×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 8 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 20 august 2017, 07:02
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Soluție pentru forța de muncă
„Orice om de origine română să poată munci în România“

Oamenii de afaceri se plâng de lipsa acută de forță de muncă în România, în toate domeniile de activitate. Într-o discuție cu Marius Cristescu, din Timișoara, omul de afaceri face propuneri concrete statului român. El pledează pentru acordarea dreptului la muncă în țara noastră pentru toți cetățenii vorbitori de limbă română din alte țări, care au cazierul curat. În plus, trebuie reduse formalitățile și birocrația, iar permisul de muncă să fie dat în cel mult o săptămână. Cristescu mai reclamă și timpul lung de așteptare pentru recunoașterea unor diplome profesionale.

Cotidianul: Care este situația forței de muncă din punctul de vedere al angajatorului?

Marius Cristescu: Toată lumea se confruntă cu lipsa forței de muncă. Nu mai poți face un business pentru că nu mai găsești oameni. Acum suntem în situația în care întâi cauți oameni și pe urmă te gândești ce faci. De exemplu, noi avem probleme în domeniul turismului, de la bucătari, ospătari și absolut orice altă meserie. Sunt firme care au probleme cu IT-iștii. Până și cei din agricultură au probleme, pentru că nu găsesc oameni cu care să recolteze. Nu există domeniu în țara asta în care să fie excedent de muncă, peste tot este deficit.

Despre ce este vorba? Oamenii nu mai vor să muncească pentru că sunt prost plătiți, au plecat prea mulți din țară?

Cea mai mare problemă este că nu poți să aduci oameni din străinătate. Formalitățile pentru a obține acordul de muncă până și pentru românii din străinătate sunt foarte grele. Vorbim despre românii din Serbia, Ungaria sau Ucraina. Ar trebui schimbată legislația muncii, în sensul că orice om care este de origine română să poată munci în România. Faptul că ei știu românește este un mare avantaj și pentru noi și pentru ei. Guvernul ar putea da o lege prin care cei de etnie română să aibă dreptul de muncă în România. Vă garantez că ar veni mulți și din Republica Moldova. În momentul de față este nevoie de 3-4 luni să obții dreptul de muncă pentru un străin. Măcar pentru românii noștri să facem ceva, să se simplifice procedurile.

Aveți semnale că etnicii români ar dori asta?

Din moment ce pot veni să lucreze pe 500-700 euro în România, de ce ar lucra în Ucraina pe 200 euro? Sunt mulți vorbitori de limba română acolo. Noi nu avem sistemul de Green Card ca în America. Normal ar fi ca orice etnic român din altă țară să poată să obțină dreptul de muncă doar mergând la un singur ghișeu. El să arate actele că este român și, automat, să i se dea dreptul de ședere în România și dreptul de muncă. În afară de moldoveni, ceilalți români nu au cetățenie română.

Ce firme din Timișoara caută să angajeze oameni?

Toate firmele din toate domeniile. Timișoara ar avea nevoie de minimum 10.000-20.000 de oameni în fiecare an. O singură firmă vrea să angajeze 1.000 de oameni, alta 500, cum ar fi Nokia, Continental. Acum, ei aduc oameni din toate județele țării. Dacă s-ar simplifica procedurile de aducere, ar fi altceva. Eu consider că românii de peste tot trebuie să aibă aceleași drepturi ca și noi, cei care trăim în România. Garantat românii din Serbia ar veni în România, pentru că salariile la noi sunt duble față de Serbia. Ar veni și ar munci în România, iar în weekend s-ar duce acasă, că sunt aproape, la maximum 100 de km. Dar permisele de muncă sunt greu de obținut.

Firmele din Timișoara au dat anunțuri, au apelat la instituțiile statului?

Anunțuri dă toată lumea, mai ales online. Economia românească se dezvoltă și are nevoie de mulți oameni și orașele care reușesc să atragă oameni se vor dezvolta, celelalte vor stagna. Sunt 7-8 orașe care se dezvoltă în ritm accelerat: Timișoara, Cluj, Iași, București. Lumea va migra dinspre orașele mici spre orașele mari. Cele mici se depopulează, de la noi pleacă în Anglia, Spania... Noi de ce să nu-i aducem pe românii din Ucraina și Moldova?

Cu ce altceva pot fi tentați oamenii să vină să muncească la noi?

Toate companiile le asigură acum masă și casă sau bani de chirie. Ei pot veni și cu familia. Statul trebuie să se implice în asta și să simplifice formalitățile. Vrei să aduci un bucătar, trebuie să-i faci recunoașterea diplomei, în funcție de țara din care vine. Este o aberație. Normal, statul trebuie să spună că cei din țările cutare, dacă au o diplomă, e valabilă și la revedere. Trebuia să fie recunoscute diplomele într-o zi, nu în trei luni.

