ANRE și Concurența investighează două tranzacții suspecte cu energie

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), instituția care supervizează funcţionarea pieţei de electricitate, și Consiliul Concurenței, investighează două tranzacții încheiate pe piața de energie – OPCOM, suspecte că au încălcat încălcat legislația în vigoare.

În ultimele zile s-a constatat o creștere puternică a prețulului curentului tranzacțonat, de trei ori față de anul trecut. “Analiza noastră va analiza piaţa începând cu 15 decembrie până în prezent. Există suspiciuni privind manipularea pieţei şi abuzul de putere”, a declarat Niculae Havrileţ, șeful ANRE. Conform datelor de pe site-ul bursei de energie, prețul la electricitate în România în zielele de 15 și 23 ianuarie a fost unul dintre cele mai ridicate din Europa, ajungând la 74,92 de euro pe MWh, respectiv 96,52 de euro pe MWh. Cel mai mare preț în această lună din Europa s-a înregistrat în Ungaria, respectiv 300 de euro pe MWh.

În ultimul timp, foarte multe companii de furnizare de curent tranzacționează energie pe platforma Piața pentru Ziua Următoare în speranța că pot obține prețuri mai mici decât cele de pe Piața Centralizată, acolo unde se semnează contracte pe termen mai lung. Anul trecut, de exemplu, pe PZU s-a tranzacționat jumătate din energie ajunsă pe OPCOM, pondere foarte mare dacă ținem cont că pe PZU ar trebui să regleze anumite dezechilibre.

În această iarnă au fost doborâte recorduri energetice ale României postrevoluţionare. Am înregistrat un consum-record zilnic de gaze, o producţie şi un consum-record de energie electrică şi un export de electricitate la cele mai mari valori din istorie. Aceste valori au fost atinse în condiţiile îndeplinirii mai multor factori: un val de frig polar, care s-a abătut asupra României, un sistem de termoficare centralizat, la nivelul ţării, „la pământ“ – care a făcut ca cetăţenii din oraşe fără un CET funcţional să se încălzească cu reşou, aragaz lăsat deschis sau calorifer electric –, un nivel extrem de scăzut al debitului Dunării şi un preţ mic al gazelor ruseşti – care a făcut ca importurile să explodeze.

Sistemul Energetic Naţional a avut sincope, însă a reuşit să depăşească problemele cauzate de această iarnă. Nu fără consecinţe serioase însă. Dacă valul de frig din perioada 6-14 ianuarie, cu temperaturi medii zilnice de sub -15º C, s-ar fi prelungit cu încă o săptămână, SEN ar fi putut ajunge în „blackout“. Potrivit prognozelor meteorologice, restul iernii nu va mai aduce temperaturi extreme precum cele pe care le-am întâlnit în prima parte a acestei luni, iar autorităţile sunt acum în alertă şi, presupunem, şi pregătite pentru ce este mai rău, aşa că nu ar trebui să mai avem probleme cu SEN.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.