Arhitecţii ies la Bal

Ordinul Arhitecţilor din România organizează tradiţionalul Bal al Arhitecţilor, eveniment monden şi profesional, axat la această ediţie pe tema „Oraşul seamănă cu tine”. Tema a fost adecvată tuturor celor patru acte ale acestuia: „Conferinţa Profesională a OAR”, „Seara Balului Arhitecţilor”, vernisarea a trei „Instalaţii de arhitectură” şi oferirea unei sculpturi oraşului Sinaia.

Mesajul „Oraşul seamănă cu tine” este reflectat de Conferinţa Profesională prin intermediul dezbaterii „Arhitectura Spaţiului Public”. Alături de arhitecţi vor participa Andrei Pleşu, Cristi Puiu, Dan Perjovschi, Gabriel Liiceanu, Mircea Cărtărescu, Dumitru Borţun, Ciprian Mihali, Alexandru Bălăşescu. Împreună vor încerca să determine proporţia în care spaţiul public este responsabilitatea tuturor şi a fiecăruia, măsura în care el este rezultatul amprentei pe care o lăsăm cu toţii asupra locului în care trăim, legitimitatea cu care putem spune că arhitectura este un subiect care îi priveşte pe toţi membrii unei societăţi, şi nu doar pe arhitecţi.

„Seara Balului Arhitecţilor” reprezintă mai mult decât un moment monden, fiind dedicată oraşului Sinaia, celebrând, prin intermediul celei mai elegante forme comunitare, faptul de a fi împreună în spaţiul public, loc definitoriu al întâlnirii şi al dialogului. Balul se va desfăşura sâmbătă, 26 februarie, în Sala Oglinzilor a „Casino-ului Palace”, şi îi va avea printre invitaţi pe Johnny Răducanu, Harry Tavitian, Maria Răducanu&Maxim Belciug şi pe membrii cvartetului „Arpegione”.

Ediţia din acest an are şi o dimensiune comemorativă. OAR oferă oraşului Sinaia un bust al arhitectului Paul Smărăndescu, turnat în bronz de sculptorul Virgil Scripcariu. Paul Smărăndescu, fost arhitect şef al oraşului Sinaia, şi-a lăsat semnătura pe mai multe clădiri reprezentative pentru stilul arhitectural al localităţii. De aceea, OAR va propune, în parteneriat cu Primăria oraşului, demararea acţiunii de clasare a unora dintre aceste clădiri ca monumente de arhitectură.

Nu în ultimul rând, tema ediţiei din acest an a Balului Arhitecţilor este oglindită şi prin vernisarea a trei „Instalaţii de arhitectură”.

„Studioul BASAR”, format în anul 2006 de Alex Axinte şi de Cristi Borcan, aduce proiectul „Forum +”, instalaţie care propune analizarea conceptului de spaţiu public într-un moment în care spaţiul comunitar nu mai este susţinut de reprezentarea urbană clasică. În cadrul Forumului vor fi promovate trasee culturale, plimbări tematice şi vor fi organizate sesiuni informale de dezbateri. „Forum+” este un container de activităţi publice amplasat în parcul central al oraşului Sinaia. El acţionează ca o platformă deschisă de întâlnire şi producţie în jurul căreia vor gravita acţiunile şi evenimentele „Re:Start” – o serie de activităţi care aduc împreună participanţi şi public, precum ateliere de creaţie pentru copii, drumeţii urbane, sesiuni de consultare publică.

„SKBD”, prin arhitecţii Tiberiu Bucşa şi Ioana Pagu, aduce în cadrul Balului Arhitecţilor „Instalaţia cu obiecte nomade”, care invită la necesara reluare în posesie a spaţiului public. Oferind o reprezentare sugestivă a modului în care este perceput acest tip de spaţiu, instalaţia atrage atenţia asupra necesităţii responsabilizării tuturor celor care au ales să dialogheze. Proiectul are scopul de a identifica şi de a semnala spaţiile publice neglijate, prin amplasarea unor statui-semn.

Instalaţia propusă de grupul „UNULAUNU” defineşte şi ocupă un spaţiu. O serie de elemente definesc o limită ideatică, un obiect conţinut şi înţeles ca loc determinat. Pavilionul „0″, poziţionat independent de traseul impus de desenul parcului „Dimitrie Ghica” din Sinaia, propune o nouă modalitate de interacţiune publică. Obiectul este plasat în axul intrării Cazinoului. Instalaţia este o reprezentare 1:1 a relaţiei om spaţiu, oferind un mijloc de reflecţie asupra condiţiei individului în oraş, cât şi a comunităţii faţă de spaţiul public. Membrii grupului UNULAUNU, Romina Grillo, Ciprian Răsoiu, Liviu Vasiu, Matei Vlăsceanu şi Tudor Vlăsceanu, s-au unit din dorinţa de a răspunde provocării lansate de concursul pentru realizarea pavilionului României în cadrul Bienalei de Arhitectură de la Veneţia 2010. Proiectul lor a fost declarat câştigător şi a reprezentat cu succes România în cadrul prestigioasei expoziţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.