Adjudecat!

Picasso şi Giacometti, dublu record de vânzare la Christie’s de la New York

O seară excepţională la Christie’s din New York. Femeia din Alger şi Statuia Omul cu deget de Picasso au fost vândute cu preţuri fabuloase.

Femeia din Alger realizată de Picasso ca un omagiu adus lui Henri Matisse, decedat în 1954, fusese vândut, de asemenea, la Christie’s cu suma de 32 milioane de dolari. De data aceasta, Picasso a fost adjudecat pentru 179,36 milioane de dolari, un record mondial, numai în 11 minute. Femeia din Alger, o pânză din 1955 a maestrului Picasso, a fost estimată la 140 de milioane de dolari şi disputată între cinci cumpărători, ea bătând recordul obţinut de Tripticul lui Francis Bacon intitulat Trei studii de Lucian Freud, ce fusese adjudecat pentru 142,4 milioane de dolari, de asemenea la Christie’s în 2013.

Omul cu deget

Într-un sector unde preţurile nu încetează de a urca, nesimţindu-se criza, la Christie’s a fost, de asemenea, bătut un record mondial pentru statuia Omul cu deget, de Alberto Giacometti, un bronz de 1,77 metri estimat la 130 de milioane de dolari şi adjudecat numai în trei minute pentru 141,28 milioane de dolari, licitaţia terminându-se în aplauze. Sculptura a bătut recordul unei alte opere a lui Giacometti, Omul care merge, lucrare ce fusese adjudecată în 2010 pentru suma de 65 de milioane de lire (103,93 milioane de dolari) la Sotheby’s din Londra.

Claude Monet. Căpiţe de fan la Giverny. Estimat între 12 şi 18 milioane de dolari

De la frumoasa lucrare Femeie din Alger de Picasso, la Căpiţe de fân de Monet, până la Compoziţii cu roşu, albastru, galben şi negru de Mondrian, s-a putut remarca un an bogat în capodopere la Casa Christie’s din New York.

După recordul obţinut de Mondrian în 1909 cu aceeaşi lucrare Compoziţii, ce aparţinea unei serii de 9 pânze abstracte realizate de artist în curs de trei ani, lucrare ce fusese estimată între 5 şi 15 de milioane de dolari. Toate exemplarele au prezentat subtile variaţii în aceeaşi schemă compoziţională cu culori primare şi nonculori, alb, negru, gri, ajungându-se la un nivel al echilibrului de nedepăşit. Lucrarea a fost adjudecată la Paris în 2009 pentru 27.588.898 dolari.

Fernand Leger – Corset roşu. Estimat între 10 şi 15 milioane de dolari

Căpiţe la Giverny a fost estimată între 12-18 milioane de dolari. Opera afirmă forţa şi vitalitatea curentului impresionist al cărui părinte era Monet. Lucrarea fusese achiziţionată de Paul Durand-Ruel direct de la Monet în 1886 apoi transportată în galeria newyorkeză în 1888. În anul următor, opera a intrat în colecţia directorului de căi ferate Frank Thomson, unul dintre primii patroni ai impresionismului din Philadelphia.

În top s-a aflat şi o altă lucrare de Fernand Léger intitulată Corsajul roşu, pictată în 1922, care exprimă stilul şi concepţia artistului din anii ‘20. Ea a fost estimată între 10 şi 15 milioane de dolari.

Giacomo Balla achiziţionat pentru 1.090.000

Muza adormită, sculptură de Constantin Brâncuşi, a plecat de la o estimare între 8 şi 12 milioane de dolari, fiind ajudecată pentru 9,125 milioane de dolari, ea urmând să rămână într-o colecţie privată americană.

„Lucrările lui Brâncuşi sunt foarte rare, este greu să le întâlneşti la licitaţii sau pe piaţa de artă în general şi suntem foarte mândri că am reuşit să includem o asemenea operă în vânzarea din această seară”, declara Andreas Rumbler, cel care a condus licitaţia. Muza a fost cumpărată de proprietara unei firme de consultanţă în domeniul artei şi va rămâne în Statele Unite.

Muza adormită a lui Brâncuşi executată în 1912. Estimat între 8 şi 12 milioane de dolari

În catalog a mai figurat şi o pictură de Edgard Degas, Trei dansatoare, un pastel pe carton datat 1900 şi estimat între 6 şi 8 milioane de dolari. Opera demonstreză cum la o distanţă de trei decenii de la primele picturi ale artistului cuprinzând momentele acestei minunate arte, dansul domina în continuare emisfera lui Degas. În această lucrare, Degas se joacă cu tonurile calde de roşu şi galben în contrast cu tonurile mai reci.

