Banii contribuabililor din SUA și UE au fost folosiți pentru a umple buzunarele unor oligarhi din Moldova

Republica Moldova a fost preluată de o clică de oligarhi care controlează aproape toate aspectele guvernării și economiei, iar banii furați din bugetul statului sunt, de fapt, banii acordați de către FMI pentru R. Moldova, care au ajuns în buzunarele unor ohigarhi. Publicația The Daily Singnal, preluată de UNIMEDIA, a scris un material în care vorbește despre situația politică și economică din Republica Moldova.

„Este ironic faptul că o mare parte din rezervele Băncii Naționale a Moldovei, care a fost jefuită, sunt bani din tranșa de un miliard de dolari acordat Republicii Moldova de Fondul Monetar Internațional. Cu alte cuvinte, banii contribuabililor din SUA și UE au fost folosiți pentru a umple buzunarele unor oligarhi din Moldova, bani care au fost introduși ilegal în UE, Regatul Unit și SUA”, se arată în materialul jurnalistic.

În articol, autorii scriu despre faptul că în Republica Moldova s-a instaurat un sistem în care funcționarii de rang înalt au făcut bani buni privatizând proprietăți publice. Iar în vârful acestei grupări se află prim-vicepreședintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.
„Moldova a fost preluată de o clică de oligarhi care controlează aproape toate aspectele guvernării și economiei. De la obținerea independenței din 1991, zeci de funcționari de rang înalt au făcut sute de milioane, dacă nu chiar miliarde de dolari, din privatizările ilegale ale proprietăților publice.

În vârful acestei grupări de oligarhi este prim-vicepreședintele Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc. Plahotniuc înoată cu încredere în întunecimea de afaceri și politică moldovenească și a devenit poate cel mai bogat om din țară. Un articol recent publicat de New York Times l-a descris pe Plahotniuc ca „… un om cu o reputație atât de toxică încât chiar și prietenii săi din politică încearcă, de obicei, să păstreze distanța în public”.

Au fost numeroase acuzații de corupție și favoritism împotriva lui Plahotniuc și a asociaților săi. Este încă neclar ce rol a avut acesta în „cel mai mare furt bancar din lume” din 2014, prin care aproape un miliard de dolari au dispărut din trei bănci mari din Moldova, toate fiind acum în faliment. În prezent, oficiali din SUA și chiar din Parlamentul britanic analizează acest subiect”, scrie în articol.
Publicația menționează însă că nu e totul pierdut, lăudând-o astfel pe Maia Sandu, fost ministru al Educației și actualui lider al Partidului Politic PAS.

„Nu este însă totul pierdut în politica din Moldova – există și unele aspecte optimiste. De exemplu, fostul ministru al Educației cu studii în SUA, Maia Sandu, este o personalitate respectată în politica moldovenească. Ea ar putea să ofere țării direcția corectă”, se arată în material.
Publicația scrie și despre întâlnirea fostului şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman.

Gofman a sugerat că presupusul furt de 230 milioane dolari de către oficialii ruși și ofițerii de poliție, cunoscut sub numele de „Afacerea Magnitski”, a fost înfăptuit cu ajutorul unor înalți funcționari moldoveni. În timpul prezentarii sale la Heritage, Gofman a făcut publice chiar și numele companiilor off-shore, datele tranzacțiilor și ale sumelor.

Este un lucru curajos să vină la Washington și să vorbească despre corupția din propriul stat.. Fără îndoială, Gofman a făcut acest lucru cu un mare risc nu numai pentru sine, ci și pentru familia sa”, scrie The Daily Signal despre vizita lui Mihail Gofman.

The Daily Signal este o publicație susținută de The Heritage Foundation, unul din cele mai importante think tank-uri din Statele Unite ale Americii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.