Ambasadorul UE la Ankara a început nemţeşte şi a terminat-o turceşte

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Turcia a demisionat la mai puţin de un după preluarea mandatului. Germanul Hansjoerg Haber a demisionat a demisionat fără să ofere un motiv anume, purtătorul sau de cuvânt a precizat că acesta îşi va părăsi postul de la Ankara pe 1 august.

Demisia diplomatului german vine în contextul răcirii relaţiei dintre UE şi Turcia, şi în special dintre Germania şi Turcia, că urmare a refuzului Bruxellesului de a liberaliza regimul de vize pentru cetăţenii turci în această lună şi a votului Bundestagului pentru recunoaşterea genocidului împotriva armenilor. Totodată, demisia diplomatului european vine după demisia guvernului turc condus de Ahmet Davutoglu şi înlocuirea sa cu un guvern mult mai apropiat preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Mult mai multe a spus despre această demisie ministrul turc al Afacerilor Europene, Omer Celik. “Prima regulă pe care ar trebui să o cunoască şi să o respecte un diplomat este aceea de a respecta valorile ţărilor în care îşi desfăşoara activitatea şi să respecte instituţia prezidenţială”, a spus ministrul turc.

Haber i-a iritat pe guvernanţii de la Ankara atunci când a acuzat Turcia că nu vrea să îndeplinească toate criteriile pentru liberalizarea regimului de vize şi, pe deasupra, a folosit şi zicală germană “a începe ca un turc şi a încheia ca un german”. Imediat Haber a fost contactat de diplomaţia turca, care i-a cerut sa explice ce a dorit sa transmită prin aceste cuvinte.

Haber a mai lucrat la Ankara în calitate de diplomat între 1993 şi 1996.

Demisia sa semnalează agravarea problemelor în relaţia UE-Turcia, mai cu seamă a celor legate de aplicarea acordului pe imigraţie negociat de Germania, prin care Turcia se angaja să primească imigranţii ilegali din Grecia în schimbul trimiterii unor imigranţi sirieni în ţările UE, urmând ca Ankara să primească şi 6 miliarde de euro din partea UE, plus liberalizarea regimului de vize.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.