Un judecător CSM denunță politizarea Consiliului Superior al Magistraturii

Adrian Neacșu, judecător ales în CSM din partea tribunalelor – devenit subit o țintă a DNA după ce a cerut alături de un alt judecător Horațius Dumbravă demisia de onoare a noii președinte a CSM Oana Schmidt Haineală, vorbește într-o scrisoare deschisă despre ce a ajuns să fie CSM.

„La momentul alegerii mele mizam pe presiunea și controlul instanțelor și adunărilor generale pentru a avea garanția unei activități mai eficientă, mai corectă și mai transparentă. De multă vreme însă, dar mai ales începând cu 2012, Consiliul evoluează pe trasee paralele cu interesele reale ale instanțelor judecătorești. Consiliul a devenit un jucător important în spațiul deciziilor politic, iar prețul platit a fost că a încetat să mai conteze în ce privește problematica de zi cu zi a funcționării sistemului judiciar. Consiliul veghează la echilibrul politic în stat, dar e dezinteresat de funcționarea curentă a justiției. Din administrator al justiției de zi cu zi, Consiliul a devenit gardian feroce al mișcarilor de pe scena politică, organ deontologic pentru presă sau cenzor necruțător al declarațiilor politicienilor. A devenit orice, mai puțin ce-ar trebui sa fie. Modul cum ne-a surprins intrarea in vigoare a codului de procedura civila (cu pantalonii in vine, pentru ca orice alta exprimare ar fi un eufesim) e cel mai bun exemplu”, afirmă judecătorul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.