Pământul a luat-o la vale. Cratere de zece metri în comuna Bărbuleţ, Dâmboviţa

Ploile din ultima vreme au provocat alunecări teribile de pământ. În judeţul Dâmboviţa, comuna Bărbuleţ este aproape înghiţită de pământ după ce pământul a luat-o la vale lăsând în urmă cratere ce depăşesc zece metri.

Primarul din comună, Marian Alexe, spune că afectate sunt 25 de hectare de teren, în condiţiile în care alunecările de teren au început de vineri, continuând apoi şi în zilele următoare

„Am luat legătura cu prefectul, ştie situaţia de aici, va aveni o comisie pentru a vedea ce este de făcut. Mâine dimineaţă va veni comisia la faţa locului”, a spus primarul, potrivit realitatea.net.

Aproximativ 20 de familii sunt afectate de alunecările de teren din localitate, o parte din acestea având amenajate livezi în zonă, în urma accesări de fonduri europene. „Avem două case care sunt foarte aproape de alunecare, la circa o sută de metri, dar nu există pericol să se prăbuşească pentru că sunt pe alt versant”, a mai spus edilul.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Dâmboviţa, Andreea Spiroiu, a confirmat că o echipă din cadrul instituţiei va merge luni în comuna Bărbuleţ.

Mai multe judeţe din sud-vestul ţării s-au aflat zilele acestea sub avertizări de cod galben de ploi puternice şi vânt.

Previziunile meteorologilor s-au confirmat precipitaţii depăşind în anumite zone 50 de litri pe metru pătrat. Vremea a fost instabilă în cea mai mare parte a ţării, cu averse, descărcări electrice şi, izolat, chiar şi grindină. Cantităţile de apă au depăşit 25-30 de litri pe metru pătrat în Oltenia, jumătatea estică a Banatului, nordul Munteniei şi sudul Moldovei, iar în judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj şi Caraş-Severin au depăşit, izolat, 50 de litri pe metru pătrat. Şi vântul şi-a făcut simţită prezenţa, având intensificări în regiunile sudice, unde a avut viteze ce au depăşit la rafală 50-60 de kilometri pe oră.

Şi în judeţele din jumătatea sudică a Munteniei, precum şi în judeţul Olt, atmosfera a fost instabilă, iar acumulările de apă au fost între 15 şi 20 de litri pe metru pătrat.

Nici începutul de săptămână nu debutează însă mai bine, vremea continuând să se menţină instabilă, spun meteorologii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.