A început Kinodiseea

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film pentru Copii Kinodiseea s-a deschis oficial cu premiera românească a filmului de animaţie Cântecul Mării / Song of The Sea, în regia lui Tomm Moore.

Molly Moon şi Incredibila carte a hipnozei – regizat de Christopher N. Rowley – va fi prezentat zilele următoare, tot în premieră naţională.

Cea de-a şaptea ediţie a Kinodiseea, Festivalul Internaţional de Film pentru Copii, va avea loc anul acesta, în perioada 13 – 18 noiembrie, la Cinema Studio, Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinema Eforie şi Cinema Union şi va aduce pe marele ecran peste 100 de premiere naţionale, 29 de filme de lungmetraj şi animaţii şi 80 de scurtmetraje, în total peste 140 de proiecţii.

Molly Moon şi Incredibila carte a hipnozei îi are în distribuţie pe Emily Watson, Dominic Monaghan, Lesley Manville, Celia Imrie, Joan Collins şi pe foarte tânăra Raffey Cassidy, în vârstă de 12 ani, care, după ce a jucat în Molly Moon, a câştigat rolul principal din filmul realizat anul aceasta de Disney, Tomorrowland, alături de George Clooney.

Christopher N. Rowley și orfanii

Christopher N. Rowley și mica vedetă Raffey Cassidy

Christopher N. Rowley și Raffey Cassidy

Până acum, Molly Moon a obţinut Premiul Cel mai bun film pentru copii / BEST CHILDREN’s FILM la Peace & Love Film Festival, Örebro (Suedia) şi a fost nominalizat la SIFF – Seattle International Film Festival 2015 (SUA), la categoria Films4Families Youth Jury Award. De asemenea, Molly Moon a mai fost prezentat anul aceasta la Toronto International Film Festival TIFF Kids International Film Festival 2015 (Canada), Chicago International Children’s Film Festival şi Seoul International Youth Film Festival (SIYFF). La începutul anului 2016, filmul regizat de Christopher N. Rowley va avea premiera şi în Marea Britanie.

Molly Moon este o adaptare a best-seller-ului Molly Moon’s Incredible Book of Hypnotism, scris de Georgia Byng.

„Molly Moon” poster

Molly Moon duce o viaţă grea într-un orfelinat rece şi dărăpănat, condus de Domnişoara Adderstone, o femeie cu principii crude. Când Molly descoperă într-o bibliotecă o carte veche şi misterioasă despre hipnotism, viaţa ei cunoaşte o transformare radicală, absolut incredibilă. Domnişoara Adderstone va fi curând complet sub controlul lui Molly Moon, şi nu numai ea, iar ticluirea unui plan pentru a scăpa din orfelinat devine floare la ureche, mai ales când fetiţa constată că are un ajutor preţios: puterea privirii sclipitoare emise de ochii ei verzi hipnotizatori, datorită cărora ea poate face cu oamenii orice vrea. Numai că ceea ce nu ştie Molly Moon este că fiecare mişcare a ei e urmărită de un străin sinistru, singurul care îi cunoaşte secretul şi care este decis să se folosească de extraordinarul ei dar pentru a-şi duce la îndeplinire propriile planuri diabolice… Va reuşi oare să înveţe să folosească hipnoza pentru a-şi schimba viaţa?

Christopher N. Rowley este un scenarist şi regizor care locuieşte la Londra, New York şi Los Angeles. După ce a câştigat MFA la USC School Of Cinematic Arts, el şi-a făcut debutul ca regizor în 2006 cu filmul Bonneville, o peliculă care a fost remarcată de festivaluri internaţionale de profil. Pentru această peliculă, Rowley a scris un scenariu original şi a regizat povestea filmului care a atras o distribuţie uimitoare: Jessica Lange, Kathy Bates, Joan Allen, Tom Skerritt şi Christine Baranski.

