Electrica, CE Oltenia, CE Hunedoara, Tarom vor fi scoase la vânzare

Guvernul Ponta a promis FMI că, până la finele acestui an, va încheia procedurile pentru privatizarea mai multor companii de stat. Pe listă se află atât Poşta Română şi combinatul Oltchim, cât şi societăţi precum Electrica, CE Oltenia şi CE Hunedoara.

“Vom semna un contract cu un consultant de tranzacţie pentru vânzarea pachetului majoritar la Electrica (companie de stat de distribuţie, furnizare şi servicii de electricitate) până la finele lunii iulie 2013. Intenţionăm să finalizăm tranzacţia până la finele lunii noiembrie 2013”, se precizează în scrisoarea de intenţie semnată de autorităţile de la Bucureşti şi aprobată de board-ul FMI, în data de 26 iunie.

Pe lista privatizărilor strategice se află şi Complexul Energetic Oltenia. Deşi în acest caz s-a vorbit de o vânzare pe bursă a 15% din capitalul social al companiei, Guvernul caută acum un investitor strategic care să cumpere pachetul majoritar. “Noul complex energetic Oltenia joacă un rol esenţial în securitate energetică a României. Am semnat un contract cu un consultant de tranzacţie la începutul lunii mai 2013 pentru o ofertă publică iniţială (IPO) de 15 procente din capitalul social până la finele lunii octombrie. Având în vedere investiţiile de mari proporţii de care are nevoie Complexul Oltenia, vom reevalua paşii viitori referitori la sporirea implicării sectorului privat prin parteneriate mixte sau prin privatizarea majoritară către un investitor strategic”, se precizează în documentul transmis FMI.

Până la finele lunii octombrie ar urma să fie vândute acţiuni de la Romgaz, Hidroelectrica (10%) şi Nucearelectrica (10%). În cazul Hidroelectrica, va fi adoptată o hotărâre de guvern pentru vânzarea a 10% din acţiuni, în perioada imediat următoare.

Din Oltchim va fi privatizată “oricare parte a companiei care va ieşi din insolvenţă”

În ceea ce priveşte combinatul Oltchim, Guvernul a asigurat FMI că intenţionează să privatizeze “oricare parte a companiei care va ieşi din insolvenţă”. În prezent, combinatul se află în insolvenţă, iar administratorul judiciar implementează mai multe măsuri pentru restructurarea companiei. Pentru Poşta Română, chiar dacă nu s-a găsit nicio companie important dispusă să cumpere pachetul majoritar, procesul de privatizare va fi prelungit până la finele acestui an. Singura companie importantă pentru care nu a fost fixat un calendar pentru privatizare este Tarom.

“Privatizarea majoritară a companiei Tarom va avea loc după îmbunătăţirea rezultatelor operaţionale şi financiare ale companiei de către noul management şi noul consiliu de administraţie al companiei, pentru creşterea atractivităţii companiei faţă de investitorii potenţiali”, argumentează Executivul.

Complexul Energetic Hunedoara ar putea intra în insolvenţă

Pentru Complexul Energetic Hunedoara, Guvernul ia în calcul atât vânzarea pachetului majoritar de acţiuni, dar şi intrarea în insolvenţă a societăţii. SC Complexul Energetic Hunedoara a apărut în urma fuziunii societăţilor Electrocentrale Deva şi Electrocentrale Paroseni, fiind singurul mare producător de energie electrică din zona de centru şi nord-vest a ţării. În luna mai 2013 a fost demarată fuzionarea noului producător de energie Hunedoara cu cele patru mine viabile ale CN Huilei. Procedura ar trebui încheiată până la sfârşitul lunii iulie. Următorul pas va fi “vânzarea pachetului majoritar Hunedoara prin majorare de capital către un investitor strategic”. “Dacă nu va exista interes din partea niciunui investitor, intenţionăm să trecem compania în insolvenţă”, precizează Guvernul.

Scrisoarea de intenţie transmisă de autorităţile de la Bucureşti a fost aprobată de Consiliul director al FMI în data de 26 iunie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.