Alegeri? Pentru ce?

După un sfert de secol, inepta noastră clasă politică îşi vede transferată spre electorat toată impostura şi subminarea Românei. Acţiunile de astăzi ale justiţiei nu au drept incriminare fraudarea ţării, fiind rezultatul luptei pentru putere şi un exerciţiu de autoritate a noilor centri de putere externă. Averile rămân neatinse dintr-un motiv simplu: asistăm la un spectacol în esenţa lui politicianist, fără legătură cu lumea europeană. Declanşarea în mod corect a luptei anticorupţie ar fi impus eliminarea fenomenului din care face parte halucinant întreaga clasă politică. Corupţia românească este doar amendată, chiar încurajată să funcţioneaze în continuare, să se modernizeze în alte registre, întreaga operaţiune fiind dominată de criteriile care dau asasinat contrasens vieţii publice.

Legalitatea averilor tuturor celor care solicită accesul pe scena publică românească ar trebui evaluată integral din momentul lansării, nu doar din momentul în care devin funcţionari publici sau aleşi. Dacă marii infractori nu se mai află în prima linie a puterii, acolo şi-au nominalizat oamenii de casă, aceasta fiind o formulă prin care corupţia se lărgeşte. Figurile stranii apărute pe firmament sunt exponenţii fenomenului de corupţie. Normalitatea trezeşte la Bucureşti frica, şi nu de azi de ieri. Avem corupţie peste tot în România, tranzacţiile private din mediul puterii publice impun obligaţia unei legislaţii antifraudă care să blocheze acest mod de constituire a rânduielilor curente. Cum, cine să o creioneze şi să o aplice? Justiţia, organizaţiile independente pot mult mai mult, dacă vor fi lăsate şi încurajate în această direcţie.

Alegeri cu candidaţii Ponta, Băsescu, Dragnea and comp., aglutinând cam toţi colegii lor de Parlamentul actual, nu au viabilitate nici pentru a primi o simplă recomandare de cetăţeni cumsecade, pentru că aceste persoane nu pot să treacă de preliminariile unor minime condiţii pe care le presupune gestionarea ţării. Lupta pe care o duce DNA este aceeaşi din perioada în care alte instituţii, din aceeaşi arie de competenţe, dirijau oscilaţiile bursei electorale pe faţă. Majoritatea românilor, din toate categoriile societăţii, cred că îndreptarea morală a legilor pentru o reală autoritate nu se poate realiza decât prin îndepărtarea politicienilor actuali. Și totuşi cineva reuşeşte să împiedice o asemenea schimbare. Distrugerea sindicalismului este una dintre cauze, care ar trebui rezolvată prin lege. Toate entităţile socio-economice ar trebui obligate să constituie organizaţii sindicale.

Nici bogăţia, nici sărăcia nu pot fi bariere în societate. Egalitatea de şanse este obligatorie, un criteriu absolut pe care politicienii actuali şi oamenii lor de casă nici nu îl realizează. Mai nou, sub presiunea şantajelor, din interior sau exterior, oamenii noştri politici suportă cosmetizări de parcă s-ar afla într-un nesfârşit show de televiziune. Alegerile în aceste circumstanţe chiar nu au sens, iar aceasta nu este o speculaţie jurnalistică. În intervalul celor câtorva luni până la alegeri, prin România pot fi identificate câteva sute de persoane care să aplice la rigoare democraţia. Numai acestea pot ridica pe umerii lor partide şi proiecte de ţară.

Altfel, cu vechii politicieni, ţara începe a seamăna unui ameninţat saivan de animale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1334 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.