Cel mai recent film al său, Molly Moon şi Incredibila carte a hipnozei / Molly Moon and the Incredible Book of Hypnotism, este bazat pe bestseller-ul pentru copii scris de Georgia Byng.

Christopher N. Rowley are în prezent în proiect mai multe seriale de televiziune şi un musical pe Broadway. De asemenea, el lucrează ca o maşină de polisat scenarii de film şi ca scenarist consultant pentru diferite alte proiecte cinematografice.

Raffey Cassidy este o foarte tânără actriţă englezoaică. Ea a devenit cunoscută marelui public prin rolurile sale din Snow White and the Huntsman, unde a jucat alături de Charlize Theron, Kristen Stewart şi Chris Hemsworth. A urmat apoi filmul lui Tim Burton, Dark Shadows, cu Johnny Depp, şi Tomorrowland, unde a filmat alături de George Clooney. În 2015, Raffey Cassidy a jucat în Molly Moon: the Incredible Hypnotist, cu Emily Watson si Dominic Monoghan.

În televiziune, Cassidy a jucat în Mr. Selfridge, alături de Jeremy Piven. Raffey Cassidy a fost inclusă, de revista Screen International Magazine, în categoria Stars of Tomorrow. Ea este cea mai tânără actriţă prezentată pe această listă anuală.

Festivalul Kinodiseea inaugurează anul acesta o secţiune nouă, dedicată adolescenţilor – Teenagers in Focus.

„Micul Prinț”

Filmul de animaţie Micul Prinţ / Le Petit Prince, ecranizarea celebrului roman francez al lui Antoine de Saint-Exupéry, în regia lui Mark Osborne (care a mai regizat şi producţia Pixar Kung Fu Panda), ajunge pe marile ecrane din Bucureşti, în premieră naţională, la Kinodiseea – Festivalul Internaţional de Film pentru Copii, desfăşurat în perioada 13 – 22 noiembrie.

„Micul Prinț” în regia lui Mark Osborne

Filmul de animaţie este o reimaginare adaptată zilelor noastre, dar şi un omagiu adus clasicului Le Petit Prince, scris în 1942 de romancierul francez Antoine de Saint-Exupéry, care reuşeşte să rămână fidel poveştii originale despre confruntarea copilăriei cu deziluziile maturizării şi să atragă în sălile de cinema atât copii cât şi adulţii.

Considerat drept unul dintre cele mai scumpe filme franţuzeşti de animaţie realizate vreodată (a beneficiat de un buget de optzeci de milioane de dolari), adaptarea studioului de animaţie este regizată de Mark Osborne, cu un scenariu scris de Irena Brignull (The Boxtrolls, studioul Laika) şi Bob Persichetti (studiourile Disney, a scris scenariile pentru Tarzan, Mulanşi Puss in Boots).

Animaţia în varianta anglofonă, care a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes 2015, prezentată în afara competiţiei, beneficiază de o distribuţie impresionantă, vocile a numeroşi actori celebri dând viaţă personajelor binecunoscute: Micul Prinţ este Riley Osborne, chiar fiul regizorului, Marion Cottilard personifică trandafirul, şarpele din deşert este Benicio Del Toro, vulpea este James Franco, Ricky Gervais este omul care râvneşte la aplauzele unui public inexistent, plus alte personaje interpretate de Rachel McAdams, Paul Giamatti, Jeff Bridges, Paul Rudd.

Trecerea naraţiunii la zilele noastre se face prin personajul fetiţei a cărei mamă (interpretată de Rachel McAdams) îi controlează viaţa în cele mai mici aspecte pentru a o transforma într-un adult responsabil. Fetiţa însă se împrieteneşte cu vecinul său, un aviator excentric (Jeff Bridges), de la care află minunata poveste a micului Prinţ, care rătăceşte prin deşert după ce a căzut de pe un asteroid. Adaptarea Micul Prinţ / Le Petit Prince surprinde, spre deliciul publicului adult, ideea centrală a operei lui Antoine de Saint-Exupéry de a privi lumea din perspectiva copilului, din care, uneori, ceea ce pare a fi o pălărie poate fi, de fapt, un şarpe boa care a înghiţit un elefant.

