16 martie, referendum pentru aderarea Crimeii la Federația Rusă

La referendumul din Crimeea, care va avea loc pe 16 martie, vor fi propuse două întrebări, va rămâne regiunea în componența Ucrainei sau va intra în componența Rusiei, transmite UNIMEDIA cu referire la Ria Novosti.

Autoproclamatul Consiliul Suprem al Crimeii a hotărât să devanseze data referendumului cu privire la statutul regiunii pentru 16 martie. Declarația a fost făcută, joi, de vicepremierul Crimeii, Rustam Temirgaliev.

Potrivit acestuia, la referendum vor fi propuse două întrebări. Prima: Sunteți pentru aderarea Crimeii la Federația Rusă, cu statut de subiect al Federației. Și a doua: Sunteți pentru revenirea la constituția Crimeii din 1992.

Potrivit constituției Crimeii din 1992 republica face parte din Ucraina și-și stabilește cu aceasta relațiile în baza acordului și înțelegerilor.

Vor participa la referendum si rezidentii din Sevastopol, desi acest oras are un statut aparte, nefacand oficial parte din Crimeea. ”Vom oferi Sevastopolului ocazia de a-si exprima optiunea”, a spus deputatul din parlamentul Crimeii Serghei Șuvainikov.

Deputatii din Crimeea au votat deja in favoarea aderarii la Federatia Rusa. ”Pentru a devenit parte a Federatiei Ruse ca teritoriu integrant”, se arata intr-o pozitie oficiala a Parlamentului Crimeii, obtinuta de Ria Novosti, prin care se cere Moscovei sa ia decizia de ”lansare a procedurii care sa transforme Crimeea in parte a Rusiei”.

Autoritatile rusofone din Crimeea a denuntat noul guvern de la Kiev si incearca sa-i determine pe militarii ucvraineni din peninsula sa accepte trecerea sub comanda locala.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.