„Vizita lui Băsescu este un lobby politic pentru abandonarea Transnistriei în favoarea UE”

Liderul socialiștilor de la Chisinau, fostul lider al Partidului Comunistilor, Igor Dodon, a comentat vizita lui Traian Băsescu ca parte a unui lobby politic intern și internațional ce urmărește abandonarea Transnistriei în favoarea UE. Acesta și-a prezentat opinia pe blogul său, anunță UNIMEDIA.

Dodon a facut aceste afirmatii prefacandu-se insa a nu fi auzit declaratia lui Traian Basescu potrivit careia Chişinăul are „obligaţia să lupte pentru fiecare palmă de pământ care îi aparţine”, indiferent de aranjamentele administrative din fosta URSS. La remarca reporterului Europa Liberă, conform căreia Transnistria nu ar fi un teritoriu istoric al Republicii Moldova, Băsescu a adăugat: „Nu aş intra în chestiuni istorice. Când Republica Moldova şi-a declarat independenţa, Transnistria era parte a acesteia. Despre acest lucru discutăm”.

Igor Dodon a menționat importanța vizitelor oficiale pentru întreținerea relațiilor cu țările din regiune, dar a criticat ingerințele în politica internă a statului. „Este însă inacceptabil când vizita unui şef de stat se transformă în lecţii de politică externă şi internă”.

„În acest sens, îi recomand preşedintelui român Traian Băsescu să se preocupe de integritatea teritorială a propriei ţări şi să nu-şi impună părerea cu privire la politica internă a Republicii Moldova”, a afirmat acesta.

Deputatul socialist s-a arătat deranjat de declarația lui Traian Băsescu din ajunul vizitei la Chișinău, potrivit căreia federalizarea nu e potrivită pentru soluționarea conflictului transnistrean.

Potrivit sursei, sintagma ar sugera indirect „ideea că Transnistria ar putea fi abandonată definitiv de dragul intergrării europene a Moldovei”.

Socialistul a susținut poziția sa despre „singura” soluție acceptabilă în cazul diferendului.

„În contextul acestui conflict de intenţii şi interese dintre malurile Nistrului, există o singură cale de compromis – federalizarea, care va asigura reîntregirea teritorială în mod paşnic şi eficient”, a accentuat Igor Dodon.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.