Ziua Mondială a Libertăţii Presei

Ziua Mondială a Libertăţii Presei se sărbătorește pe 3 mai după ce a fost adoptată de Adunarea Generală a ONU, în anul 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiuni a Conferinţei Generale a UNESCO, din anul 1991.
3 mai, Ziua Mondială a Libertăţii Presei, a fost declarată de Adunarea Generală a ONU în anul 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiuni a Conferinţei Generale a UNESCO, din anul 1991.

Jurnaliștii de la Aleph News au realizat un chestionar de Ziua Mondială a Presei, pentru a cunoaşte părerea oamenilor despre presa din prezent.

Chestionarul a înregistrat următoarele rezultate:
1. O presă slabă vă expune la abuzuri din partea puterii?
Da 86,29% (3.588 de răspunsuri)
Nu mă interesează 7,43% (309 răspunsuri)
Nu 6,28% (261 de răspunsuri).

2. Cine credeţi că ar trebui să se asigure că presa e puternică şi stabilă din punct de vedere economic?
Proprietarii de media 34,82% (1.318 răspunsuri)
Jurnaliştii 24,04% (910 răspunsuri)
Parlamentul 15,83% (599 de răspunsuri)
Organizaţiile non guvernamentale 15,80% (598 de răspunsuri)
Guvernele 9,51% (360 de răspunsuri).

3. Care sunt principalii piloni pe care se sprijină o presă puternică?
Jurnalişti profesionişti 34,80% (1.981 de răspunsuri)
Trusturi media independente financiar 25,91% (1.475 de răspunsuri)
Societatea cu tradiţie democratică 20,48% (1.166 de răspunsuri)
Economie matură (dezvoltată) 8,61% (490 de răspunsuri)
Public smart 8,43% (480 de răspunsuri)
Partide politice 1,77% (101 răspunsuri).

4. În cine aveţi mai mare încredere?
Antreprenor 36,01% (1.179 de răspunsuri)
Jurnalist 34,61% (1.133 de răspunsuri)
ONG-ist 16,68% (546 de răspunsuri)
Procuror 11,67% (382 de răspunsuri)
Politician 1,04% (34 de răspunsuri).

În contextul Zilei Mondiale a Presei, premierul Florin Cîțu a transmis că le mulțumește jurnaliștilor pentru munca desfășurată în timpul pandemiei.

„De ziua libertății presei, le mulțumesc jurnaliștilor pentru munca lor din timpul pandemiei, în aceste vremuri dificile, și pentru ei. Informația verificată și corectă despre efectele Covid-19 trebuie să ajungă la public, pentru protejarea sănătății cetățenilor. Iar lupta jurnaliștilor pentru adevăr este vitală mai ales acum, pentru a combate tot ce înseamnă fake-news despre Covid-19 și vaccinare în pandemie. Vă rog să fiți în continuare parteneri în acest efort comun al informării corecte și al responsabilizării românilor, de a se vaccina în număr cât mai mare, pentru a ne întoarce la normalitate. Vă doresc să rămâneți mereu liberi, de partea adevărului și binelui public, independenți, să informați corect opinia publică”, a transmis premierul.

La rândul său, președintele PNL, Ludovic Orban a spus că le mulțumește tuturor jurnaliștilor care, de mai bine de un an de zile au ajutat la informarea corectă privind evoluția epidemiei cu noul coronavirus și, prin exemplele date, au ajutat ca populația să respecte măsurile autorităților.

„Le transmit respectul meu, pentru munca făcută cu pasiune și profesionalism, uneori cu riscul de a se îmbolnăvi, în interesul public și pentru apărarea sănătății românilor. Libertatea de exprimare și libertatea presei reprezintă un drept garantat de Constituție și o garanţie a democrației din țara noastră”, a scris Ludovic Orban, pe pagina sa de Facebook.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

  1. Care presa e libera bre, daca nonstop e prezent politicul cu minciuni si manipulari, care dovedesc ca presa e platita de guvern?
    Raspuns la aceste fiecare din intrebari:
    1. O presă slabă vă expune la abuzuri din partea puterii? DA! TEROARE PSIHIC!
    2. Cine credeţi că ar trebui să se asigure că presa e puternică şi stabilă din punct de vedere economic?
    In niciun caz implicare politic. Doar firma prin contracte serioase.
    3. Care sunt principalii piloni pe care se sprijină o presă puternică?
    Jurnalistii cu tot ce inseamna conducerea presei respective, dar sa nu minta sau sa distruga increderea cetateanului.
    4. În cine aveţi mai mare încredere? Doar in anumiti jurnalisti din Romania si in mare parte in tv straineze pentru ca se da totul live si poti trage concluzii in ceea ce te priveste. Orban, multumeste presei privind perioada coro! Vai mamaaaa!, multumeste presei ca a terorizat psihic cetateanul invitand japitele mincinoase si violente verbal, plus ei ca realizatori de emisiuni, au contribuit la imbolnavirea marii parti a populatiei, crezand ca alearga la vaccin precum porcii la taiere!

  2. „Libertatea de exprimare[…] reprezintă un drept garantat de Constituție și o garanţie a democrației din țara noastră”, a scris Ludovic Orban.
    Afara doar de cazul cand esti contra vaccinului, sau contra imprumuturilor externe impovaratoare, sau contra supravegherii electronice ubicue. Atunci esti agent rus!

    Alaturi de „Dinamo in Liga Campionilor”, cea mai buna gluma de la raionul S.F. e „libertatea presei”! Chiar e bun bancul!

  3. Candva … acu’ vreo 200 de ani, un intelept zicea : // Presa, aceasta locomotiva a gandirii universale ! //

  4. Care presă și care libertate ? Marea majoritate a „mijloacelor de informare” în masă sunt într-o simbioză perfectă cu serviciile de informații, care la rândul lor sunt uneltele celor care dețin cu adevărat puterea in lume. Libertatea în acest sistem este o iluzie întreținută. Vedem astăzi în această plandemie tot mai clar lucrul ăsta..

  5. De ce sunteti răutăcios? Azi e cazul ca să sărbătorim ” Ziua Mondială a presei hidraulice, libere”. Presa este expusă la Muzeul orașului și poate fi vizitată, zilnic, noaptea, în cazul în care sunt stele pe cer si nu plouă torential. Intrarea libera, adică exact așa cum e presa.

  6. He,. Românu nu știe,. Și,. Nici atât nu știe că nu știe,. Se vrea deșșștept,..Sărăcuțul,.

  7. Ziua Mondiala a Presei Cumparate la Liber ! sa traitzi biiineeee !

  8. ziua fatucelor rupte-n fund,
    cum ar spune maestru cristoiu.

  9. Taiem Copacii , sa Zicem ca Presa e Libera ! Viitorul Presei Libere , e Presa Electronica , si Plantam Pomi !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.