Zile fierbinţi şi romantice

Deja o bună parte din vară a trecut. Dar mai este încă o perioadă plină de prospeţime romantică. Secretul stă în ţinute din materiale naturale, în totalitate albe. Dintre dunele Saharei marocane revine cotonul folosit penru cămăşi şi bluze, caftane şi jahador. Toate, albe. O eleganţă „made in Magreb”, inspirată de păstori. O altă sursă de inspiraţie este safari-ul. Deşertul prinde viaţă în lunile de vară. Piesa de rezistenţă a ţinutei trebuie să devină cămaşa „safari”, obiect de cult în 1968, când a fost inventată de Yves Saint Laurent. Reinterpretări ale clasicei sahariene sunt reluate de casele de modă „Gucci” şi „Salvatore Ferragamo”.

Antonio Marras, rochie cu imprimeu floral

Vara este însă şi ca o adiere de vânt într-o garderobă de piese cu imprimeuri florale şi mătăsuri în culori vii, într-un fel de „garden party”. Flori imprimate sau aplicate pe ţesături ultra lejere pot fi remarcate în creaţiile lui Louis Vuitton, dar şi în cele ale lui Antonio Marras.

Antonio Marras

Designerii de la „Dolce&Gabbana” au fost inspiraţi de trandafirii delicaţi, de camelii şi levănţică, ca într-un tribut adus frumuseţii unei grădini de vară. Sub soarele fierbinte se poartă florile tropicale, sosite parcă din Las Palmas, imprimeuri în culori vii, cu flori stilizate, iar pentru seară, rochii maxi acoperite de flori, cu sandale plate într-o culoare intensă, care dau un plus de originalitate ţinutei. Bluze largi din coton alb, aşa cum sunt cele create de Kenzo, peste fuste lungi până în pământ, tot albe, tunici nomade şi caftane pe linia „Chanel”.

La Calvin Klein, totul este alb pentru această vară

Calvin Klein aduce şi el bluzele largi, cu mâneci în formă de trapez. Manechinele Casei „Stephan Johnson” prezintă rochii largi, din in sau din coton, purtate peste bermude, „Dolce&Gabbana”, bluze tip smoking cu pantaloni evazaţi, Ralph Lauren, bermude din poplin alb cu acelaşi gen de bluze, pentru a arăta picioarele cu stil, iar pe cap, o eşarfă în formă de turban. Apar însă şi piese în tonuri pământii, bej, cărămiziu, în jonglări de rochii sau jachete safari, sandale şi genţi din rafie, dar şi din piele de crocodil, pentru a aduce jungla în oraş.

Caftan cu flori, creaţie Chanel

Pentru seară, designerii recomandă rochiile albe cu ecouri romantice, în combinaţii de dantele cu voaluri transparente, din organza şi mătase sau din şifon cu mătase cu flori imprimate („Dior”), care creează un look sexy. Şi Valentino a imaginat bluze în culoarea pudrei, cu flori şi cu inserţii de tul. La fel Givenchy, cu modelele sale din muselină şi mătase, cu volane şi fermoare, toate imprimate cu trandafiri.

Creaţiile Gucci în culori contrastante

Noul stil urban se defineşte prin alăturări de piese „basic” în nuanţe neutre, de culoarea pudrei, gri sau bej, cu piese extravagante şi nonconformiste.

Rochie a designerului Riccardo Tisci, pe malul Senei

Riccardo Tisci, în colecţia pentru „Givenchy”, se inspiră din candoarea păsărilor paradisului pentru hainele sale transparente. Casa „Gatinnoni” conferă o alură contemporană modelelor ce amintesc de anii 1950. Tisci se remarcă prin revoluţia împotriva dictaturii estetice care trimitea pe podium numai tinere anorexice. De data aceasta, apar şi manechine de peste 42 de ani, femei cu rotunjimi apetisante. Într-o carte apărută recent, „Curbele, latura glamour a rotunjimilor”, stilistele de modă Daniela Fedi şi Lucia Serlenga Guillermo aduc un omagiu femeii împlinite.