Universul prezentului este redat prin scene de animaţie 3D, celebre pentru studioul Pixar. Reproducând fidel grafica folosită în desenele originale în acuarelă, realizate iniţial de însuşi Antoine de Saint-Exupéry, universul Micului Prinţ, în schimb, este redat prin animaţie tradiţională 2D şi tehnica stop-motion. Minuţiozitatea cu care au fost create aceste scene stop-motion poate fi comparată cu alte capodopere ale animaţiei precum Fantastic Mr.Fox al lui Wes Anderson sau Coraline al lui Henry Selick.

Filmul 3D va intra pe marile ecrane din Bucureşti şi dinţarăîncepând cu 4 decembrie şi este distribuit de InterComFilm Distribution.

Proiecţii suplimentare, între 19 şi 22 noiembrie.

Seminar şi dezbatere despre importanţa educaţiei audiovizuale pentru publicul tânăr

Sâmbătă, 14 noiembrie, între orele 10:30 şi 13:00, sunteţi invitaţi la Cinema Elvira Popescu, pentru un seminar despre rolul filmului în educaţia copiilor şi a publicului tânăr, îmbunătăţirea şi dezvoltarea educaţiei media în România, despre impactul imaginilor de pe marele sau micul ecran în dezvoltarea emoţională, socială, creativă şi cognitivă a copiilor şi tinerilor.

Veţi putea intra în dialog cu specialiştii invitaţii

Elvira Popescu

Samira Zaibat (Franţa): Consilier şi expert în programe europene, asistent de producţie şi preşedintă a Centrului de Consultanţă pentru Programe Culturale Jolifanto, al cărui principal obiectiv este dezvoltarea de programe de Educaţie Media pentru tineret. Este adesea invitată ca membru de juriu, dar şi ca participant activ la seminarii de festival axate pe educaţia artistică atât în Franţa, cât şi în întreaga Europă. Între anii 2004 şi 2007, s-a ocupat de selectarea locaţiilor de filmare pentru Semaine de la Critique, precum şi de promovarea iniţiativei şi de preselecţia producţiilor cinematografice internaţionale din Australia, America Latină, Asia de Sud-Est şi Africa de Sud.

Michael Harbauer (Germania): În anul 1996, a inaugurat Festivalul Internaţional de Film pentru Copii şi Tineret SCHLINGEL. Iniţial lansat ca o săptămână a filmului, înglobând nu mai mult de 12 lungmetraje, acesta a devenit actualmente una dintre cele mai vaste platforme de filme naţionale şi internaţionale pentru copii şi tineret dinGermania.

Els Van Driel (Olanda) a absolvit Teologia şi a devenit ulterior jurnalistă, manifestând un interes deosebit pentru politica internaţională privind refugiaţii şi drepturile omului. Ca producătoare de emisiuni la IKON, o companie ecumenică de radiodifuziune, a iniţiat o serie de emisiuni dedicate tineretului, care au dezbătut problemele mai sus-menţionate, fiind premiată la The European Television Festival of Religious Programmes.

Bigna Tomschin (Elveţia) este regizor şi monteur de film pentru copii.

Daniel Mitulescu (România) este fondatorul Asociaţiei Culturale Metropolis şi directorul festivalului KINOdiseea, dar şi producător de film. Şi-a făcut debutul în producţie cu lungmetrajul Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii, care a avut premiera în secţiunea Un Certain Regard, la Cannes şi a fost prezentat de asemenea în secţiunea Generation de la Berlinale, dedicate publicului tânăr. A urmat succesul cu filmul Eu când vreau să fluier, fluier (r. Florin Şerban), laureat al Ursului de Argint la Berlinale.

Joan Collins și Dominic Monaghan

Leslie Manville și Sadie Frost

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.