Dosar penal in rem după moartea fotbalistului de la Dinamo

S-a deschis dosar penal in rem pentru moarte suspectă în cazul decesului lui Patrick Ekeng, fotbalistul camerunez de la Dinamo care s-a prăbuşit pe gazon în timpul meciului cu Viitorul şi a murit apoi la spital.

Ofiţerii Serviciului Omoruri investighează condiţiile în care a murit fotbalistul, sâmbătă urmând să fie audiate mai multe persoane.

Au fost deja ridicate documente atât de la sediul Ambulanţei Puls, cât şi de la clubul Dinamo, anunță Digi 24.

Vor fi audiaţi medicul de pe ambulanţa privată, medicul, o femeie despre care suporterii au spus că mânca seminţe şi fuma în tribune, şoferul ambulanţei, staff-ul medical al echipei şi alţi reprezentanţii ai clubului, potrivit sursei citate.

Poliţiştii vor stabili de ce ambulanţa a intrat doar după trei minute pe teren pentru a începe manevrele de resuscitare. Martorii spun că ambulanţa nu era dotată cu defibrilator.

Unii suporteri acuză medicii că nu au intervenit de urgenţă pe teren în momentul în care fotbalistul a căzut inconştient. „Şoferul, când a ajuns pe teren cu ambulanţa, era fără medic. Doamna medic fuma o ţigară şi a ajuns pe lângă”, a spus unul dintre suporteri.

După ce a căzut secerat pe teren, fotbalistul a fost transportat la Spitalul Floreasca unde nu a mai putut fi salvat.

“A fost adus la noi cu o ambulanţă fără manevre de resuscitare, din câte ştim. S-au iniţiat manevre de resuscitare care au durat aproximativ o oră şi 30 de minute. Aceste manevre au rămas din păcate fără rezultat. Pacientul a decedat”, a declarat dr. Cristian Pandrea, de la Spitalul Floreasca.

Medicul Şerban Brădişteanu: „Dacă s-ar fi făcut manevrele de defibrilare în cele 3 minute, şansele lui de supravieţuire ar fi fost maxime. Cele trei minute care au fost pierdute au fost foarte lungi şi au diminuat foarte mult şansele de supravieţuire. Au fost cele trei minute pe teren plus drumul până la spital. În total, au fost 6-8 minute. Asta a diminuat drastic posibilitatea de a fi resuscitat. În plus, ambulanţa nu a avut personalul care să facă astfel de manevre”, a spus Brădişteanu. (Detalii aici)

Doctorul echipei Dinamo, Liviu Bătineanu, admite într-un scurt interviu acordat gsp.ro, că Ekeng a avut parte doar de masaj cardiac în ambulanţă.

Iată răspunsurile medicului:

Domnule Bătineanu, ce s-a întâmplat?
– S-a încercat o oră şi jumătate resuscitarea lui Patrick, dar nu s-a reuşit salvarea lui deşi avea momente când își revenea. Cât despre cauze, nu mă pot pronunţa, nu îmi dau seama ce a păţit. Vom vedea în zilele următoare, după ce i se va face necropsia.

E adevărat că nu i s-a făcut resuscitare în ambulanţă?
– I s-a făcut resuscitare… Adică, masaj cardiac!

– Nici pe teren nu i s-a făcut…
– A fost urcat imediat în ambulanţă şi acolo i s-a făcut masaj cardiac, care este principala metodă de resuscitare. I s-a făcut masaj cardiac în continuu până la intrarea în spital. Ambulanţa a ajuns la spital foarte repede, într-un minut şi ceva, două, cred, nu îmi dau seama cât a durat exact. În orice caz, foarte repede.

Erau aparate de resuscitare în ambulanţă?
– Credeţi că eu mai ştiu dacă erau aparate?! I s-a făcut masaj cardiac în continuu.

Era apt din punct de vedere medical pentru a face sport?
– Toţi sportivii nu-şi pot exercita această activitate dacă nu au un aviz, iar Patrick a primit avizul de la Institutul de Medicină Sportivă. Acolo se fac controale foarte exigente.

A fost şi un medic în ambulanţă sau doar brancardieri?
– Da, era şi un medic, însă nu s-a reuşit salvarea lui Ekeng, din păcate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.