Băsescu, „albit” de Inspecția Judiciară

Inspecţia Judiciară (IJ) a ajuns la concluzia că independenţa justiţiei nu a fost afectată de declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, care a spus că în dosarul Microsoft „vor mai apărea surprize, inclusiv persoane”.

Inspectorii judiciari au stabilit că afirmaţiile preşedintelui nu fost de natură să afecteze independenţa judecătorilor şi a procurorilor, având în vedere că acestea pot fi încadrate în limitele discursului politic, a precizat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt la IJ, Tamara Manea.

CSM a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare, după ce, în 13 octombrie, Traian Băsescu a declarat la Realitatea TV, răspunzând unei întrebări, că în dosarul Microsoft vor mai apărea surprize, inclusiv persoane.

„Cea mai complexă informaţie am avut-o în 2009 legată de posibilă fraudare şi acea informaţie într-o manieră mult mai în detaliu a fost transmisă DNA şi de acolo a început uşor, uşor”, a afirmat preşedintele Traian Băsescu, precizând că informarea a venit de la serviciile româneşti.

Întrebat dacă vor mai fi surprize în acest dosar, Băsescu a spus: „Da, vor mai fi”.

Întrebat dacă e vorba inclusiv despre persoane, preşedintele a replicat scurt: „Inclusiv persoane”.

Întrebat dacă EADS este un dosar mai extins decât Microsoft, Băsescu a declarat că nu vrea să vorbească despre un dosar aflat în investigaţie, dar a confirmat că este.

„Am luat date din urmă pentru că am avut tot dosarul Microsoft acum şi am constatat că 9 firme şi persoane private, deci vorbesc dintre cei care au purtat comisioanele, sunt şi destul de comuni în informările pe care le-am avut despre Microsoft. Am găsit în Microsoft oameni pe care i-am regăsit şi în informări negative făcute pe EADS, făcute de structurile de securitate, nu ne ascundem acum”, a spus Traian Băsescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.