Ambasadorii României la Kulturfest NYC 2015

Un mega-proiect cultural şi artistic organizat de ICR New York

ICRNY a susţinut participarea la Kulturfest NYC (14-21 iunie), a Teatrului Evreiesc de Stat (TES) din Bucureşti, chiar în acest an, când Kulturfest aniversează un secol de la naşterea teatrului idiş din SUA.

Festivalul a avut o deschidere spectaculoasă, în celebra arhitectură de sticlă, Winter Garden, construită de marele arhitect italian Cesar Pelli, în 1985, şi reconfigurată după prăbuşirea turnurilor gemene, la 11 septembrie 2001. Ea este o uriaşă seră, sub care se înalţă ca într-o catedrală o mulţime de palmieri.

Maia Morgenstern în Astă seară Lola Blau

În cazul Festivalului Kulturfest, a fost vorba de un proiect extrem de complex, ţinând seama de prestigiul şi unicitatea în lume a acestui festival internaţional al artelor spectacolului idiş. În acelaşi timp, România, reprezentată de TES, a adus pe scena festivalului cel mai mare spectacol, având în componenţa trupei 32 de artişti. La cele trei spectacole cu Stele rătăcitoare, s-au adăugat Astă seară: Lola Blau, cu Maia Morgenstern şi Tatiana Moroşanu, proiecţia filmului lui Radu Gabrea şi două conferinţe susţinute de Alexander Hausvater. ICRNY a organizat 7 evenimente culturale în cadrul acestui proiect (4 spectacole de teatru, o proiectie de film, două conferinţe).

Regizorul Alexander Hausvater

Amploarea acestui proiect, cât şi prestigiul şi înaltul nivel al evenimentelor din Festival au putut fi realizate de ICR New York cu sprijinul Guvernului României, care apare, alături de Institut, pe toate materialele promoţionale ale celor 7 evenimente, reprezentând valorile spectacolului, regiei şi şcolii de film din România.

Stele rătăcitoare şi Astă seară: Lola Blau, la Abrons Arts Center

Actriţa Maia Morgenstern şi regizorul Alexander Hausvater într-un dialog cu publicul

Contactele stabilite de Maia Morgenstern şi trupa TES au fost nenumărate, la Kulturfest participând critici de teatru, profesori universitari în domeniul teatrului şi fireşte alte companii de spectacole din SUA şi din lume (Teatrul Evreiesc din Varşovia, cântăreaţa de operă Aviva Pelham din Africa de Sud, Klezmatics, trupa de klezmer rock Golem, Der LufTeater din Strasbourg, Teatrul Idiş din Israel Yiddishpiel, Zaftik din Australia, Teatrul Troim din Paris, Teatrul Nephesh din Israel, Teatrul Dora Wasserman din Canada, FolksbieneRU din Rusia, şi mulţi alţii).

Kulturfest NYC – Marele concert de deschidere, la The Winter Garden, Brookfield Place

Cu acest prilej, mai multe evenimente au adus, în prim-plan, rolul întemeietor, la scară mondială, al teatrului idiş din ţara noastră, cunoscându-se faptul că prima trupă de teatru idiş din lume a fost înfiinţată la Iaşi, în 1876. Avram Goldfaden este considerat părintele teatrului evreiesc modern. În anul 1876 a fondat în oraşul Iaşi primul teatru profesionist în limba idiş din întreaga lume. De asemenea, el este autorul primei piese în limba ebraică jucată în Statele Unite ale Americii. Festivalul Avram Goldfaden din Iaşi este înfiinţat şi denumit în onoarea sa.

The Winter Garden, Brookfield Place

Pe parcursul celor 8 zile de festival, 100 de artişti şi oameni de cultură au realizat 100 de evenimente (teatru, muzică, film, conferinţe, expoziţii), printre aceştia aflându-se şi artiştii din România.

