Alianţa PSD+PC a câştigat 7 mandate, PNL, 1 mandat

Singura vedetă a PMP, Daniel Funeriu – dublă înfrângere. În Hunedoara s-a înregistrat un rezultat incredibil. Ce a făcut Dan Diaconescu. Acuzaţii nefondate ale premierului Ponta.

PSD a luat pe „luptă” doar 2 colegii de la PNL

Alegerile parlamentare parţiale s-au ţinut în 3 colegii senatoriale şi 5 colegii de la Camera Deputaţilor. În urma alegerilor din 9 decembrie 2012, mandate în cele 8 colegii au obţinut: PNL – 4, PSD – 2, şi PC – 2. Pe 25 mai a.c., Alianţa PSD+PC+UNPR a câştigat 7 mandate, iar PNL, un mandat. La prima vedere, se poate spune că PSD a luat 3 colegii de la liberali. Ţinând însă cont că, în Satu Mare, PNL nu a mai avut candidat deoarece acesta a trecut la PSD, practic doar două colegii liberale au fost luate de către social-democraţi: este vorba de colegiul din Hunedoara şi colegiul 7 Senat Bucureşti, dar şi aici rezultatul nu reprezintă o surpriză ţinând cont că respectivul colegiu este în sectorul 4, un fief PC. Trăgând linie, singurul rezultat surpriză îl reprezintă pierderea de către PNL a colegiului din judeţul Hunedoara.

REZULTATE

Colegiul 2 Senat Gorj

  1. Mihnea Costoiu (PSD+PC+UNPR) – 26.223 voturi
  2. Viorel Mazilu (PNL) – 9.018 voturi
  3. Liviu Cotojman (PDL) – 6.403 voturi
  4. Ion Fugaru (PMP) – 2.605 voturi

Colegiul 3 Camera Deputaţilor Hunedoara

  1. Petru Sorin Marica (PSD+PC+UNPR) – 10.190 voturi
  2. Dumitru Ştefoni (PNL) – 8.930 voturi
  3. Ioan Ciolea (PDL) – 1.287 voturi
  4. Radu Cristescu (PMP) – 1.243 voturi

Colegiul 3 Camera Deputaţilor Timiş

  1. Florică Bârsăşteanu (PSD+PC+UNPR) – 4.995 voturi
  2. Viorel Coifan (PNL) – 2.898 voturi
  3. Daniel Funeriu (PMP) – 2.278 voturi
  4. Balint Petrescu (PDL) – 1.062 voturi

Colegiul 4 Camera Deputaţilor Ilfov

  1. Daniel Gheorghe (PNL) – 12.493 voturi
  2. Gabriela Szabo (PSD+PC+UNPR) – 7.605 voturi
  3. Simion Dumitru (PMP) – 1.694 voturi
  4. Vasile Dumitru (PDL) – 1.572 voturi

Colegiul 2 Camera Deputaţilor Satu Mare

  1. Ovidiu Silaghi (PSD+PC+UNPR) – 8.073 voturi
  2. Szabolcs Nagy (UDMR) – 6.403 voturi
  3. Ileana Blidar (PDL) – 2.696 voturi
  4. Dan Diaconescu (PPDD) – 2.651 voturi
  5. Sergiu Băbăşan (FC) – 1.554 voturi
  6. Laura Bota (PMP) – 1.070 voturi

Colegiul 9 Camera Deputaţilor Galaţi

  1. Laura Marin (PSD+PC+UNPR) – 6.763 voturi
  2. Sorin Dănăilă (PNL) – 2.079 voturi
  3. Iulian Aramă (PMP) – 1.229 voturi
  4. Doruleţ Resmeriţă (PDL) – 1.195 voturi

Colegiul 7 Senat Bucureşti

  1. Alfred Antonio Mihai (PSD+PC+UNPR)

Colegiul 8 Senat Bucureşti

  1. Ilie Năstase (PSD+PC+UNPR)

Ilfov: Acuzaţiile lui Ponta, nefondate

Premierul Victor Ponta, la aflarea informaţiilor legate de înfrângerea Gabrielei Szabo în Ilfov, a început să-i acuze pe liberali, în special pe liderul judeţean Marian Petrache. Ponta a afirmat că în Ilfov au fost 20.000 de turişti electorali. „Noi o să şi depunem plângere, că se pare că cea mai mare fraudă a fost comisă de domnul Petrache, în Ilfov, dar şi alţi preşedinţi de Consilii Judeţene”, a mai spus Ponta. După cum se poate vedea, candidatul PNL din Ilfov care a câştigat colegiul (iniţial liberalul Eduard Hellvig a fost deputat aici).

Hunedoara: PMP a luat locul 4 din 3 concurenţi

În colegiul 3 Hunedoara s-a înregistrat un rezultat hilar. Cu 2 zile înainte de alegeri, candidatul PDL, Ioan Ciolea, s-a retras, anunţând că a luat decizia pentru a „întări dreapta”, recomandând suporterilor săi să îl voteze pe candidatul PMP, Radu Cristescu. Mai trebuie menţionat că Ioan Ciolea nu s-a omârât deloc cu firea nici în campania electorală. Rezultatul de la urne a reprezentat o mare surpriză: retrasul Ciolea a obţinut mai multe voturi decât Cristescu.

Timiş: Singura vedetă a PMP, bătută fără drept de apel

La parţialele de duminică PMP nu a ieşit, cu o excepţie, cu nume cunoscute. Nici nu avea de unde, din moment ce majoritatea „vedetelor” luate din PDL sunt totuşi senatori sau deputaţi. Singura „vedetă” aruncată în luptă, Daniel Funeriu, se bătea pe mandatul lăsat vacant de conservatoarea Maria Grapini. Favoritul lui Traian Băsescu nu a reuşit decât o clasare pe locul 3, după candidatul PSD şi cel al PNL. Consolarea lui Funeriu o reprezintă faptul că a obţinut cu 1.216 voturi mai mult decât candidatul PDL. Dar, conform informaţiilor pe care le-am obţinut din Timişoara, foarte multe dintre sufragiile pe care Funeriu le-a obţinut au venit de la… electoratul PDL. Totuşi, Funeriu + candidatul PDL au scos acum împreună cu 1.300 de voturi mai puţin decât a avut în decembrie 2009 candidatul PDL.

Funeriu a suferit o dublă înfrângere de fapt. El nu s-a calificat nici pentru Parlamentul European – era locul 5 pe lista PMP – iar gruparea sa politică are doar primele 2 locuri eligibile.

Dan Diaconescu: locul 4 în Satu Mare

Liderul partidului care-i poartă numele, Dan Diaconescu, a ocupat doar locul 4 la Satu Mare. El şi-a înaintat aici candidatura înainte ca Ovidiu Silaghi să treacă de la PNL la PSD. Nu ştim care a fost raţiunea lui Diaconescu de a candida în Satu Mare, unde, înainte de mişcarea lui Silaghi, mare favorit era candidatul UDMR. Dan Diaconescu i-a depăşit doar pe candidaţii FC şi PMP şi faţă de fostul său candidat din decembrie 2012, a obţinut 723 de voturi în plus. În Satu Mare s-a înregistrat o situaţie bizară: la scrutin au participat 3 foşti PDL-işti. Fostul candidat al PDL a concurat acum pentru Forţa Civică, iar candidata PMP provine şi ea din PDL.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.