Câte afaceri aveți în Timișoara și de câți oameni aveți nevoie?

Noi avem vreo 10 firme și avem nevoie de minimum 200 de persoane în domenii de la turism la IT: menajere, grădinari, electricieni, instalatori, constructori, orice meserii. Nu există domeniu în care să fie excedent. În toate orașele este greu să găsești oameni calificați, pentru că au dispărut școlile de meserii, iar oamenii se califică la locul de muncă.

Asociațiile profesionale nu au reușit să determine guvernele să facă ceva în domeniul școlilor de meserii?

E aproape imposibil, pentru că nu suntem băgați în seamă. Este un dezinters total pentru această zonă. Nu există companie din România care să nu aibă probleme cu forța de muncă. Având creștere economică, este nevoie de mai mulți angajați, că nu poți face producție mai mare fără mai mulți angajați și dacă ai de unde să-i iei. Faptul că firmele își fură angajații una de la alta nu rezolvă mare lucru. O soluție este să aduci oameni din alte țări, ori trebuie redus numărului de ajutoare sociale, astfel ca lumea de la țară să dorească să muncească. Nu mai găsești oameni să culeagă fructele, dacă ai o plantație de afine sau altceva. Pentru un bucătar, umbli câteva săptămâni pentru formalități. Moldovenii, dacă nu au cetățenie română, nu pot lucra la noi. Cei de o anumită vârstă au alte probleme cu cetățenia. Dreptul de muncă trebuie dat mult mai ușor. Oricine știe limba română și nu are probleme cu cazierul, într-o săptămână, trebuie să obțină dreptul al muncă.

Portofoliul fraților Cristescu

Fraţii Emil şi Marius Cristescu sunt singurii oameni de afaceri din Timișoara prezenți în Top 300 al celor mai bogați oameni. Ei sunt cotaţi cu o avere de 350-360 milioane euro. Sunt proprietarii grupului Bega, un complex de patru clădiri de birouri la Timișoara. În 2015, patru companii controlate de aceştia – Bega Electromotor (ELTR), Bega Minerale Industriale (BMIA), BegaTurism (SCDE) și Bega Tehnomet (TEHO) – s-au retras de la tranzacționare, întrucât acționarii nu au aprobat transferul pe o altă piață, în contextul desființării Rasdaq. Marius Cristescu este și proprietarul Arsenal Park din Orăștie – singurul complex turistic cu tematică militară din Europa. El a deschis un parc acvatic cu centru spa și o sală de sport, după o investiție de 12,5 milioane lei, ocazie cu care a declarat că „este foarte greu în România să-ți transformi visele în realitate“.

