„Orice om de origine română să poată munci în România“

Oamenii de afaceri se plâng de lipsa acută de forță de muncă în România, în toate domeniile de activitate. Într-o discuție cu Marius Cristescu, din Timișoara, omul de afaceri face propuneri concrete statului român. El pledează pentru acordarea dreptului la muncă în țara noastră pentru toți cetățenii vorbitori de limbă română din alte țări, care au cazierul curat. În plus, trebuie reduse formalitățile și birocrația, iar permisul de muncă să fie dat în cel mult o săptămână. Cristescu mai reclamă și timpul lung de așteptare pentru recunoașterea unor diplome profesionale.

Cotidianul: Care este situația forței de muncă din punctul de vedere al angajatorului?

Marius Cristescu: Toată lumea se confruntă cu lipsa forței de muncă. Nu mai poți face un business pentru că nu mai găsești oameni. Acum suntem în situația în care întâi cauți oameni și pe urmă te gândești ce faci. De exemplu, noi avem probleme în domeniul turismului, de la bucătari, ospătari și absolut orice altă meserie. Sunt firme care au probleme cu IT-iștii. Până și cei din agricultură au probleme, pentru că nu găsesc oameni cu care să recolteze. Nu există domeniu în țara asta în care să fie excedent de muncă, peste tot este deficit.

Despre ce este vorba? Oamenii nu mai vor să muncească pentru că sunt prost plătiți, au plecat prea mulți din țară?

Cea mai mare problemă este că nu poți să aduci oameni din străinătate. Formalitățile pentru a obține acordul de muncă până și pentru românii din străinătate sunt foarte grele. Vorbim despre românii din Serbia, Ungaria sau Ucraina. Ar trebui schimbată legislația muncii, în sensul că orice om care este de origine română să poată munci în România. Faptul că ei știu românește este un mare avantaj și pentru noi și pentru ei. Guvernul ar putea da o lege prin care cei de etnie română să aibă dreptul de muncă în România. Vă garantez că ar veni mulți și din Republica Moldova. În momentul de față este nevoie de 3-4 luni să obții dreptul de muncă pentru un străin. Măcar pentru românii noștri să facem ceva, să se simplifice procedurile.

Aveți semnale că etnicii români ar dori asta?

Din moment ce pot veni să lucreze pe 500-700 euro în România, de ce ar lucra în Ucraina pe 200 euro? Sunt mulți vorbitori de limba română acolo. Noi nu avem sistemul de Green Card ca în America. Normal ar fi ca orice etnic român din altă țară să poată să obțină dreptul de muncă doar mergând la un singur ghișeu. El să arate actele că este român și, automat, să i se dea dreptul de ședere în România și dreptul de muncă. În afară de moldoveni, ceilalți români nu au cetățenie română.

Ce firme din Timișoara caută să angajeze oameni?

Toate firmele din toate domeniile. Timișoara ar avea nevoie de minimum 10.000-20.000 de oameni în fiecare an. O singură firmă vrea să angajeze 1.000 de oameni, alta 500, cum ar fi Nokia, Continental. Acum, ei aduc oameni din toate județele țării. Dacă s-ar simplifica procedurile de aducere, ar fi altceva. Eu consider că românii de peste tot trebuie să aibă aceleași drepturi ca și noi, cei care trăim în România. Garantat românii din Serbia ar veni în România, pentru că salariile la noi sunt duble față de Serbia. Ar veni și ar munci în România, iar în weekend s-ar duce acasă, că sunt aproape, la maximum 100 de km. Dar permisele de muncă sunt greu de obținut.

Firmele din Timișoara au dat anunțuri, au apelat la instituțiile statului?

Anunțuri dă toată lumea, mai ales online. Economia românească se dezvoltă și are nevoie de mulți oameni și orașele care reușesc să atragă oameni se vor dezvolta, celelalte vor stagna. Sunt 7-8 orașe care se dezvoltă în ritm accelerat: Timișoara, Cluj, Iași, București. Lumea va migra dinspre orașele mici spre orașele mari. Cele mici se depopulează, de la noi pleacă în Anglia, Spania… Noi de ce să nu-i aducem pe românii din Ucraina și Moldova?

Cu ce altceva pot fi tentați oamenii să vină să muncească la noi?

Toate companiile le asigură acum masă și casă sau bani de chirie. Ei pot veni și cu familia. Statul trebuie să se implice în asta și să simplifice formalitățile. Vrei să aduci un bucătar, trebuie să-i faci recunoașterea diplomei, în funcție de țara din care vine. Este o aberație. Normal, statul trebuie să spună că cei din țările cutare, dacă au o diplomă, e valabilă și la revedere. Trebuia să fie recunoscute diplomele într-o zi, nu în trei luni.

Câte afaceri aveți în Timișoara și de câți oameni aveți nevoie?

Noi avem vreo 10 firme și avem nevoie de minimum 200 de persoane în domenii de la turism la IT: menajere, grădinari, electricieni, instalatori, constructori, orice meserii. Nu există domeniu în care să fie excedent. În toate orașele este greu să găsești oameni calificați, pentru că au dispărut școlile de meserii, iar oamenii se califică la locul de muncă.

Asociațiile profesionale nu au reușit să determine guvernele să facă ceva în domeniul școlilor de meserii?

E aproape imposibil, pentru că nu suntem băgați în seamă. Este un dezinters total pentru această zonă. Nu există companie din România care să nu aibă probleme cu forța de muncă. Având creștere economică, este nevoie de mai mulți angajați, că nu poți face producție mai mare fără mai mulți angajați și dacă ai de unde să-i iei. Faptul că firmele își fură angajații una de la alta nu rezolvă mare lucru. O soluție este să aduci oameni din alte țări, ori trebuie redus numărului de ajutoare sociale, astfel ca lumea de la țară să dorească să muncească. Nu mai găsești oameni să culeagă fructele, dacă ai o plantație de afine sau altceva. Pentru un bucătar, umbli câteva săptămâni pentru formalități. Moldovenii, dacă nu au cetățenie română, nu pot lucra la noi. Cei de o anumită vârstă au alte probleme cu cetățenia. Dreptul de muncă trebuie dat mult mai ușor. Oricine știe limba română și nu are probleme cu cazierul, într-o săptămână, trebuie să obțină dreptul al muncă.

Portofoliul fraților Cristescu

Fraţii Emil şi Marius Cristescu sunt singurii oameni de afaceri din Timișoara prezenți în Top 300 al celor mai bogați oameni. Ei sunt cotaţi cu o avere de 350-360 milioane euro. Sunt proprietarii grupului Bega, un complex de patru clădiri de birouri la Timișoara. În 2015, patru companii controlate de aceştia – Bega Electromotor (ELTR), Bega Minerale Industriale (BMIA), BegaTurism (SCDE) și Bega Tehnomet (TEHO) – s-au retras de la tranzacționare, întrucât acționarii nu au aprobat transferul pe o altă piață, în contextul desființării Rasdaq. Marius Cristescu este și proprietarul Arsenal Park din Orăștie – singurul complex turistic cu tematică militară din Europa. El a deschis un parc acvatic cu centru spa și o sală de sport, după o investiție de 12,5 milioane lei, ocazie cu care a declarat că „este foarte greu în România să-ți transformi visele în realitate“.

Citiţi şi

Guvernul, fără o strategie politică pentru forța de muncă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Gabriela Dinescu 208 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.