Casa Bengescu, între ortodoxie, o universitate şi fondurile europene

Stimată redacţie,

Vă reţinem atenţia pentru a vă sesiza o situaţie extrem de delicată care trebuie să fie adusă la cunoştinţa opiniei publice.

Multă lume nu ştie cum vor sta lucrurile săptămâna viitoare (6 octombrie), la Craiova, unde este aşteptat Patriarhul României să i se decerneze titlul de Doctor Honoris Causa. Patriarhul României va sfinţi o clădire renovată cu fonduri europene (Casa Bengescu), prin intermediul firmelor de casă ale Mitropolitului Olteniei. În acea clădire, Mitropolitul Olteniei va muta Facultatea de Teologie din Craiova, venirea Patriarhului României având rolul de a marca inaugurarea, chipurile, a noului sediu al Facultăţii de Teologie.

Destinaţia acelei clădiri nu este sediu de Facultate, ci centru muzeal. Nu cumva o anumită perioada de timp, care se întinde chiar pe câţiva ani, nu ai voie să schimbi destinaţia clădirii pentru care ai obţinut finanţare din fonduri europene? Cum să funcţioneze o Facultate a unei Universităţi publice, de stat, într-o clădire a Arhiepiscopiei Craiovei sau… şi mai grav a Societăţii Femeilor Ortodoxe? Vă reamintim că respectiva clădire (Casa Bengescu) se află la ora actuală în proprietatea Arhiepiscopiei Craiovei. Lucrurile încep să miroasă din ce în ce mai urât şi se pare că va izbucni cel mai mare scandal din BOR legat de cheltuirea banilor europeni.

Aşadar, ce va sfinţi Patriarhul României? Mai vine oare la Craiova dacă va fi anunţat ce capcană i se întinde?

Vă rugăm să aveţi în vedere clarificarea acestui caz fără precedent.

Cu deosebit respect,

Mai mulţi intelectuali din Craiova

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.