Europolul, după potcoave de cai morţi

Scandalul cărnii de cal vândută drept carne de vită nu a inflamat doar presa. A fost nevoie de o reuniune de urgență la Bruxelles, la care au participat miniştrii de profil din şapte state UE. România apărea în presa britanică, spre exmplu, calul de bătaie al tuuror neregulilor care ar ține de siguranța alimentară și infernul unde și caii se împușcă, nu-i așa. Reuniunea a clarificat și aceste aspecte. Autoritățile române s-au mobilizat și au prezentat rapid pe masa Comisiei Europene dovezile clare că statul român nu poate fi târât în lanțul iresponsabilității.

Ministrul român al agriculturii a  precizat în fața presei străine că nu există niciun indiciu care să incrimineze România (lucru înțeles și la Comisia Europeană): «Din punctul de vedere al României am reiterat faptul că în mod voluntar în data de 9 februarie au început deja anchetele în România, chiar dacă nu am avut elemente suficiente pentru a urmări trasabilitatea produselor. Din punctul nostru de vedere nu există posibilitatea ca la aceste abatoare şi pe teritoriul României, să fi avut loc această fraudă».  Totodată, Dan Constantin a ținut să clarifice că întreaga afacere nu ține de sănătate publică (cum în mod alarmist încearcă presa britanică, dar și cea franceză să o prezinte), ci pur și simplu de fraudă în zona comercială: «Principala concluzie care s-a tras este aceea că nu este vorba de o problemă care ţine de siguranţa alimentară. Cred că lucrul acesta este cel mai important să fie transmis şi către consumatori. Este o problemă care ţine de fraudă şi, din acest punct de vedere, o decizie care s-a luat este ca, dincolo de îmbunătăţirea legislaţiei, să se ocupe instituţiile abilitate». Toate statele participante la reuniunea de urgență de la Bruxelels au considerat doar că în această afacere ar trebui implicat Europolul.

Din păcate, reuniunea de urgență de la Bruxelles  nu este menită să stingă zvonistica și manipularea mediatică, pentru că a ales o tactică greșită. Preşedinţia irlandeză, Comisia Europeană, toate statele membre participante, au considerat că este absolut prioritar să nu fie arătat cu degetul niciun responsabil, niciun stat membru drept sursa fraudei la etichetare.  Europolul a fost indentificat la nivel european ca fiind instituţia abilitată să se ocupe de stabilirea vinovaţilor în scandalul declanşat de etichetarea eronată a cărnii de cal drept carne de vită. Numai că procedând așa, zvonurile și suspiciunile din presa internațională un sunt domolite, ci  menținute.

Unii vor însă ca ecourile scandalului să fie și mai mari. Britanicii cred că în spatele scandalului cărnii de cal vândute drept carne de vită ar putea să stea o «conspiraţie criminală internaţională» (apud ministrul britanic Owen Paterson). Toate informațiile, jumătățile de informații, zvonurile și exagerările din jurul acestui caz constutuie o bună ocazie pentru autoritățile conservatoare britanice să mai adauge o picătură de neîncredere nu numai față de UE, ci și față de  sistemul  european  de comercializare a alimentelor şi în calitatea produselor.

Există de asemenea o intenție a Bruxelles-ului de a profita de acest caz inflamat peste măsură. În mania lor de a scoate pe bandă rulantă de recomandări, norme și legi (pentru a-și justifica activitatea), funcționarii UE din domeniu vor să impună o formă în plus de supraveghere, pasămite, în folosul cetățenilor: controalele obligatorii de ADN la carnea din produsele procesate. Comisia a cerut azi tuturor statelor membre să practice astfel de teste ADN la produsele bazate pe carne de vită.

Recent, comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor, Toni Borg, a și mărturisit : Comisia Europeană este profund nemulțumită de faptul că în spațiul comunitar regulile referitoare la supravegherea pieţei şi la siguranţa produselor de consum sunt fragmentate şi răspândite în diverse acte legislative, creându-se astfel lacune şi suprapuneri. În concluzie, oficialul european crede că o sănătoasă mână de fier suprastatală, coordonat direct de la Bruxelles, ar putea ușura o mai bună verificare a produselor de pe piața unică europeană. Bruxelles-ul apasă pedala de accelerare a procesului numit «euro-standardizare».

Nu știm dacă sănătatea cetățenilor europeni este cu adevărat vizată de asemenea măsuri (ar fi salutar), sau dacă aceste măsuri ar putea constitui niște forme de protecționism mascat. Bruxelles-ul ar putea constata mâine,  spre exemplu,  că unele state membre plasează prea multă cantitatea de produse alimentare pe piețele europene, în detrimentul exporturile unor state membre mai importante.  Într-un astfel de caz, Bruxelles-ul ar  avea un instrument la dispoziție de a «echilibra» piața –  poate amâna sau chiar întrerupe temporar exporturile  pe motiv că, în urma unor analize ADN,  s-a descoperit că în unle state exportatoare nu s-au îndeplinit criteriile de calitate sau de trasabilitate.

Totodată, nu trebuie uitat că reușita elaborării unui acordul de liber schimb între UE și Statele Unite – aflat în derulare la masa negocierilor – depinde de cum vor reuși europenii să demonstreze că au depășit faza incertitudinilor și a isteriei create acum 15 ani de «maladia vacii nebune». Americanii au blocat de atunci prezența pe piețele lor a exporturilor de carne de vita din UE pe motiv ca un pot avea încredere în calitatea ei. La rândul lor, europenii au blocat importurile de cereale modificate genetic dinspre Statele Unite. Odată cu semnarea acestui acord de liber schimb, s-ar putea ca aceste blocaje să  dispară, dacă se manifestă bunăvoință de o parte și de cealaltă a Atlanticului. Poate că noua măsura referitoare la obligativitatea testului ADN la carnea de vită este menită să ofere un element de siguranță partenerilor transatlantici pe parcursul derulării negocierilor acordului de liber schimb UE-SUA. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.