Acţiune de amploare la Paris în taberele improvizate

Aproape 2.800 de persoane au fost evacuate vineri dimineaţa din tabere în care s-au instalat în apropiere de un centru umanitar, la Paris, în nordul capitalei, în cadrul celei mai importante operaţiuni de ”punere la adăpost” din noiembrie încoace, relatează AFP.

În total ”2.771 de persoane, dintre care 161 vulnerabile” – femei şi minori izolaţi – au fost preluate la Porte de la Chapelle şi orientate către structuri de găzduire, a anunţat Prefectura din Ile-de-France.

Operaţiunea, care s-a desfăşurat paşnic, a început către ora locală 6.00 (7.00, ora României). Însă încă de la ora locală 5.30, bărbaţi se adunau în faţa centrului, în aşteptarea acestei evacuări, la care au fost mobilizate peste 60 de autobuze şi 350 de poliţişti.

”Vom urca în autobuze, iar ei ne vor duce în hoteluri, centre. Nu ştiu unde, însă va fi bine”, a dat asigurări Milat, un tânăr afgan.

”Nu am dormit noaptea trecută! Am auzit vorbindu-se depre gimnazii. E bine. Imediat ce voi avea o cameră sau un pat, mă apuc să învăţ franceza”, a declarat Mirweiz, alt afgan, convins că ”o tabără se va reconstitui”.

Această evacuare – a 34-a din iunie 2015 la Paris – are loc la două luni după o operaţiune de acelaşi tip care a permis ”punerea la adăpost” a 1.600 de persoane.

Însă tabere insalubre, răspândite pe sub autostradă sau de-a lungul bulevardelor exterioare s-au format din nou în jurul centrului umanitar.

Cea mai mare tabără de romi din Marsilia, evacuată la cererea primăriei

Pe de altă parte, cea mai mare tabără de romi din Marsilia, în care trăiau aproape 250 de persoane, inclusiv copii, a fost evacuată joi, în arondismentul al XV-lea al oraşului, în urma unei solicitări a municipalităţii, care este proprietara terenului ocupat ilegal, au anunţat asociaţii umanitare, relatează Reuters.

Aceste persoane au trăit timp de un an şi jumătate în condiţii de o precaritate extremă pe acest loc nefolosit, pe care urmează să fie ridicată o Unitate de găzduire de urgenţă a persoanelor fără domiciliu fix.

Cei mai mulţi dintre ocupanţi au părăsit locul înainte de sosirea forţelor de ordine.

”Aceste familii sunt prezente pe acest teren de mai mulţi ani şi sunt cunoscute instituţiilor publice. Dorim să cooperăm cu ele încă de la instalare, pentru a le favoriza parcursul şi inserţia, şi nu de urgenţă, cu câteva săptămâni înainte de evacuare”, a declarat pentru Reuters coordonatoarea tehnică a misiunii Médecins du Monde, Laurie Bertrand.

Asociaţii de caritate le cer instituţiilor publice să respecte ”dreptul necondiţionat la găzduire” şi să procedeze la rechiziţionarea unor clădiri publice nefolosite.

”La Marsilia, 12.000 de persoane trăiesc în stradă, în timp ce numeroase clădiri publice rămân neutilizate iar 74.000 de locuinţe sociale neocupate”, reproşează ele.

Aproximativ 30 de ocupări şi tabere improvizate de diverse mărimi, în care trăiesc romi, au fost înregistrate în acest al doilea cel mai important oraş din Franţa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.