A început vânătoarea de companii britanice

Recentul referendum din Regatul Unit a slăbit considerabil lira sterlină. Astfel că specialiștii în fuziuni și achiziții susțin că dorința febrilă a locuitorilor de a părăsi Uniunea Europeană va declanșa o vânătoare pentru cele mai apetisante companii din Marea Britanie.

Deja primul nume a căzut. Este vorba de ARM, cea mai valoroasă societate din sectorul tehnologic listată la bursa de la Londra, un nume important pe piaţa procesoarelor pentru telefoane mobile, chipurile şi tehnologia sa grafică fiind utilizate de smartphone-urile produse de Samsung, Huawei şi Apple.

De asemenea, ARM va fi un jucător important în tranziţia industriei tehnologice la „internetul lucrurilor”, o reţea care permite obiectelor uzuale de genul telefoane mobile şi vehicule să comunice între ele. Cumpărătorul este compania japoneză SoftBank. Acesta va plăti 17 lire în numerar pentru fiecare acţiune ARM, adică o primă de aproximativ 43% faţă de preţul de 11,89 lire înregistrat vineri seară de acţiunile companiei britanice.

„Aceasta este una din cele mai importante achiziţii pe care am făcut-o vreodată şi mă aştept că ARM să fie un pilon cheie în strategia de creştere viitoare a SoftBank”, a declarat fondatorul SoftBank, Masayoshi Son. ARM este o corporație internațională cu clienți din întreaga lume. Mai mult de 90% din vânzările sale merg în SUA și Asia. În acest sens, o posibilă recesiune în Marea Britanie și Europa ar putea afecta activitatea ARM într-o măsură mai mică, scrie Der Spiegel.

Deprecierea cu 15% a lirei sterline față de dolar face ca prețul firmelor din Regatul Unit să fie mai scăzut și din această cauză ele devin mai tentante pentru acele companii vânător care plătesc în dolari. Sunt tentante acele companii care au o structură similară ARM, adică au sediul în Marea Britanie, dar veniturile lor vin în mare parte din afara țării, dacă se poate chiar din afara Europei. Independența acestor societăți este periclitată de referendum și de scăderea monedei britanice, a avertizat Chris Hughes, cronicar Bloomberg, înaintea votului de la finele lunii iunie.

Brexit-ul se va lipi ca o etichetă de vânzare pe aceste corporații, mai spune acesta. În concluzie, profilul companiei vânate este următorul: să fie amplasată în Regatul Unit, dar să vândă foarte mult peste hotare. Să nu fie foarte mare, cât se poate cu o capitalizare sub 50 de miliarde de dolari. (Un gigant precum British American Tobacoo are o capitalizare de 90 de miliarde de dolari și găsești puține societăți pe piața mondială gata să îl preia cu mai mult de 100 de miliarde de dolari.)

Și nu în ultimul rând, prețul acțiunilor nu trebuie să crească prea mult, astfel încât lira slabă să rămână un avantaj. Una din companiile care se potrivesc foarte bine modelului de mai sus este lanțul hotelier Intercontinental Hotels.

Majoritatea vânzărilor sunt în afara Europei, iar în ultimele 12 luni acțiunile au scăzut cu 12%. Zvonurile legate de o posibilă preluare au săltat însă cota cu două cifre la sfârșitul lunii trecute. Compania producătoare de echipament petrolier Weir este o țintă bună. Operează la nivel mondial, a suferit în ultimii doi ani de pe urma scăderilor înregistrate în sectorul de petrol și gaze și are o capitalizare convenabilă, de 3,5 miliarde de lire sterline.

După referendum au apărut de asemenea zvonuri de achiziție, fapt care a dus la creșterea titlurilor cu 20%. Același lucru este valabil și pentru distribuitorii de materiale de construcții Heizungbauer Wolseley, a căror valoare de piață a crescut acum la 10 miliarde de lire sterline de la sfârșitul lunii iunie, când s-a consemnat o creștere cu 10%. Un grup de investiţii de capital privat, 3i, ar putea intra în categoria imaginată de Hughes. Mulți vânători de anvergura Softbank vin din Asia, în special din Japonia și China. Conform Ernst&Young, companiile chineze au investit masiv în ultimele luni în Marea Britanie, în special în societăți de infrastructură, cum ar fi British Eversholt Rail, sau în societăți din industria divertismentului, City Football Group, Les Ambassadeurs Club. În această logică poate intra chiar gigantul farmaceutic GlaxoSmithKline.

Este cunoscut faptul că, de câțiva ani, în industria farmaceutică au loc mișcări serioase în ceea ce privește achizițiile și fuziunile. Americanii de la Pfizer au adunat în 2015 115 miliarde de euro pentru AstraZeneca. Cu toate acestea, Pfizer încă nu au acționat, punându-și planurile pe așteptare, pentru că achiziția ar fi fost finanțată cu profituri scoase din afara SUA și neimpozitate pe teritoriul american, iar guvernul federal a schimbat regulile pentru off-shore-uri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.