Atacuri teroriste cu furgoneta și cuțite (Video/Foto)

Două zone frecventate din Londra au fost în noaptea de sâmbătă spre duminică ținta unor noi atacuri teroriste, la doar câteva zile de la masacrul de la Manchester. O furgonetă de culoare albă a lovit mai multe persoane la London Bridge, mai multe echipaje de poliţie intervenind la faţa locului şi izolând zona. Un al doilea incident a avut loc în Borough Market, iar un al treilea la Vauxhall. Ulterior, s-a dovedit că incidentul de la Vauxhall a fost unul separat, fără legătură cu atacurile teroriste.

Atacatorii au intrat cu furgoneta în pietonii de pe pod, apoi au condus până la Borough Market, o zonă aflată în apropiere, unde au coborât din vehicul și au înjunghiat la întâmplare oameni, până când au fost împușcați mortal de polițiști. Cei trei purtau false veste explozive. „Persoane înarmate cu cuţite pur şi simplu au înjunghiat oameni, de parcă nu le-ar păsa de nimic”, au povestit martori oculari.

Bilanțul victimelor a ajuns la 7 morți. Poliţia londoneză a anunţat anterior că şase persoane au fost ucise. Alți patruzeci și opt de oameni au fost internați în cinci spitale din Londra în urma atacurilor, potrivit Serviciului de ambulanță.

Un cetățean canadian se află printre cele șapte persoane ucise, a anunțat duminică premierul canadian Justin Trudeau, relatează Reuters.

De asemenea, un francez a fost ucis în atentatul de la Londra, iar alți șapte sunt internați în spital, a anunțat duminică ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian

Harta atacurilor

Imagine cu unul dintre presupușii atacatori

Vezi imaginea pe Twitter

UPDATE: Incidente în Londra la London Bridge şi Borough Market. May: Incidentele sunt tratate ca potenţiale acte teroriste. Bilanţ oficial: şase morţi, trei suspecţi au fost împuşcaţi mortal. Serviciul de ambulanţă anunţă că sunt 30 de răniţi. VIDEO

Care au fost primele informații legate de atacuri

* În primul incident, o furgonetă a intrat în pietonii de pe Podul Londrei, doborând cinci sau șase, potrivit unor martor oculari. Un martor a afirmat că a văzut și victime cu gâtul tăiat. Autoritatea londoneză de transport a închis stația de cale ferată din apropiere, la cererea poliției.
* În Borough Market, o piață aflată la circa o jumătate de kilometru de pod, s-au auzit focuri de armă, după ce poliția a intervenit în urma unor apeluri care relatau despre înjunghieri. Ulterior, forțele de ordine au anunțat că sunt căutați trei suspecți.
* Poliția a fost chemată și în zona Vauxhall, situată aproximativ în linie dreaptă cu celelalte două puncte.

ACTUALIZARE 3.16:The Sun anunță că doi atacatori ar fi fost uciși de poliție, alți trei fiind în libertate.

ACTUALIZARE 3.15:The Sun scrie că sunt șapte morți în urma atacurilor. Cifra nu e confirmată oficial.

ACTUALIZARE 3.10: Presa britanică vehiculează numărul de șapte morți. Ambasadorul României, Dan Mihalache relatează că nu are informații dacă printre victime s-ar afla și cetățeni români.

ACTUALIZARE 3.05: ”Asta e pentru Allah!”, a strigat unul dintre atacatori

ACTUALIZARE 3.00: Președintele SUA a scris pe pagina sa de Facebook și pe Twitter: ”Whatever the United States can do to help out in London and the U. K., we will be there – WE ARE WITH YOU. GOD BLESS!”

ACTUALIZARE 2.45: Premierul britanic Theresa May este în legătură permanentă cu autoritățile care au intervenit. Despre incidente a fost anunțat și președintele Statelor Unite, Donald Trump. Theresa May a convocat de urgență ”Cobra” la prima oră a dimineții.

ACTUALIZARE 2.27: Presa britanică a relatat că sunt cel puțin doi morți. Poliția a lansat avertismentul ”Fugi, ascunde-te și anunță!”

ACTUALIZARE 2.00. Un al treilea incident de securitate a avut loc în capitala Marii Britanii. Deocamdată, nu se știu amănunte.

ACTUALIZARE 1.40. Poliția tratează incidentele ca fiind teroriste și caută trei suspecți, probabil înarmați, potrivit surselor Sky News.

ACTUALIZARE 01.30. Poliția londoneză confirmă un al doilea incident. Este vorba de focuri de armă și înjunghieri într-o piață din zona Podului Londrei.

ACTUALIZARE 01.25. Un jurnalist de la The Spectator a postat pe Twitter o fotografie făcută pe Podul Londrei, în care apare o persoană căzută pe asfalt.

ACTUALIZARE 01.20. Într-un incident separat, trei tineri ar fi fost înjunghiați.

ACTUALIZARE 01.15. Apar primele imagini după incidentul de pe Podul Londrei.

ACTUALIZARE 1.00. Cinci persoane sunt tratate la spital, în urma incidentului de sâmbătă seară, au anunțat autoritățile britanice.

ACTUALIZARE 00.50. Un martor a povestit pentru televiziunea BBC că o camionetă albă a intrat într-un grup de 20 de oameni. La volan s-ar fi aflat un bărbat, iar maşina mergea cu peste 80 de kilometri la oră. Poliţia vorbeşte de un incident serios şi 10 echipaje au fost văzute îndreptându-se spre locul incidentului. Sunt informaţii cum că au fost auzite şi focuri de armă, dar şi că una sau mai multe persoane ar fi fost înjunghiate.

S.P., I.R.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.