9 miliarde de lei pentru o scădere de doar 0,01% a Robor

Banca Nationala a României (BNR) a împrumutat marți băncile comerciale cu 9,3 miliarde de lei printr-o operațiune de piața monetară de tip repo cu scadență la 7 zile iar miercuri indicele Robor la trei luni, în funcție de care se calculează majoritatea dobânzilor la creditele în lei a scuzut la 1,79%, cu 0,01% mai puțin decât cu o zi înainte. Este însă o mișcare care a stăvilit creșterea indicelui după 15 zile consecutive. La începutul lunii septembrie, Robor la trei luni era cotat la 0,92%, iar la începutului acestui an la 0,87%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a explicat marţi că deciziile privind Robor se iau dimineaţa, la ora 11.00, pentru a doua zi, astfel că miercuri se vor vedea efectele deciziilor de marţi. Creşterea de marţi a ROBOR (care a ajuns la 1,8% pentru 3 luni) este efectul deciziilor de luni, de aceea nu a scăzut marţi. „Au fost mai mulţi factori care s-au suprapus accidental, dar am mai spus şi anterior că creşterea dobânzilor este inevitabilă. Mişcările acestea bruşte vor fi evitate, prin asigurarea de lichiditate de către banca centrală. Veţi vedea că aceste creşteri se vor atenua la fel de repede cum au apărut (…) dobânzile se vor plimba în jurul a 1,75%”, a mai spus Isărescu despre ROBOR.

Împrumutul pe care l-a acordat BNR băncilor comerciale a fost prima operațiune derulată de Banca Centrală după sfârșitul lunii august 2015, când băncile au împrumutat 1,9 miliarde de lei la 7 zile.

Robor (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piața interbancară, iar creșterea acestui indicator duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.