Afacerile din Nisa resimt efectele masacrului

Magazinul de produse alimentare din Nisa deținut de Thomas Benillouz, situat la aproximativ 500 de metri de portul orașului, unde sunt aliniate yachturile, are afișat pe ușă un anunț publicitar în limba engleză prin care spune că livrează gratuit în port vin, băuturi spirtoase și șampanie.

Proprietarul magazinului se așteaptă ca în acest sezon estival să facă mai puține livrări după atacul de joia trecută de pe Promenade des Anglais în care au murit 84 de persoane. “Va avea consecințe. Cred că oamenii își vor reduce sejururile sau chiar le vor anula de tot. Este logic, având în vedere ce s-a întâmplat”, a declarat Benillouz pentru Bloomberg.

Temerile omului de afaceri sunt normale însă în mare măsură respinse de economiștii care au analizat efectele economice de după atacurile de la 11 septembrie 2001 de la World Trade Center din New York sau de după masacrarea jurnaliștilor de la Charlie Hebdo de la Paris, la începutul lunii 2015. Aceștia susțin că au găsit puține dovezi perceptibile ale vreunui impact durabil asupra creșterii economice. Cu toate acestea, vorbim de un al treilea atac major din Franța în mai puțin de doi ani, iar accentul începe să se schimbe în sensul apariției unor șocuri asupra atractivității țării în rândul turiștilor.

“Repetarea evenimentelor poate avea consecințe pe care nu le-am văzut în trecut. Impactul asupra imaginii Franței va fi probabil factorul determinant”, crede Philippe Weachter, economist-șef la Natixis Asset Management din Paris. Pentru Franța, țara cea mai vizitată din lume, cu aproximativ 7% din PIB fiind generat de turism, moartea celor 84 de oameni de la Nisa în timpul Zilei naționale va schimba multe. Benillouz a spus că sezonul de vară la Nisa va avea de suferit din cauza atacurilor de la Paris și Bruxelles. În plus, la finele lunii mai și la începutul lui iunie, au avut loc greve în sectorul transporturilor. “Au fost foarte mulți oameni care au spus: Hai să nu mai mergem acolo pentru că va fi o nebunie”, a declarat proprietarul de magazin.

Percepțiile lui Benillouz sunt confirmate de datele statistice oficiale. Numărul de vizitatori străini în Franța a scăzut cu 8,7% în al patrulea trimestru din 2015, când teroriștii au ucis 130 de persoane la Bataclan, iar în primele trei luni ale acestui an s-a consemnat încă un minus, de 2,7%, „Străinii încep să vadă Franța drept o țară riscantă. Acest lucru poate afecata nu doar turismul ci și investițiile”, a declarat Waechter. Toate aceste vin după ce Franța a început să recupereze neajunsurile generate de criza datoriilor suverane din zona euro care a zguduit continentul în 2011 și 2012.

Ministerul Finanțelor se așteaptă la o creștere a PIB-ului în acest an și în anii următori, cea mai rapidă expansiunea anuală de la 1,5% realizată în 2011. Președintele Francois Hollande susține tot mai des că „lucrurile merg tot mai bine”. Acum însă, economiștii caută să găsească semne care să indice noi încetiniri ale creșterii. Să revenim la Nisa. Philippe Bitoun, care vinde accesorii pentru plajă și suveniruri la un magazin în partea veche a orașului, un cartier pitoresc, reflectă asupra celor spune de Benillouz și subliniază că orașul va rămâne în doliu. “Acei turiști care sunt aici poate că vor să rămână, dar nu știu dacă după aceea vom avea parte de turiști noi. Este regretabil că după atâtea victim să vorbim despre afaceri”, mai spune Bitoun.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.