Americanii își aleg cel de-al 45-lea președinte

Statele Unite își aleg marți cel de-al 45-lea președinte, americanii având de optat între Donald Trump și Hillary Clinton.

Opt alegători din localitatea Dixville Notch, New Hampshire, au lansat simbolic alegerile prezidențiale americane, votând în cursul nopții de luni spre marți, unul dintre voturi fiind trimis prin procură.

Hillary Clinton a obţinut patru voturi, iar Donald Trump – două. Grefierul a anunțat rezultatele după câteva minute. Pe lângă Hillary Clinton și Donald Trump, a mai obținut un vot și candidatul independent Gary Johnson. Votul trimis prin procură a fost anulat pentru că alegătorul respectiv scrisese numele alesului său de mână, iar acesta era Mitt Romney, candidatul republican învins de Barack Obama în 2012.

Dixville Notch este localitatea care, conform tradiției, dă startul votului la alegerile prezidenţiale americane.

„Mesajul pe care vrem să îl transmitem este că, dacă 100% din oamenii dintr-un orăşel se pot trezi la miezul nopţii să voteze, atunci poate că şi restul ţării poate petrece o oră sau două pentru a ieşi la vot de asemenea”, a declarat Tom Tillotson, observatorul scrutinului.

Scrutinul începe oficial la ora 11:00 GMT.

Cu numai câteva ore înainte de deschiderea urnelor Clinton avea 90% şanse să îl înfrângă pe Trump în cursa pentru Casa Albă, indică ultimul sondaj Reuters/Ipsos publicat înainte de alegeri.

Dacă Hillary Clinton va câștiga, ea va deveni prima femeie-președinte din istoria SUA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.