Punctul focal al licitaţiei a fost şi portretul lui Béatrice Hastings, de Amedeo Modigliani.

Cu 1.090.000 a fost vândut un Giacomo Balla la Sotheby’s din New York ce face parte din perioada futuristă a artistului. În 1915, Balla împreună cu Depero a scris Reconstrucţia futuristă a universului. Această lucrare, care este un paravan împotriva vântului, este formată din patru picturi prin care îşi defineşte principiile revoluţionare ale futurismului. Lucrarea a mai fost expusă la ”Muzeul de Artă Modernă” din Paris, la ”Mole Antonelliana” din Torino pentru Reconstrucţia futuristă a universului şi la ”National Gallery of Art” din Washington, la celebra Futurismo & Futuristi de la Palazzo Grassi, Veneţia, cât şi la Muzeul Guggenheim din New York pentru Retrospectiva Reconstructing the Universe.

Un diamant de 100 de carate

Un diamant de 100,20 carate de culoare D de o puritate excepţională a fost vândut la Sotheby’s din New York pentru 22,1 milioane de dolari. ”E lipsit de orice imperfecţiune”, afirma preşedintele Secţiei de Bijuterii Gary Schuler, comparându-i transparenţa cu ”o piscină de apă îngheţată”.

Din 1990, anul în care la Sotheby’s a fost vândut primul diamant de 100 de carate, preţul pentru un carat a trecut de la 125.000 de dolari la 260.000. Lisa Hubbard comenta: ”În ultimii 25 de ani, numai şase diamante de 100 de carate au fost oferite în licitaţii. Sotheby’s a avut prilejul de a avea cinci dintre acestea”.

Un mare interes pentru pictura antică la Dorotheum din Viena

Comodă în stil rococo

Ghetele purtate de împărăteasa Sissi au fost vândute pentru 75.000 de euro la licitaţia din 7 mai de la Viena. Acelaşi preţ a fost obţinut şi pentru un set de călătorie pentru birou ce i-a aparţinut împărătesei. De asemenea, a fost vândut un serviciu de masă alb cu auriu cu stema imperială adjudecat pentru 106.250 de euro.

A ajuns la 87.500 de euro o supieră de la Curtea Franceză a Împăratului Napoleon de la Manufactura de Sèvres.

Cizmele împărătesei Sissi vândute cu 75.000 de euro

Jan Brueghel – Alegoria gustului

Un frumos portret al Împăratului Franz I al Austriei pictat de Ferdinand Georg Waldmüller a fost achiziţionat pentru 81.250 de euro.

Un mare interes au trezit picturile familiei Brueghel. Pictura Odihnă alături de o moară de Jan Brueghel I a fost adjudecată pentru 523.446 de euro, iar lucrarea Pereche de pescari, cu un diametru numai de 19,1 cm, a lui Pieter Brueghel II, a fost vândută pentru 552.000 de euro. Alegoria gustului a fost adjudecată pentru 224.046 de euro.

Brueghel la licitaţia de la Viena

Jan Brueghel – Odihnă lângă o moară

Un record pentru Gabriel Ritter von Max cu lucrarea Maimuţe care discută ştiinţa, vândută pentru 149.400 de euro. Este vorba despre o pictură de dimensuni mari de 60×45 cm în care maimuţele par fiinţe umane. Gabriel Ritter von Max poate fi considerat ”pictorul sufletului” pentru că reuşeşte să transmită emoţii dincolo de pânză. El s-a preocupat şi de antropologia maimuţelor.

Maimuţele care discută despre ştiinţă

Ca întotdeauna, Mobilele regelui Ludwig al II-lea al Bavariei prezentate la Dorotheum trezesc un viu interes în rândul colecţionarilor. Au putut fi admirate o pereche de comode în stil neorococó din secolul al XVIII-lea cu o ornamentaţie excesivă, cu ghirlande împletite asimetric, cât şi un dormitor în acelaşi stil.

Ilustre capodopere în expoziţii

Nud de Amedeo Modigliani din Pinacoteca Giovanni şi Marella Agnelli

Prinţesa de Brâncuşi

Circa 70 de opere de Modigliani aparţinând colecţiei Centre Pompidou din Paris au constituit o interesantă expoziţie cuprinzând mai ales opere din colecţii private. În afară de Modigliani, iubitorii de artă au putut admira lucrări de Chaim Soutine, Pablo Picasso, Marc Chagall, Fernand Léger şi alte figuri precum Raoul Dufy, Juan Gris şi Gino Severini. Dar şi sculpturi de Constantin Brâncuşi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.