Mesaj de Ziua Națională. Cum și-a dat seama un olandez de bogăția limbii noastre

Daniel van Soest este un antropolog olandez stabilit în România, în Cârlibaba, o comună din Suceava. S-a căsătorit aici și a ridicat o cabană, unde exersează alături de turiști limba română. De curând a cumpărat o casă veche de 200 de ani în județul Sibiu.

De 1 Decembrie a vrut să le trimită românilor un mesaj de ”la mulți ani” în care le-a vorbit de frumusețea, de multe ori ascunsă, a limbii de care s-a îndrăgostit, relatează Turnul Sfatului.

„Pentru a învăța limba română, era nevoie de o femeie, am înțeles asta când m-am întâlnit cu soția mea. Mă consideram deja un bun vorbitor a limbii voastre – am învățat la muncă, în sat, în cârciumă cu băieții, dar atunci, pe loc, am constatat că vocabularul meu era rudimentar, nu puteam să spun nimic de valoare, nimic din ce simțeam, neputincios căutam cuvinte cu culoare. De atunci, învățarea limbii române devenea urgentă și iluminată de un farmec nou. În scurt timp, apărea și nevoia. Cât de vast este vocabularul unei limbi îți dai seama abia când te ceartă femeia ta și tu rămâi mut la atâta creativitate și bogăție de exprimare, era clar – cu limba română mai am de lucru”, spune cu mult umor Daniel van Soest.

Olandezul cu suflet de român consideră că învățarea unei limbi străine este o călătorie în lumea celeilalte culturi. Apreciază luminarea adusă de cuvinte precum „gospodar”, „haiduc” sau „descurcăreț”, care îi dezvăluie tradițiile și modul de viață al românilor.

De aici și pleacă mesajul său de 1 Decembrie. Să fim gospodari, haiduci, dar cât mai puțin „descurcăreți”. Să avem totul, fără a fi nevoie de „combinații”, „învârteli” și „șmenuri”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

10 Comentarii

 1. Sa multumim rusilor pentru cuvantul „GOSPODAR”. Si tot slavilor/turcilor pentru cuvantul „HAIDUC”.

 2. Si francezilor,latinilor,bulgarilor… englezilor mai recent.

 3. am sa va relatez un fapt interesant:olandezii care au colonizat Africa de Sud acum cca 400 de ani, se numesc africaans sau buri(boere)boer inseamna in limba afrikaans proprietar de pamant, exact ca romanescul boier
  nu mai vorbesc de tribul dacic ‘burii’Buridavensii -capitala Buridava> Ocnele Mari
  intre romani si olandezi exista o legatura,in opinia mea
  pentru gospodar cuvantul rusesc inseamna ‘gazdă’
  haiduc -Soldat de infanterie în vechea armată maghiară.

 4. Nu prea stie subtilitatile olandezul. Impresionat de ‘creativitatea’ limbii romane esti nu cand te cearta femeia, ci cand te injura:)) se poate o serie de 10-15 sec de injuraturi fara sa se repete. In alte limbi nu e asa. Majoritatea folosesc cateva expresii si atat. E ca si ei n-au auzit decat de sare si piper ca si condimente, atat. @profu de istorie te ambalezi prea tare cu asemanarile. ‘Dutch’, denumire data de britanici inseamna ‘om simplu’.

 5. Mai SCAPA si Cate UN OM pritre PreaDestulDeMulte LIFTE venite AICI …

  SPECIA ese desutl de rara si ar trebuie inmultita prin Conoasterea Programata si Sustinuta in TOATE Sensurile a Istoriei SI Culturii Romanilor de catre STRAINI.

  Cel putin atata TIMP cat mai au si ei OAMENI Normali, ca Specia NORMALA a lu’ Homo Sapiens SI – mai ales – ERRECTUS Moral

  Acestia sunt VANATI subtil prin TOATE, To’arasi, Instrumentele lu’ DREACuu’ Globalist in Prostie.

  Exemplele POZITIVE in Cestie sunt RARE, de Pilda I
  Ispravile ProROMANESTI ale lui Constntin LUPEANU la ICR din Beijing in Urma cu cativa Ani si NU numai la Beijing, peste TOT unde a fost.

  Sinolog,
  Traducator „INRAIT” de Chineza,
  Ambasador in Thailanda, Singapore, Vietnam.

  „Mai nasc SI la Romania OAMENI”

  DAR, de Regula ICR-rile din Strainezia sunt:

  – CAPUSATE de Rude, Amanate, Amanti …. 🙂

  – SABOTATE de Catre Lifte CARTITE Straine, cuibarite ca Plosnitele in Lmenuu’ Paturilor si ca Paduchii in Paruu’ SI IN CAPuu’ UNORA, de OriCE Etnie, sa NU se interpreteze ….

 6. Haideți, măi, nu fiți răi! Omul chiar este superhazos, deja s-a românizat bine, are umor de calitate! Personal, mă bucur că România mai are un cetățean ca acesta!