Luni, 15 iunie, de la orele 15.00 şi 20.30, a avut loc spectacolul Stele rătăcitoare, al Teatrului Evreiesc de Stat, la Abrons Arts Center Playhouse. Spectacolul a fost reluat marţi, 16 iunie, de la ora 14.00. În pofida faptului că spectacolul Stele rătăcitoare nu a putut fi adus la New York cu decorul complet, şi că întreaga distribuţie a intrat doar după o singură repetiţie pe o scenă unde nu au mai jucat niciodată, nuvela scrisă de Şalom Alehem între 1909 şi 1911, publicată în serial într-un ziar, şi dramatizată de regizorul Andrei Munteanu, după un secol, a avut vervă, ritm, prin trecerile de la scenele muzicale la cele de teatru, astfel că spectatorii au înţeles, încă o dată, cât de reală este afirmaţia că teatrul idiş a influenţat muzicalul american. Numeroase momente din spectacolul Stele rătăcitoare au avut calităţile melodice ale unor hituri sau şlagăre, iar elementele de coregrafie au pus în valoare calitatăţile de dansatori ale actorilor şi bogăţia arsenalului scenic. Regizorul Andrei Munteanu a mai pus în scena spectacolele Blazonul, Mazl tov… and Justice for All, Purimspil, A Mid Jewish Night Dream etc.

Concert cu Zalmen Mlotek la Museum of Jewish Heritage

Joi, 18 iunie, ora 17.00, actriţa Maia Morgenstern şi pianista Tatiana Moroşanu au prezentat spectacolul Astă seară: Lola Blau, la Abrons Art Center, în regia lui Alexandru Dabija. Lola Blau este alter-ego-ul autorului Georg Kreisler. Şi scriitorul, şi personajul sunt evrei vienezi. Ambii părăsesc Austria la timp, pentru a scăpa de deportare. Ambii se reîntorc în Austria după război, după ce se lansează în cariera de entertaineri. Ambii privesc lucid la realitatea înconjurătoare, pe care o critică de la înălţimea unei satire devastatoare, care ar trebui să destabilizeze orice spectator, oricât de confortabil ar fi aşezat în scaun.

La concertul de deschidere la The Winter Garden, Brookfield Place

Abrons Arts Center este un renumit centru dedicat artelor spectacolului şi artelor vizuale, situat pe vechea aşezare a Henry Street, de la 1893. Abrons Arts Center prezintă, pe lângă programele de arte vizuale şi de artele spectacolului, puse sub semnul unor viziuni inovatoare, polivalente şi interdisciplinare, programe educative, oferind, de asemenea, rezidenţe artistice şi tot felul de oportunităţi de manifestare şi studiu, pentru creatori. Nume de prim-plan ale avangardelor artei s-au antrenat, au studiat şi au performat la Abrons Arts Center, centru care a asigurat în acelaşi timp sistemul de învăţământ din New York, pre-universitar şi post-universitar, cu profesori de înalt nivel, ce au fost mentori în artă a peste 3.000 de studenţi anual. Dintre numele cele mai prestigioase care au colaborat şi au impus spiritul avangardei americane în arte amintim pe John Cage, Aaron Copland, Dizzy Gillespie, Martha Graham, Alicia Keyes, Alwin Nikolais, Jackson Pollock, Denzel Washington şi Orson Welles. Peste 50.000 de newyorkezi beneficiază, anual, de serviciile culturale şi artistice, precum şi de cele sociale, oferite de Abrons Arts Center, individualizate în cadrul a 17 programe destinate publicului din sudul Manhattanului.

Abrons Arts Center oferă, anual, 250 de spectacole, deschizând expoziţii în 12 galerii şi oferind 20 de rezidenţe, 100 de cursuri şi ateliere pentru dans, muzică, teatru şi arte vizuale.

Alexander Hausvater şi filmul lui Radu Gabrea, la Kulturfest NYC 2015

Tot în cadrul acestui prestigios festival, documentarul Moştenirea lui Goldfaden, regia Radu Gabrea, a fost prezentat în cadrul unei serii de filme, la Simon Wiesenthal Center Museum of Tolerance. Invitatul special al evenimentului a fost Nahma Sandrow, istoric de teatru idiş, care a predat şi susţine cursuri şi conferinţe la universităţile Harvard şi Oxford, la Muzeul Smithsonian şi multe alte organizaţii academice şi culturale.

