Horia Georgescu şi Cristi Danileţ, pe lista suporterilor lui Băsescu

Preşedintele ANI şi judecătorul Cristi Danileţ s-au implicat în disputa dintre Andrei Pleşu şi Antena 3. Revista „22”, pentru a da consistenţă apelului, i-a „clonat” pe mulţi dintre semnatari.

Au semnat alături de politicieni şi susţinători ai lui Traian Băsescu

Aşa cum cotidianul.ro a informat în urmă cu trei zile, printre semnatarii „apelului de solidaritate” cu Andrei Pleşu, promovat de publicaţia „22” în urma conflictului dintre acesta şi Antena3, se regăsesc Horia Georgescu, preşedintele ANI (la poziţia 601) şi judecătorul Cristi Danileţ, membru al CSM (la poziţia 205).

Prezenţa semnăturilor celor doi oficiali ai statului pe un apel (indiferent de natura acestuia), în care un număr de persoane se îndreaptă/critică/îşi exprimă dezaprobarea vizavi de alte persoane (sau instituţie), este inadmisibilă şi incompatibilă cu natura funcţiilor deţinute de cei doi. Să detaliem. Într-o ipotetică situaţie în care CSM solicită un punct de vedere al Inspecţiei Judiciare legat, să zicem, de prestaţia Antenei 3, este clar că votul din CSM al judecătorului Cristi Danileţ va fi unul subiectiv, împotriva postului tv. La fel, dacă CSM va avea o poziţie împotriva unuia dintre semnatarii apelului, judecătorul Cristi Danileţ va vota în favoarea respectivului semnatar, pentru că semnând apelul el se consideră ca fiind de aceeaşi baricadă cu semnatarul.

De asemenea, dacă unul dintre semnatarii apelului este verificat de ANI, în acest caz poziţia lui Horia Georgescu va fi una subiectivă şi ar putea exista suspiciuni privind o posibilă intervenţie în favoarea respectivului semnatar verificat de ANI. Şi, foarte important, Horia Georgescu şi Cristi Danileţ se află printre semnatarii unui apel unde apar şi oameni politici: Monica Macovei, Mihai Răzvan Ungureanu, Cristian Preda, Sever Voinescu, Theodor Baconschi, Adrian Papahagi ş.a. Or, din câte se ştie, funcţiile celor doi sunt incompatibile cu zona politicului. Nu în ultimă instanţă, cine citeşte cu atenţie lista semnatarilor apelului poate observa că aproape 90% dintre nume sunt suporteri declaraţi ai lui Traian Băsescu, iar în ultimă instanţă, conflictul dintre Andrei Pleşu şi Antena 3 are „rădăcini politice”. Se poate specula că şi cei doi, Horia Georgescu şi Cristi Danileţ, pot fi asimilaţi ca fiind suporteri ai preşedintelui. Iar dacă ne uităm la acţiunile oficiale ale celor două instituţii, „asimilarea” este greu de contestat.

Din păcate, atât CSM, cât şi ANI nu au luat atitudine faţă de prezenţa celor doi oficiali pe lista semnatarilor apelului deşi acest lucru se impunea. Cele două instituţii critică în termeni duri orice referire negativă a presei la adresa lor sau a unor persoane din componenţa lor, dar persoane de la vârful acestor instituţii semnează apeluri împotriva unui vehicul media. (Dacă un vehicul media a comis un derapaj nu prin apeluri de solidaritate se „rezolvă” situaţia, pentru că legislaţia în vigoare permite acţiuni reparatorii pentru persoanele care se consideră lezate.)

„Clone” pe lista semnatarilor

Legat tot de apelul din publicaţia „22”, cei care au iniţiat acest demers au recurs la un artificiu, ca să „umfle” lista de semnături. Drept urmare, iniţiatorii au „clonat” un număr foarte mare de semnatari. Câteva nume „clonate” vă prezentăm mai jos:

  • Florin Toma (redactor la „Viaţa Românească”) – poziţiile 206, 1.064 şi 1.364
  • Magda Gradinaru (Jurnalist TVR) – 95, 1.139 şi 1.140
  • Silviu Sergiu (redactor-şef adjunct Evenimentul zilei) – 132 şi 1.263
  • Daniela Raţiu (freelancer, Vocile Dreptei www.evz.ro) scriitor – 198 şi 1.019
  • Petru Iamandi (profesor Universitatea Dunărea de Jos Galaţi) – 177 şi 1.431
  • Iolanda Vasiliu – Director de cursuri – Institul francez din Iaşi – 178 , 1432
  • Valentin Munteanu (profesor, Universitatea de Vest din Timişoara) – 180 şi 1.286
  • Doru Braia (jurnalist tv) – 196 şi 1.032
  • Sorana Corneanu (Lector, Universitatea din Bucureşti) – 183 şi 1.265
  • Nic Ularu, Professor (University of South Carolina) – 182 şi 1.191
  • Radu Gramatovici (Conferenţiar universitar, Facultatea de Matematică şi Informatică, Universitatea din Bucureşti) – 179 şi 1.235
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.