Aplauze şi ovaţii pentru „Alina Cojocaru şi prietenii ei”

Institutul Cultural Român din New York, în parteneriat cu RA Entertainment, Mara Society au organizat, la Jazz at Lincoln Center’s Rose Hall din New York, spectacolul World Ballet Stars – an evening presented by Alina Cojocaru & Bucharest National Opera, care i-a avut în prim-plan pe Alina Cojocaru şi Johan Kobborg, directorul artistic al Companiei de Balet a ONB, care au dansat împreună în patru numere, iar din trupa românească au mai evoluat pe scenă Bianca Fota şi Dawid Trzensimiech, Marina Minoiu şi Robert Enache, Alexandra Gavrilescu şi Bogdan Cănilă. Johan Kobborg a semnat, de asemenea, coregrafia.

Alina Cojocaru, solişti ai Baletului Operei Naţionale Bucureşti (ONB) şi artişti de la renumite companii de dans au încântat publicul în acest spectacol menit să promoveze baletul românesc pe scena americană.

Afişul spectacolului de la New York

Printre balerinii străini care au răspuns invitaţiei Alinei Cojocaru s-au numărat cuplul Tamara Rojo şi Isaac Hernandez, de la Baletul Naţional Englez, Daniil Simkin, de la American Ballet Theater, şi Ulyana Lopatkina, prim-balerină a Teatrului Mariinsky şi stea a baletului rus, care a încântat publicul cu Moartea lebedei, a cărei interpretare a făcut-o celebră în toată lumea.

Alina Cojocaru a ţinut să le adreseze fiecăruia dintre artiştii prezenţi un cuvânt de mulţumire personal, pe scenă, la sfârşitul spectacolului, alături de cuvinte de admiraţie pentru cariera şi talentul lor.

Institutul Cultural Român din New York (ICRNY), Misiunile diplomatice ale României la New York, precum şi Ambasada SUA la Bucureşti au fost, de asemenea, menţionate de Alina Cojocaru, pentru sprijinul acordat în organizarea acestui eveniment.

Alina Cojocau şi Johan Kobborg

Există oare o balerină mai iubită azi decât Alina Cojocaru?”, aşa îşi începe articolul cronicarul de la The New York Times. Dansatoarea născută în România, cu studii la Kiev, şi-a petrecut cea mai mare parte a carierei la Londra. Ea întruchipează fragilitatea şi luminozitatea lui Giselle şi figura emoţionantă a Aurorei (Frumoasa din pădurea adomită) cu tehnica şi stilul care au strălucit în multe alte roluri. Ca invitat al American Ballet Theater, ea şi-a demonstrat adesea calităţile pe care nici chiar strălucitoarea Natalia Osipova şi minunata Diana Vishneva nu le-au egalat.

Ea a strălucit timp de 15 ani la Royal Ballet. Din 2013 a dansat la English National Ballet. Logodnicul ei mult timp, Johan Kobborg – un star al Royal Danish Ballet, a cărui carieră s-a dezvoltat tot la Londra şi a fost adesea partenerul Alinei Cojocaru.

În spectacolul de la Lincoln Center’s Rose Hall, cele două staruri au dansat alături de membri ai Companiei Române de Balet, cu Tamara Rojo, altă prim solistă care este acum diector artistic al English National Ballet, şi Ulyana Lopatkina, prim solistă senior a Mariinsky Ballet.

Aplauze pentru Romeo şi Julieta în interpretarea celor două mari stele ale baletului, Alina Cojocaru şi Johan Kobborg

Deşi intitulat Alina şi prietenii, reprezentaţia pare să fi intenţionat să arate newyokezilor baletul românesc, incluzând alături de dansatorii pe care îi cunoşteau alţii pe care i-au descoperit acum”, scria The New York Times.

Baletul National din România a cunoscut o transformare radicală sub îndrumarea directorului artistic Johan Kobborg, şi cu un ajutor considerabil din partea stelei baletului, aclamată pe plan mondial, Alina Cojocaru.

Ulyana Lopatkina

Alina Cojocaru este considerată de criticii de la The Telegraph una dintre cele mai bune balerine ale lumii. Într-un top alcătuit de prestigioasa publicaţie, românca Alina Cojocaru apare alături de alte 11 balerine, socotite ca fiind cele mai bune din toate timpurile.

Pe prima poziţie se situează legenda baletului rus Anna Pavlova (1881-1931), cea care a avut o influenţă covârşitoare asupra generaţiilor care au urmat. A rămas celebră pentru interpretarea din Moartea lebedei, dar şi pentru faptul că este prima balerină care a făcut turul lumii cu spectacolele de balet.

Graţie şi tehnică inegalabile la Alina Cojocaru şi Johan Kobborg

O altă legendă a baletului rus, Galina Ulanova (1910-1998), a fost considerată drept una dintre cele mai mari balerine ale secolului trecut, fiind apreciată şi ca actriţă. Pentru prospeţimea dansului său ruşii au numit-o „balerina dimineţii”. A făcut din Julieta (Romeo şi Julieta) în coregrafia lui Lavrovsky un rol memorabil.

În topul celor mai bune balerine ale lumii din toate timpurile mai figurează Alicia Markova (1910-2004), Margot Fonteyn (1919-1991), Nadia Nerina (1927-2008), Nina Ananiashvili (n. 1963), Sylvie Guillem (n. 1965), Darcey Bussell (n. 1969), Ulyana Lopatkina (n. 1973) şi Tamara Rojo (n. 1974), iar a 12-a balerină este Natalia Osipova (n. 1986).

