pentru copii în mod special; declinul sever al nivelului de trai; propaganda anti-românească, antinaţională, la care este angrenată mass-media aservită, urmărindu-se descurajarea şi deprecierea sentimentului naţional, a ataşamentului la valorile româneşti, la viitorul Neamului Românesc) – toate acestea au făcut din România o ţară vulnerabilă, al cărei potenţial de apărare s-a diminuat grav, ducînd în acest mod la reuşita deplină a planului sionismului mondial”.(apud Ion Coja)

  14. Presa scrie ca sefa Guvernului ( Viorica Dancila) a aprobat înființarea Comitetului interministerial pentru combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului de ură, printr-o decizie publicată în Monitorul Oficial. Obiectivul principal al comitetului interministerial este elaborarea și supunerea spre aprobarea Guvernului a „Strategiei Naționale pentru combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului de ură”. Din componența comitetului interministerial, coordonat de ministrul Afacerilor Externe, vor face parte reprezentați, la nivel de ministru sau secretar de stat, ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției, Ministerului Educației Naționale, Ministerului Culturii și Identității Naționale, Secretariatului General al Guvernului, Cancelariei prim-ministrului, precum și un reprezentant al Institutului „Elie Wiesel” pentru Studierea Holocaustului din România.

  15. Nimic(afară de bani, incl. asig.) nu împiedică mutarea exponatelor într-un sediu nou construit, preferabil lângă zoo.

    Sediul astfel eliberat va fi reamenajat oricum altfel, de pildă muzeu.

    Să sară un filantrop cu 2-3 mil de dolari și se rezolvă.

    (Off-topic) Chestia cu ANCPI e, din păcate, expresia ultimă a aberantei legi 7, în cel mai bun caz inutilă (exista legea Voicu Nițescu).

  16. Toata stima pentru Nicoleta. Sa se faca un muzeu al holocaustului palestinienilor, din 1948 incoace, la Tel Aviv.
    In Romania nu a fost Holocaust. Au spus-o si o spun inca multi oameni, inclusiv evrei, ce au trait vremurile respective. Romanii i-au aparat pe evrei si nu i-au trimis in lagarele de concentrare hitleriste. Fiti cinstiti cu voi insiva si recunoasteti, inca o data, ca ati fost deportati doar de autoritatile hortiste ce ocupau Romania. Si daca tot vreti un muzeu, faceti-l la Carei unde tot va construiti o sinagoga fara autorizatie de construire. De acolo ati fost deportati dar acel teritoriu al Romaniei era ocupat si administrat de ungurii condusi de Horty.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.