Actriţa Maia Morgenstern alături de Doina Uricariu, Directorul ICR New York

În cadrul seriei de simpozioane de la Museum of Jewish Heritage, miercuri 17 iunie, regizorul Alexander Hausvater a susţinut conferinţa Avram Goldfaden and the Legacy of Yiddish Theater in Romania, urmată de un concert, cu participarea lui Zalmen Mlotek. Zalmen Mlotek este una dintre figurile legendare ale teatrului idiş tradiţional, co-director artistic al Folksbiene Yiddish Theater, apreciat pentru continuitatea creaţiilor sale muzicale şi teatrale, în spaţiul teatrului idiş american, promovat pe Broadway. Spectacolul creat de Mlotek, Those Were The Days, a primit două premii Tony, fiind doar una dintre creaţiile sale multipremiate la New York şi în lume.

Maia Morgenstern şi Alexander Hausvater în Sala Auditorium, la ICR NY

Maia Morgenstern la finalul spectacolului Astă seară Lola Blau, de vorbă cu Margit Sava

La sala Auditorium a ICRNY, Alexander Hausvater, alături de Maia Morgenstern, au fost invitaţii speciali ai unui eveniment, în care şi-au prezentat creaţiile teatrale, spectacolele regizate sau cele în care joacă pe mai multe scene. Alexander Hausvater s-a referit, dintre zecile de spectacole regizate, la Păpuşarul, Poveste de iarnă, FridaKahloMania, Athenee Palace Hotel, Frau Hess şi grădinile sale, Cymbeline, Gholem, Hamlet şi altele, iar Maia Morgenstern a vorbit despre condiţia actorului şi rolurile pe care le interpretează pe scenele marilor teatre bucureştene: Vizita bătrânei doamne, Livada cu vişini, Leul deşertului, Jocul regilor, Amantul, Maitreyi, Miss Daisy şi şoferul ei, Lola Blau.

Alexander Hausvater la conferinţa Portrait of a Theater Director

Kuklturfest NYC a reprezentat un prilej unic pentru ICR New York de a pune în valoare multiculturalismul din România, aşa cum a funcţionat acesta de-a lungul ultimelor două veacuri, subliniind, totodată, calităţile unei politici culturale susţinute de România contemporană, în promovarea creaţiei minorităţilor.

Trupa TES în Stele rătăcitoare la Abrons Arts Center Playhouse

ICR New York a făcut toate eforturile necesare pentru realizarea acestui proiect de o importanţă deosebită pentru România, pentru poziţia artei spectacolului din România în lume, şi pentru accesul la cea mai semnificativă audienţă a profesioniştilor din cultura americană, formată, cum bine se ştie, din mari regizori, actori, critici de teatru şi film, evrei.

Maia în Astă seară Lola Blau la Abrons Arts Center

La cele trei spectacole cu Stele rătăcitoare şi la spectacolul cu Astă seară Lola Blau, sălile au fost ocupate în întregime de public, iar la final au fost apaluze prelungite.

Ţinând seama de capacitatea sălilor (o sală de 325 de locuri, plus o altă sală de 100 locuri), audienţa atinsă de spectacole a fost de 1.000 de persoane.

Maia Morgenstern şi regizorul Alexander Hausvater la ICR New York

Publicul care a audiat conferinţele regizorului Alexander Hausvater a fost de aproximativ 150 de persoane, iar la proiecţia documentarului regizat de Radu Gabrea au luat parte aproximativ 80 de persoane.

Prin artiştii participanţi şi evenimentele prezentate, România a luat parte la un eveniment istoric. La Kulturfest s-a sărbătorit aniversarea unui secol de la naşterea teatrului idiş în America şi a 139 de ani de la naşterea teatrului idiş în România, la Iaşi, alături de invitaţi din Australia, Austria, Canada, Republica Cehă, Franţa, Germania, Israel, Japonia, Polonia, Federaţia Rusă, Africa de Sud, Spania, Ungaria, SUA, al căror scop comun a fost de a prezenta valorile teatrului idiş internaţional, în faţa miilor de spectatori, prezenţi pe parcursul celor 8 zile de festival.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.