Câmpeanu: Abia acum încep calculele pentru fiecare salariat în parte

Guvernul a decis miercuri să aloce 7,4 milioane de lei din bugetul de stat pentru a se plăti o parte din salariile compensatorii care vor fi acordate persoanelor disponibilizate de la Poşta Română. Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a explicat pentru Cotidianul.ro cum vor fi calculate sumele pentru cele 3.650 persoane care vor fi concediate.

„Prin Hotărârea adoptată de Guvern se aprobă alocarea sumei de 7.405.000 lei din bugetul asigurărilor pentru șomaj pe anul 2013 pentru plata venitului lunar de completare pentru persoanele disponibilizate de la Compania Naţională Poşta Română-S.A, în baza planului de disponibilizare aprobat potrivit legii”, a anunţat executivul, după şedinţa de miercuri.

Textul proiectului de hotărâre nu a fost făcut public nici înainte, nici după şedinţa de guvern.

Ministrul muncii, Mariana Câmpeanu, a explicat pentru Cotidianul.ro că HG aprobată miercuri prevede că fiecare angajat care urmează să fie disponibilizat de la Poşta Română va primi un venit de completare, care se calculează în funcţie de media salariilor pe ultimele trei luni.

„După ce HG intră în vigoare, se face calculul pentru fiecare salariat în parte, în funcţie de media salariilor pe ultimele trei luni. Unitatea îi plăteşte diferenţa dintre ajutorul de şomaj şi această medie de salarii”, a explicat Câmpenau.

În context, ministrul Muncii a precizat că nu poate să facă o medie a veniturilor de completare pe care ar urma să le primească cei disponibilizaţi, întrucât „vor fi făcute calcule în funcţie de fiecare persoană în parte, în mod diferenţiat”. Suma totală a fost stabilită în baza compensaţiilor pe care trebuie să acorde Poşta Română, conform contractului colectiv de muncă. Cert este că deocamdată nu se ştie exact ce sume vor primi cei care vor fi disponibilizaţi. O explicaţie ar putea fi aceea că nici nu se doreşte ca datele să fie făcute publice.

Ministrul a reamintit că într-o situaţie similară, „la Oltchim, după ce s-a aprobat HG, a durat o lună de zile sau o lună jumătate până s-au făcut toate calculele”.

Începând cu luna septembrie vor fi disponibilizaţi 3.650 de angajaţi

Conducerea Poştei Române a anunţat recent că, „începând cu luna septembrie 2013, din cadrul companiei vor fi disponibilizaţi 3.650 de angajaţi, pe baza unui set de criterii stabilite de comun acord cu Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România”. Angajaţii care vor fi concediaţi vor beneficia de salarii compensatorii, prevăzute în contractul colectiv de muncă.

Săptămâna trecută, ministrul pentru buget, Liviu Voinea, s-a arătat nemulţumit de situaţia creată la Poştă, unde 5.000 de persoane s-ar fi înscris pe lista cu disponibilizări, în scopul de a beneficia de salariile compensatorii. „Salariile compensatorii sunt acordate strict pentru protecţie socială şi nu ca stimulare a disponibilizărilor, aşa cum pare că este cazul de la Poşta Română. Conducerea companiei a considerat că 3.600 trebuie să plece și înțeleg că aproximativ 5.000 au depus cereri”, a spus Voinea.

Poşta Română avea 32.887 salariati la finalul anului trecut.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.