Mona Pivniceru a făcut publice propunerile pentru şefia DNA şi a Parchetului General

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a anunţat joi propunerile pentru şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Pentru şefia Parchetului General a fost propus Tiberiu Mihail Niţu, fost prim-adjunct al lui Kovesi, până în 2011.

Pentru conducerea DNA a fost propus procurorul Ioan Irimie, care a fost în trecut şef al DNA Cluj. Irimie a fost revocat în octombrie 2005 de către Daniel Morar.

Decizie pe jumătate a Monei Pivniceru

Ministrul Justiţiei a declarat că, după evaluarea candidaturilor depuse pentru cele două funcţii şi a interviurilor susţinute de procurori, comisia care a ajutat-o la selecţie (comisie impusă de la Bruxelles de către prietenii lui Macovei – nr.) a indicat câte două persoane care au îndeplinit în cea mai mare măsură standardele impuse.

Pivniceru a spus că pentru funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au fost selectaţi Elena Hach şi Tiberiu Niţu, iar pentru conducerea DNA au fost selectaţi Claudiu Dumitrescu şi Ioan Irimie.

Ministrul Justiţiei a precizat apoi că, în baza acestei liste scurte, a făcut o apreciere proprie a standardelor de evaluare şi a procedurilor, fiind propuşi Tiberiu Niţu ca procuror general al PICCJ şi Ioan Irimie la şefia DNA.

Propunerile vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii, care trebuie să dea doar un aviz consultativ, iar apoi vor ajunge pe masa lui Traian Băsescu.

Potrivit regulamentului de numire a procurorilor şefi, CSM are termen 60 de zile până la emiterea unui aviz (consultativ) la propunerea înaintată de ministrul Justiţiei, decizia finală urmând a fi luată de preşedintele României.

Câteva date despre cei doi procurori propuşi

Procurorul Tiberiu Mihail Niţu s-a născut pe 31 iulie 1971. 

Este absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti (1991-1995); master la Universitatea Titu Maiorescu, Facultatea de Drept (2004-2006). 

Şi-a început cariera de magistrat în 1995, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti, unde a fost procuror stagiar (nov. 1995-nov. 1997), procuror (dec. 1997 – ian. 1999), prim-procuror adjunct (febr. 1999-febr. 2002) şi prim-procuror (febr. 2002-febr. 2005). 

– Procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Biroul Teritorial Prahova (mart. 2005-iul. 2006) şi procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova (aug. 2006-aug. 2007). 

– Prim-adjunct al Procurorului General (sept. 2007-iun. 2011), apoi procuror (iul.-sept. 2011) la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

Din octombrie 2011, Mihail Tiberiu Niţu este inspector judiciar la Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. 

Ioan Irimie s-a născut la 22 iulie 1954. 

A absolvit Liceul Teoretic „George Bariţiu” din Cluj-Napoca, Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca (1978). 

A fost profesor asimilat la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (1992-1997), Facultatea de Drept a Universităţii „Bogdan Vodă” Cluj-Napoca (1994-1998), Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” din Cluj-Napoca (2000-2002). 

Ioan Irimie a lucrat la parchetele din Cluj, la Parchetul General (când a fost cooptat în echipa de procurori care au instrumentat dosarul lui Miron Cozma privind mineriada din 1990). 

A fost şeful Serviciului Teritorial Cluj al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), funcţie din care a fost revocat în octombrie 2005 de procurorul-şef al DNA, Daniel Morar. 

În anul 2006 a fost procuror pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-procuror al Parchetului Tribunalului Sibiu. Până la finele lui 2006, a rămas procuror în structura DNA, după care şi-a cerut transferul la Parchetul Curţii de Apel Cluj. 

În ianuarie 2010, Daniel Morar l-a rechemat la DNA, în structura Serviciului Teritorial Cluj, unde se află şi în prezent. 

Ioan Irimie a instrumentat mai multe dosare, printre care cel al fostului deputat PDSR Gabriel Bivolaru, dosarele „Costeşti” şi „Stoeneşti”, care vizau evenimente petrecute în timpul mineriadelor din 1999. 

A primit, prin Decret prezidenţial, Diploma „Meritul Judiciar” Clasa a II-a (1995).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8526 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.