Modelele pure şi delicate ale lui Riccardo Tisci, inspirate din lumea păsărilor paradisului

Mariotto face să explodeze culorile şi atunci când defilează Tanya Gervasi, cu o orgolioasă talie numărul 46, de o absolută normalitate. O modă care te face să te gândeşti la Rodin. Sau la arhitecta Zaha Hadid, cu un bust ce pare din tuburi de fier şi un pardesiu brodat cu laser. Un stil construit între artă şi arhitectură se remarcă şi în creaţiile lui Sarli, care se joacă cu undele şi cu spiralele. Şi la el, manechinele slabe par o amintire…

Carolina Herrera

Armani, care s-a inspirat adesea din Extremul Orient în creaţiile sale şi este un mare admirator al rafinatei estetici nipone, îşi dedică colecţia de modă Japoniei, inspirându-se din moda tradiţională, scăldată într-o paletă cromatică elegantă.

Revin fustele cloş pe podiumul de la Milano, Salvatore Ferragamo

Vara aceasta te duce cu gândul la o vacanţă în stil italian. Revin fustele cloş, cu talie înaltă, în combinaţie cu topuri scurte. Seara, rochii lejere şi pline de senzualitate, în stilul anilor ’60, din materiale preţioase, pun în valoare pielea bronzată, inspirate parcă din celebrul film al lui Fellini.

Rochie cu volane în stil spaniol, Jean Paul Gaultier

Roşu, portocaliu, galben-lămâie, verde, albastru, turcoaz sau albastrul cerului. Jucaţi-vă cu gradaţiile şi intensităţile culorilor. Probaţi de exemplu o jachetă fucsia sau albastră cu o fustă în tonuri neutre. Este la modă îmbinarea a trei culori puternice, în stilul „arlechin”.

În lumea Marelui Gatsby

Rochii în stilul Marelui Gatsby

Este pe punctul de a se reîntoarce pe ecran marele roman al lui Scott Fitzgerald, de la a cărui apariţie se sărbătoresc acum 75 de ani. Pe pasarelele de modă explodează vârsta jazzului. În ţinuta masculină revin pantalonii cu bretele, ca în creaţiile lui Ferragamo, şi beretele în stilul lui Robert Redford. Marc Jacobs, sedus de frivola Daisy, i-a dedicat parfumul casei. „Am citit romanul lui Fitzgerald de câteva ori şi am fost fascinat. De aceea am creat pălăriile din pai, taioarele din tweed, perfecte pentru o călătorie într-o maşină decapotabilă”.

Mia Farrow şi Robert Redford în Marele Gatsby

Louis Vuitton a reinventat bijuteriile cu lanţuri aurite, purtate de doamne în ritmurile charlestonului. „Chanel”, rochiile cu combinaţii de pene, aşa cum erau cele ale lui Daisy purtate în film de Mia Farrow, cu pantofii de bal argintaţi. Toate amintesc de luxosul Long Island, dar şi de freneticul New York. Şi tot pe aceeaşi linie, revin sandalele din piele, cu barete, cu tocuri înalte şi groase, în combinaţii de auriu şi argintiu, aşa cum sunt cele create de Prada.

Rochie înflorată Jean Paul Gaultier

Jean Paul Gaultier a pus în scenă o grandioasă provocare între lebăda albă şi cea neagră, între masculin şi feminin, lansând pe podium femei înveşmântate în haine cu pene, purtate şi ele în anii nebuni.

O modă în afara timpului

Roberto Capucci, o creaţie de seară asemenea unui trandafir

Rochii în formă de flori, de frunze, de insecte. Creaţii ale marelui designer Roberto Capucci, scoase parcă dintr-o cameră a minunăţiilor. Rochii de seară preţioase din tafta şi mătăsuri, care cer multe ore de lucru, în combinaţii cu materiale insolite, precum pietre de râu, scoici, paille şi bambus, inspirate de natură. În 1956, creaţiile sale au fost prezentate în diverse oraşe italiene, provocând o adevărată isterie în rândul doamnelor de a le achiziţona.

