ANSVSA, în alertă din cauza unui nou focar de pesta porcină

Ucraina a notificat Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE), în data de 8 iunie, despre apariția unui alt focar de pestă porcină africană la o fermă de porci, într-o zonă foarte apropiată de nordul României, la 10 kilometri de graniță, în Dovzhok, a anunțat, vineri, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

În acest context, ANSVSA a dispus interzicerea circulației porcinelor din gospodăriile populației, de la și către târgurile de animale, închiderea tuturor târgurilor de animale și a aglomerărilor de animale din județul Botoșani și supravegherea efectivelor de porcine din gospodăriile populației în vederea descoperirii tuturor cazurilor de îmbolnăviri la porcine.

De asemenea, au fost activate Unitățile Locale de Combatere a Bolilor din toate comunele județului Botoșani.

Potrivit sursei citate, s-a decis supravegherea circulației porcinelor prin controale în trafic, efectuate de către reprezentanții IPJ și DSVSA, în vederea evitării comerțului ilegal de porcine și au fost notificate Punctelor de Inspecție la Frontieră: Stânca — Costești și Rădăuți Prut privind interdicția intrării în România a bagajelor care conțin carne de porc sau preparate din carne de porc din Ucraina și Republica Moldova.

Nu în ultimul rând, ANSVSA a informat gestionarii fondurilor de vânătoare despre evoluția focarului de PPA și interzicerea vânătorilor cu gonaci la porcii mistreți precum și asupra obligativității de a comunica toate cazurile de îmbolnăvire la porcii mistreți sau de mortalități.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.