Tribunalul București: Mircea Diaconu poate candida la europarlamentare

Tribunalul Capitalei a admis, sâmbătă, contestaţia depusă de Mircea Diaconu la decizia BEC care i-a respins candidatura ca independent la alegerile europarlamentare.

Decizia Tribunalului nu este însă definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.

Biroul Electoral Central (BEC) a decis miercuri că Mircea Diaconu nu poate candida la alegerile europarlamentare, în contextul în care a fost declarat incompatibil în 2012 de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, BEC fiind sesizat în acest sens de ANI.

„La momentul depunerii candidaturii, Mircea Diaconu se află în perioada de interdicție a ocupării unei funcții eligibile”, și-a motivat BEC decizia.

„Având în vedere caracterul obligatoriu al Deciziei nr. 3104/2012 a Înaltei Curți de Casație și Justiție irevocabile care trebuie respectată atât de către cetățeni, cât și de autorități publice, inclusiv de BEC, observând prevederile art. 25, alin 2 din Legea nr. 176/2010 cu modificările și completările ulterioare, văzând faptul că, potrivit limbajului comun — în condițiile în care legiuitorul nu definește această sintagmă — prin ‘funcție eligibilă’ se înțelege ‘funcție care poate fi aleasă’ — conform Dicționarului Explicativ Român — în această categorie intrând și funcția de parlamentar european (…) BEC respinge candidatura independentă a lui Mircea Diaconu”, preciza BEC.

Diaconu a contestat însă la Tribunalul Bucureşti decizia Biroului Electoral Central prin care i-a fost respinsă candidatura, iar Tribunalul i-a admis sâmbătă contestația.

UPDATE Biroul Electoral Central nu va ataca decizia Tribunalului București de admitere a contestației lui Mircea Diaconu, a declarat sâmbătă, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleț.

„Legislația în vigoare prevede că apel la deciziile instanței face orice persoană interesată. Niciodată BEC nu a făcut apel la deciziile favorabile sau nefavorabile emise de instanțe ca urmare a atacării deciziilor BEC în instanță. Dacă priviți la istoria din 2009, istorie recentă, a existat o decizie a Curții de Apel în 2009 prin care un partid a fost repus pe buletinul de vot. La fel BEC nu a făcut apel atunci la decizia instanței”, a spus Muhuleț.

Pe de altă parte, șeful ANI Horia Georgescu a declarat că Agenția Națională de Integritate va ataca decizia Tribunalului București de admitere a contestației lui Mircea Diaconu.

Hotărârea dată de Tribunalul București poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti, iar instanța va da o decizie definitivă în cel mult două zile de la înregistrarea cererii, dar nu mai târziu de 15 aprilie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.