Guvernul Ponta a comasat 14 ordonanţe în una singură, să fie mai puţine per total

Cabinetul Ponta a găsit o metodă ingenioasă de a reduce numărul ordonanţelor: într-un singur proiect de ordonanţă a inclus 14 decizii care nu au nicio legătură între ele. Textul este întocmit de Finanţe, care a omis să treacă esenţialul: impactul financiar asupra bugetului.

Ministerul de Finanţe a întocmit un proiect de ordonanţă în care sunt trecute, de-a valma, nu mai puţin de 14 puncte prin care sunt modificate tot atâtea legi. Textul se numeşte „ordonanţă pentru reglementarea unor măsuri bugetare”, însă nu cuprinde niciun fel de date cu privire la impactul financiar asupra bugetului general consolidat, ori despre impactul socio-economic al prezentului act normativ. Are în schimb semnăturile miniştrilor Daniel Chiţoiu şi Liviu Voinea.

Bugetarii nu vor primi tichete de masă nici în 2014

Una din cele mai importante modificări se referă la faptul că personalul din sectorul bugetar nu va primi tichete de masă/tichete cadou nici în 2014. Guvernul Ponta menţine astfel măsura impusă de Cabinetul Boc, care a interzis acordarea acestor tichete încă din anul 2009. De asemenea, în 2014 va fi păstrată şi măsura prin care s-a interzis autorităţilor publice să mai cumpere autoturisme, mobilier şi „aparatură birotică”. De asemenea, regulile privind acordare de călătorii gratuite pentru personalul din Ministerul Transporturilor rămân la fel ca anul trecut: trei călătorii dus-întors ori şase călătorii simple.
Următoarea prevedere din ordonanţă se referă la despăgubiri pentru imobilele situate în zona unde va fi construită conducta de interconectare a sistemului naţional de transport gaze naturale din România cu sistemul de transport gaze naturale din Republica Moldova.
În acelaşi text, sunt reglementate măsuri referitoare la ANCOM şi taxe de licenţă pentru benzi de frecvenţă radio, dar şi măsuri de protecţie socială care vor fi aplicate în perioada 2013-2018 în cazul persoanelor disponibilizate prin concedieri colective.
O altă măsură cuprinsă în ordonanţă se referă la faptul că Ministerul Apărării va achiziţiona, în leasing, o aeronavă care va fi utilizată exclusiv pentru vizitele oficiale efectuate de preşedinte, primul ministru şi de către miniştri. (decizie despre care am scris aici: http://www.cotidianul.ro/ministerul-apararii-va-cumpara-un-avion-special-pentru-basescu-si-ponta-220404/ ).

Alte măsuri luate în calcul

De asemenea, Guvernul amână până în 2015 alocarea de fonduri de la bugetul de stat pentru finanţarea activităţii Institutului de Drept Public şi Ştiinţe Administrative al României, argumentând că amânarea este necesară „pentru reducere presiunilor asupra cheltuielilor bugetului de stat”.

Prin aceeaşi ordonanţă, Guvernul vrea să clarifice şi situaţia de la Academia Oamenilor de Ştiinţă din România. Aşa că a trecut un paragraf, numerotat ca art.XIII, prin care modifică legea de organizare şi funcţionare a acestei instituţii.

Ce au în comun Academia Oamenilor de Ştiinţă şi copiii din zonele defavorizate? Ministerul de Finanţe a găsit probabil o legătură, astfel că a inclus în acelaşi proiect de ordonanţă şi un alt paragraf prin care explică modul în care trebuie efectuată decontarea contravalorii abonamentelor eliberate de operatorii de tansport, în cazul elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu.

Lipsă de profesionalism din partea iniţiatorilor

Nota de fundamentare care însoţeşte ordonanţa ar trebui să clarifice de ce a fost nevoie ca toate aceste prevederi să fie incluse într-o singură ordonanţă. Nu se întâmplă acest lucru, fiecare punct fiind tratat de sine stătător.

Concluzia expusă în document este încă o dovadă a lipsei de profesionalism.

Prevederile prezentului act normativ au în vedere, cu prioritate, scopul decontării cheltuielilor generate de transport şi anume – sporirea accesului la educaţie pentru elevii aflaţi în zonele defavorizate sau la distanţe mari faţă de unităţile de învăţământ pe care le frecventează. Toată această propunere conduce la utilizarea eficientă a fondurilor publice”(?!?). Acesta este ultimul paragraf din textul care explică schimbările preconizate de ordonanţă, aşadar concluzia la care au ajuns iniţiatorii actului normativ. Textul este semnat de miniştrii Daniel Chiţoiu şi Liviu Voinea. În total, zece miniştri trebuie să semneze ordonanţa respectivă, întrucât cuprinde referiri la tot atâtea ministere. Documentul este în prezent în dezbatere publică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.