Roberto Capucci, rochie expusă la Museum of Art

În 1958 primeşte la Boston „Premiul pentru cel mai creativ designer”, iar în 1985, la „Armory” din New York, creaţiile sale au fost aclamate de asistenţă. Expoziţia „Fashion and Surrealism” de la Victoria&Albert Museum din Londra, în 1987, apoi cea „Italiana Metamorphosis” de la Guggenheim Museum îi aduc recunoaşterea internaţională. Între 1950 şi 1960 a fost creatorul de modă cel mai apreciat în Statele Unite. A început cariera într-un atelier din Roma, de pe strada Cristina, când Giovan Battista Giorgioni i-a cerut să creeze rochii pentru soţia şi fiica sa pentru balul de la Villa Torrigiani. Succesul a fost atât de mare încât celebra ziaristă Oriana Falacci a realizat un interviu cu el. Tânărul Capucci primeşte complimente de la Christian Dior.

Rochie în formă de fluture pentru Valentina Cortese

Valentina Cortese, interpreta inconfundabilă a creaţiilor lui, iubea tonalităţile sale florale şi achiziţionase peste 60 de rochii create pentru ea, dintre care doar una era în alb şi negru, iar alta neagră complet. Restul ţinutelor de seară erau cu florile caracteristice stilului său. După o perioadă pariziană, între 1962 şi 1968, Capucci se întoarce în Italia şi lucrează costumele pentru Silvana Mangano, în filmul lui Pier Paolo Pasolini.

Creaţii Louis Vuitton

Actriţa, pe care cei de la Cinecittà o numeau „Doamna” pentru rafinamentul ei, avea peste 60 de perechi de pantofi în tonalităţi diverse pe care le asorta cu modelele concepute de el. Se spune că atunci când lua masa îşi punea rochie lungă, chiar dacă era singură. Capucci imagina originale rochii pentru nobile doamne cum erau principesa Maria Pace Odescalchi, principesa Pallavicini, contesa Brandolini…

Rochii transparente şi fluide de seară

Moda sa era fără timp. A creat modele şi pentru celebra soprană Raina Kabaivanska, care o făceau să fie o prezenţă scenică de neuitat. Înainte de a-i desena o rochie, Capucci voia să ştie în ce operă cântă şi cum este fundalul. Ea era îndrăgostită de rochiile lui, în special de cele asimetrice, cu trene imense, în care se mişca pe scenă cu mare dezinvoltură. În 1986, Capucci o întâlneşte pe Rita Levy Montalcini şi creează pentru ea o rochie splendidă, în culori îndrăzneţe, violet, galben şi verde, pentru ceremonia de înmânare a Premiului Nobel pentru Medicină, care i-a fost decernat.

Rochie stil Positano

În 1990 începe perioada marilor expoziţii pe care el le duce în toată lumea: Paris, Londra, Beijing, New York, Roma, Tokyo. În 2005 a creat o Fundaţie, cu un patrimoniu de peste 450 de haine devenite istorice, cu 22.000 de schiţe originale semnate de el. Astăzi, Philadelphia îl celebrează pe marele designer cu antologica „Roberto Capucci: Art into Fashion”, în care sunt prezentate peste 80 de creaţii. La Roma va fi deschisă o expoziţie cu haine parcă sculptate de el, simbolul acestei selecţii fiind rochiile create pentru Valentina Cortese, adevărate capodopere, printre care una bleumarin în formă de fluture, alta albă cu negru, drapată, îmbrăcată de ea ca oaspete de onoare a Prinţului Rainier pentru inaugurarea Teatrului „Princesse Grace”, şi alta verde, din crepe de Chine şi şantung, cu decoraţii cu motive florale în stil japonez, aplicate pe tunică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.