Băsescu vrea ca Ponta să-i propună procurorii-şefi: „Aş mulţumi lui Dumnezeu dacă Pivniceru pleacă la CCR”

Traian Băsescu şi-a făcut o nouă socoteală cu privire la numirea procurorului general şi a şefului DNA. Băsescu vrea ca Victor Ponta să-i propună procurori şefi pe cine vrea el, în locul Monei Pivniceru care ar putea fi numită judecător la Curtea Constituţională.

Băsescu a declarat, marţi seară,  la Digi24, că „i-ar mulţumi lui Dumnezeu” dacă Mona Pivniceru ar fi numită judecător la Curtea Constituţională, pentru că, s-a gândit el, premierul şi-ar putea asuma, astfel, ca „interimar la Justiţie”, propuneri pentru funcţiile de şefi ai Parchetului General şi DNA.

Întrebat cum comentează posibilitatea ca Mona Pivniceru să fie votată de parlamentari pentru a deveni judecător CCR, Băsescu a răspuns: „Aş mulţumi lui Dumnezeu să se întâmple asta, ar însemna ca premierul să-şi asume asta (propunerile de procurori-şefi, n.r.) ca interimar”.

În context, Băsescu a spus că este convins că Ponta, ca procuror, „înţelege” ce înseamnă ca Parchetul General şi DNA să nu aibă propuneri pentru procurori-şefi.

Traian Băsescu l-ar vedea ministru al Justiţiei chiar şi pe Tudor Chiuariu, pe care în trecut l-a numit un „tânăr mafiot obraznic”, numai să scape de Mona Pivniceru.

„Orice ministru, numai să îmi propună nişte candidaţi care au dosare în spate. Nu e treaba mea, numai să înţeleagă gravitatea situaţiei din Parchete. Eu pot colabora cu oricine, atât timp cât colaborarea se referă la instituţii”, a declarat Traian Băsescu, întrebat fiind marţi seară dacă ar fi de acord cu numirea lui Tudor Chiuariu la Ministerul Justiţiei.

S-a răzgândit: Nu mai vrea „procedură”!

După ce a făcut un adevărat balet cu privire la procedura de selecţie a procurorilor-şefi, respingând primele propuneri ale Monei Pivniceru pe motiv că procedura nu a fost transparentă şi cerând în continuare ca ea să fie transparentă şi după ce a inventat el însuşi tot felul de proceduri de selecţie a celor doi procurori, Băsescu a anunţat marţi seară că nu mai vrea niciun fel de… procedură.

„Nu sunt de acord cu ce a cerut Comisia Europeană, cu acest concurs, cu selecţie. De ce? Pentru că nu e în lege. În lege e ministrul propune, CSM avizează, preşedintele decide. Acest filtru era suficient”, a spus Băsescu, susţinând că i-a semnalat acest lucru ministrului Justiţiei înainte de prima selecţie, printr-o scrisoare.

„O să ne trezim cu semnal de la Comisie «Alo, ce faceţi?», că nu poţi să o ţii aşa şi să spui că în două luni mai termini un concurs”, a mai spus Băsescu.

În paralel cu aceste ziceri ale lui Băsescu, ministrul Justiţiei Mona Pivniceru dezvăluia marţi seară la Antena 3 că Traian Băsescu a cerut numirea lui Daniel Morar fără… nicio procedură.

Băsescu şi-a mai găsit un „client”

Băsescu a dat marţi seară şi un exemplu de propunere pe care ar accepta-o, în afară de Daniel Morar pe care l-a cerut de mai multe ori procuror general: Călin Nistor, numit săptămâna trecută de Morar ca şef interimar la DNA, devenit cunoscut mai degrabă prin instrumentarea unor dosare în care au fost implicaţi pesedişti şi penelişti. „Excepţional. Ar trebui să candideze sau să fie propus. Dacă insistă în procedura această falsă, neasumată – să organizăm un concurs, să vedem -, mie nu-mi spune nimic un concurs. Vreau să văd propuşi procurori care au dosare făcute, cărora nu li s-au întors dosare prost făcute”, a spus Băsescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marieta Visan 267 Articole
Autor

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.