 7. Cu tot vocabularul vast, din care aprox 20% sunt cuvinte de origine slava, limba romana este o limba usor de asimilat. Colegele mele vietnameze, dupa un singur an de pregatire, vorbeau romaneste aproape perfect. La terminare, vorbeau perfect……[Rumburak]

 8. @Este limba latina, nene …
  Potrivit unei statistici efectuată de lingvistul Dimitrie Macrea, compoziția etimologică a 49.642 de cuvinte și variante înregistrate în DLRM (Dicționarul limbii romîne moderne, publicat în 1958) este clasificabilă în 76 de grupe, dintre care numai 14 depășesc procentajul de 1 %:
  elementele latine 20,02 %,
  franceze 38,42 %,
  latine literare 2,39 %,
  italiene 1,72 %,

  slave vechi 7,98 % (pre chirilice),
  bulgare 1,78 %,
  bulgaro-sârbe 1,51 %,

  turce 3,62 %,
  neogrecești 2,37 %,
  maghiare 2,17 %,
  germane 1,77 %,

  onomatopeice 2,24 %,

  de substrat sigur traco-dacic 1.43 % ,
  de origine necunoscută (probabil de origine geto-daca) 8,13 %.

  Din cele 9.920 cuvinte latine
  1.849 sunt primite direct din latină,
  8.071 constituie derivate pe teren românesc de la cuvinte moștenite din latină (romanica vulgara).

 9. EXISTA o Carte Fenomenala prin Simplitatea Argumentatiei ei intru a demonstra si DEMONTA

  Elucubratiile Maghiare UNOR „Mari” sCURsi, despre Romani, AratariInDracite contra Romanilor, care colcaie neStingheriti pe Aici.

  Am cumparat-o prin Anii 2000 -2005 si am regasit-o cu MARE PLacere.

  NU va spui Titlul si Autorul pana cand nu o voi fi studiat IAR, sa am Argumente de Bun SIMT contra ALIENs Bashkirezi … 🙂

  in Mod NORMAL, daca s-ar purta o Discutie CIVILIZATA cu Alde AGENTI Unguri InDraciti pe Romani si Romania, ar fi un CASTIG Intelectual RECIPROC benefic.

  Da’ NU ai cu CINE, desi AM (INCA) cu CE !
  CE Discutie Civilizata si UTILA intru Aflarea ADEVARULUI poti a avea cu UNu’ CARE vomeaza MINIUNI Scarboase despre Romani, desi “LE STIE” ?
  Da’ Sarcina de la BAZA si ALIENuu’, Bashkiez remanent din MINTILE lui per Aiurite de URA Napaznica pe ROMANI NU il slabesc … 😊

  Ca imi reproseaza UNII, mai slabuti la Ciribomflexer, LIMBAJUL.
  Pe de o Parte Limbajul meu Forumistic polemic este, la o Privire ATENTA, NICIODATA Porcos, EXPLICIT CI, Metaforic si … PRECIS … 🙂

  APOI, NU are Sens sa DISCUTI serios cu UNII care au ReaVointa si URA Napraznica pe Organismuu’LOR.
  Ei o fac, Lucrarea Scarboasa, SPECIAL, doar-doar AR RAMANE Ceva Lipicios ‘Telectual, prin Mintile UNOR Romani PROSTITI de Lipsa Programata de CARTE la TIMP …
  Este ca si CUM ai vrea prosteste sa impresionezi Sentimental Niste BIVOLI, recitand SONETE de Shakespeare.

 10. CONTINUARE
  Ca o paranteza, chiar Numele GENIALULUI Englez ESTE … PORNO implicit …:)

  SHAKE inseamna „A AGITA”.
  CE ?
  SPEARE, “LANCEA” … 🙂 AiaCARE cu care … 😊 SE pot strapunge, dupa Inclinatii, Femei sau Barbati.Ca, SE PARE ca SI Genialuu’ Inglish Man avea Inclinatiuni Speciale …

  Deci, la Alegere,
  „AgitaLANCEA” SAU „FalfaieVIGILENTA”,
  dupa Preferinte de Moment sau Potriveala „CaCuMana” DREEEEPT in Poala Namiezii … 🙂 TOT ShakeSpeare le zicea in Versuri (CE Oroare !) in Romeo si Julieta…

  Deci, SINGURA Atitudine Rationala SI MERITATA de catre Arataniile INFERNALE ALIENesti este Bashckalia GREA.

  Va las sa rumegati Ideile de mai sus, ca am auzit un Clinchet de „Gingle Bells, Gingle Bells” pe la Usile Forumului … 🙂
  VINE la “Serviciu” … 😊
  CINE ?
  Cum CINE ?
  STITI VOI. „Marele” SCURs, Ala de are ImPlanturi de Bile de Biliard in Loc de …COA…Ste, pen’ca a a fost pedepsit de catre o
  IAPA Normala la Spatele … (Perversuuu’) careia sta catarat pe o Scara de Zugrav, ca sa AJUNGA la „Poarta de JAD”, Portalul FERICIRII lui de Bashkir InDarjit, a Iepei …:)
  L-a COPITAT strasnic, JIGNITA fiind de Intentiile lui Concupiscente.
  A fost operat si scapat de … Masele de Carne zdrobita si PUSE IN Loc, la Cererea lui, de Ungur FALOS a DOUA Bile de Biliard. MARI, sa lucreze la Impresia Artistica, Joc de BILE Grele, sugestiv …😊
  Pen’ca TOATE ala Ungurului, cum scrie George Calinescu in Introducerea la “Istoria Literaturii ROMANE … … ) sunt MARI si MANDRE.
  Care BILE se CIOCNESC Melodios, Gingle Bells,Gingle Bells”.
  Cititi Continuarea Povestii la linkul de mai jos … 😊
  https://www.cotidianul.ro/kliciko-il-trimite-in-corzi-pe-zelenski-va-da-socoteala/

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.