Singura româncă inclusă în top este Alina Cojocaru, prezentată de jurnaliştii de la The Telegraph drept „una dintre cele mai mari şi mai strălucitoare balerine ale epocii moderne”. Afectată de mai multe accidentări, ea a avut o adevărată pasiune în a se arunca în emoţiile unor roluri precum Aurora, Manon sau Giselle, care au ridicat-o dincolo de simpla virtuozitate.

Alina Cojocaru în La Sylphide

Matei Varga, pianist român stabilit la New York, a acompaniat numerele de dans ale Alinei Cojocaru, fiind apreciat, de asemenea, pentru talentul său. „L-am cunoscut acum două zile, aici, la New York, este o plăcere să lucrezi cu un asemenea artist, cu o asemenea generozitate”, a spus Alina Cojocaru.

Din programul galei de balet „WORLD BALLET STARS”:

Adagio-ul trandafirului” (din Frumoasa din pădurea adormită) – coregrafia după Marius Petipa / muzica Piotr Ilici Ceaikovski. Au dansat: Alina Cojocaru, Johan Kobborg, Isaac Hernandez, Daniel Ulbricht şi Daniil Simkin

Radio and Juliet” (fragment) – coregrafia Edward Clug / muzica Radiohead. Au dansat Bianca Fota şi Dawid Trzensimiech

Diana şi Acteon” – coregrafia după Agrippina Vaganova / muzica Cesare Pugni, aranjament muzical John Lanchbery, cu Sena Hidaka şi Osiel Gouneo

Johan Kobborg şi Alina Cojocaru în No Man’s Land

No Man’s Land” (pas de deux) – coregrafia Liam Scarlett / muzica: fragmente din “Harmonies Poétiques et Religieuses” de Franz Liszt. Au interpretat Alina Cojocaru şi Johan Kobborg

Les Bourgeois” – coregrafia Ben van Cauwenbergh / muzica Jacques Brel. A dansat Daniil Simkin

With You” – coregrafia Ross McCaw / muzica Carl Reinecke. Cu Marina Minoiu şi Robert Enache

Marguerite şi Armand” (fragment) – coregrafia Frederick Ashton / muzica Franz Liszt. Au dansat Alina Cojocaru, Dawid Trzensimiech şi Johan Kobborg

Manon” (pas de deux) – coregrafia Kenneth MacMillan / muzica Jules Massenet – Bianca Fota, Dawid Trzensimiech

Tango” (fragment) – coregrafia Edward Clug / muzica Milonga Triste de Hugo Diaz şi Querer de Rene Depere – Alexandra Gavrilescu şi Bogdan Cănilă

Sena Hidaka şi Isaac Hernandez

Moartea lebedei” – coregrafia Mikhail Fokine / muzica Camille Saint-Saëns – Ulyana Lopatkina

Dama cu camelii” (pas de deux) – coregrafia John Neumeier / muzica Frédéric Chopin – Alina Cojocaru şi Friedemann Vogel

Lebăda neagră” (pas de deux) – coregrafia după Marius Petipa / muzica Piotr Ilici Ceaikovski – Tamara Rojo şi Isaac Hernandez

Les Lutins” – coregrafia Johan Kobborg / muzica Henri Wieniawski și Antonio Bazzini – Daniel Ulbricht, Shuhei Yoshida şi Alina Cojocaru

Anumite momente coregrafice au fost acompaniate de muzică live, interpretată de: Mélanie Genin (Franța) – harpă, Gregory Harrington (Irlanda) – vioară, Mihai Marica (România) – violoncel şi Matei Varga (România) – pian.

Alina Cojocaru în Visul pe scena Operei Naţionale din Bucureşti

Alina Cojocaru dansează în prezent în cadrul Baletului Naţional Englez şi este artist onorific şi invitat permanent la Opera Naţională Bucureşti. Alina Cojocaru colaborează şi cu Baletul din Hamburg, unde are de asemenea statutul de invitat permanent. Cu un repertoriu extrem de bogat şi diversificat, Alina Cojocaru este câştigătoarea celor mai prestigioase premii din lumea dansului, printre care se numără: Premiul „Dansatoarea anului” oferit de Critica de dans germană în 2012, „Benois de la Danse” pentru Cea mai bună dansatoare (2012 şi 2004), Premiul „Balerina Deceniului” (Moscova, 2010), Premiul „Nijinski” pentru Cea mai bună dansatoare (2004), „Internationaler Movimentos Tanz Preis” (2004) şi multe altele. Alina Cojocaru continuă să danseze cu cele mai importante companii de balet din lume.

Spectacolul World Ballet Stars a fost organizat la iniţiativa prinţesei Marina Sturdza, mare iubitoare de balet şi admiratoare a Alinei Cojocaru.

Alina Cojocaru, o mare stea a baletului

„Am cunoscut-o pe Alina la Londra şi i-am propus acest lucru de mai mulţi ani, ca o ocazie de promovare a baletului românesc, iar realizarea efectivă a durat un an”, a spus prinţesa Marina Sturdza, care locuieşte în prezent la New York. Ea a avut, de asemenea, cuvinte de admiraţie faţă de Johan Kobborg, pentru munca sa cu trupa Operei din Bucureşti, şi pentru artiştii români în general.

Acesta este primul spectacol organizat la New York cu participarea unei trupe de balet din România, care ar putea fi începutul unei prezenţe internaţionale constante. „Lucrăm deja la organizarea unui turneu internaţional, posibil chiar începând din sezonul următor, dar este nevoie de planificare serioasă”, a spus Johan Kobborg zâmbind.

De organizarea şi realizarea practică a spectacolului s-a ocupat Raluca Gold Fuchs, originară din România, care conduce o firmă de evenimente.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.