Citiţi şi

Guvernul, fără o strategie politică pentru forța de muncă

Gabriela DinescuPublicat Duminică, 13 august 2017
2506
 | 3
 | 31
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Gore din Zbierați
+2
Patronii ăștia să termine cu discriminarea pe criterii de vârstă și să angajeze și persoane trecute de 45 de ani! Astfel vor găsi oameni!
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
apolodordindamasc
+2
Sa se angajeze cei care lucreaza la ,, stat ,, , sa isi i a al doilea serviciu , renumerat cu fabuloasa suma de 1050 lei , deoarece sint cei mai competenti , daca stam sa ii analizam dupa salarii , unde sint salariile de 500 sau 700 de euro la care se face vorbire in articol , poate intr un univers paralel , sau la ,, stat ,, , nu pot sa inteleg cum gindesc acesti angajatori , prefera sa aduca oameni de la sute de km , sa le plateasca transport , chirie , mincare , dar nu ar da niste salarii putin mai mari la muritorii de rind , eu cred ca este limpede ca lumina zilei , romanul nu mai vrea sa lucreze pe salarii mici , pur si simplu nu mai vrea , si pleaca in vest , acum , in orice familie este cineva plecat , care este acolo de mai mult timp si poate sprijini pe un alt membru din familie care pleaca , este un continu du te vino , vezi aici si cresterea exponentiala a curselor aeriene de pe aeroportul Timisoara , si foarte multi pleaca nu pentru ca nu si ar gasi un serviciu bine platit aici , pleaca pur si simplu sa scape , macar pentru o perioada de Romania , de traiul de aici , pentru multi nu este vorba numai de ani , este vorba de libertate , de ceva ce aici nu este posibil , mergeti la ore de virf prin centrul orasului , nu mai este lume , este aproape gol , acum vreo 4 ani , poate chiar trei , daca vroiai sa parchezi la mall , in subteran , la ora 18 , nici vorba , acum este loc berechet , Romania se goleste exponential , si este un trend care nu se mai poate inversa , deja avem acolo romani care au copii nascuti acolo , care si au chemat din tara parintii , socrii , bunicii ca sa stea cu acesti copii , intradevar societatea este in schimbare , intr o profunda schimbare , nu mai este nici pe departe ce a fost pina prin anii 2000 .
Publicat Marţi, 15 august 2017
+Răspunde
Valahu
0
Bravo Cotidianu' .....insistati !
Publicat Luni, 14 august 2017
+Răspunde
costea
+4
Simplu dacă doriți urmează o armată de ,,bugetari” care sunt încă apți de muncă la 45 de ani...lua-ți în primire,pregătire au, diplome de care doriți au de la ...,,privat”(Vă recomand Agend de Pază Șef :șeful de sindicat a mpieri...etc Legea nu le mai permite să se angajeze înapoi la Stat de geaba,așa a promis D-NA OLGUȚA
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
grigore @ costea
+6
Tot numai ei, capitalistii nenorociti! Au alungat oamenii care voiau sa munceasca pe in salariu decent si acum vor straini, ca sunt mai naivi si usor de fraierit: Si-a facut calculul meschin . ,,iau in sarb ca la ei salariul e jumate cat in Romania''. Da, dar si preturile sunt mai mici, asa ca s-at putea ca pe sarb sa nu-l intereseze sa fie sclav, sarbii sunt in popor mandru. Vrea jegul asta permis de munca intgr-o saptamana, eu am obtinut dreptul de munca in Spania in 2 ani si pe cel in Londra intr-un an! Angajati mai buni ca si romanii nu veti gasi (daca-i platiti)!
Publicat Luni, 14 august 2017
+Răspunde
marcu
+19
Bre oameni buni ,în economia de piață ,când oferta de mărfuri e mare pretu' e mic,când oferta de mărfuri e mica pretu' e mare.Asta e valabil pt orice tc.Bre capitalistule,forța de munca este si ea o marfa.Eu,cumparatoru' dacă vreau sa-mi iau ceva ce produce un capitalist și marfa respectiva e în cantitate mica,atunci capitalistu'mărește pretu,nimeni n-are nimic de zis,iar eu cumpărător ,dacă vreau sa cumpăr ,cumpar pt ca-mi arde buza.Tot așa și matale ,capitalistule, când marfa pe care o dorești matale,adică forță de muncă, e în cantitate mica ,asa cum se-ntampla acum în România ,apăi sa fii pregătit sa plătești mai mult daca-ți arde buza!Ia mărește matale salariile sa vezi cum găsești marfa aia care se cheamă forță de muncă. A dracul economie de piață ,vrei sa meargă intr-un singur sens,numai marfa dumitale sa se vândă bine si cu profit mare,nu și marfa pe care o vinde muncitoru', adică munca!
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
Santa Klaus
-10
Păi , Deoacamdată se pare că cei de altă origine decât român, muncesc mai cu folos. Românu ca de obicei stă cu mâna intinsă,..
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
Zak @ Santa Klaus
+3
Si unguru e la fel, un pomanagiu. De la cine crezi ca au invatat romanii sa trandaveasca?
Publicat Luni, 14 august 2017
+Răspunde
Mario
+24
Eu va spun cazul meu. Am venit in tara si am stat 4 luni, hotarat sa raman, disponibil pentru relocare oriunde in tara si am trimis sute de cv-uri. Nu am primit nici macar un raspuns si am ajuns la concluzia ca nimeni nu are nevoie de mine. Asa ca am plecat din nou, nu am avut de ales.
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
gabriel
-3
Adica dragnea n-ar fi eligil ?Nu ca mustacila s-ar incurca vreodata cu munca... si secretara lui ne urecheaza pe fata dintre buci ca a fost "secretar de ..decat ca i-au lipsit centimetrii necesari.In ce priveste munca...de un sfert de secol e motiv de rusine in timp ce hotii isi spun oameni de afaceri!Sa traim bine!
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
Crocodilul
+2
In sfirsit niste commentarii mai de doamne ajuta in subsolul articolului.
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
moser
+8
..v ati lasat antrenat la omdiscutie..searbada ..banu...asta i cuvantul de ordine..si insu pomeneste demonstrativ de 700E .triseaza ..dar acum cu stabilirea salariului minim si alte reglementari care a forteze patronul sa fie european..mai ramane de stabilit ..respectul si consideratia pentru angajat..care sufera rau in Romania asa cum am vazut ca face cipriotul ala mizer...
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
Recomandate
Simona Halep, meci dramatic cu  Konta
Publicat acum 22 ore şi 49 minute
Vinul și riscul mai mic de diabet II
Publicat acum 16 ore şi 50 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017