Cum ar fi fost plănuit atentatul de la Târgu Secuiesc

UPDATE Beke Istvan, extremistul de orgine maghiară care ar fi plănuit un atentat terorist în timpul paradei de 1 Decembrie de la Târgu Secuiesc, trebuia să realizeze un dispozitiv exploziv care să poată fi accesat de la distanţă şi pe care să îl amplaseze într-un coş de gunoi din centrul municipiului Târgu Secuiesc, aproape de traseul de deplasare al paradei militare, apoi să se spună că localitatea „a fost atacată de terorişti”, conform referatului prin care s-a propus arestarea preventivă a acestuia, referat consultat de Mediafax.

În referatul prin care au propus arestarea preventivă a lui Beke Istvan, procurorii spun că în 10 octombrie, în judeţul Covasna, a avut loc o întâlnire a mai multor membri HVIM („Mișcarea de Tineret 64 de Comitate”), la care s-a propus amplasarea şi detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat pe timpul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie la Târgu Secuiesc, cel care a făcut propunerea spunând că are o cutie de petarde acasă ce poate fi folosită în acest sens.

În timpul întâlnirii s-ar fi convenit ca dispozitivul să fie realizat de Beke Istvan, care se pricepe la electronică, prin utilizarea unui fitil care „ar face să se aprindă cel puţin trei-patru petarde simultan” şi că mai trebuie „doar o baterie”.

Beke Istvan ar fi afirmat la acea întâlnire că de pe telefonul mobil poate accesa camera video amplasată în exteriorul magazinului său situat în centrul localităţii Târgu Secuiesc şi că va putea urmări marşul de Ziua Naţională a României şi detona dispozitivul exploziv improvizat de la distanţă, „chiar dacă va fi plecat din localitate cu familia”, au scris procurorii în documentul citat.

Astfel, pentru detonarea dispozitivului exploziv improvizat trebuia să se cumpere „o cartelă nou-nouţă şi un telefon la fel”, de la care să se facă apelulul, apoi să fie distruse. „La ce am avut noi, puteai să fixezi un cronometru la maxim 24 de ore”, ar fi spus Beke Istvan.

Anchetatorii au găsit în locuinţa lui Beke Istvan un dispozitiv electronic de iniţiere şi temporizare a impulsurilor electrice de 12 V. De asemenea, procurorii DIICOT au stabilit că, după întâlnirea din 10 octombrie, Beke Istvan Attila a cumpărat un telefon mobil nou de pe site-ul „rezistent telefon.ro”.

Persoana care a propus detonarea unui dispozitiv exploziv a indicat ca loc de amplasare perimetrul din zona în care se află statuia lui Gabor Aron, respectiv un coş de gunoi din centrul localităţii situat pe traseul de deplasare al paradei militare, afirmând că după acţiune „o să se spună că Târgu Secuiesc a fost atacat de terorişti”.

„Trebuie să facem o încercare, nu mănânci pizza cu poftă, doar o guşti, vezi cum e”, au mai redat procurorii din discuţia purtată la întâlnirea din 10 octomhrie, precizând că termenul de „pizza” a fost folosit cu referire la dispozitivul exploziv improvizat. Tot atunci, H.I. ar fi afirmat: „Ar merita să facem, măcar să acumulăm experienţă”.

Beke Istvan a declarat în faţa procurorilor DIICOT că discuţiile interceptate de SRI în care se plănuia confecţionarea unui dispozitiv exploziv improvizat şi detonarea în public, la manifestările de Ziua Naţională organizate la Târgu Secuiesc, sunt ”prostii” şi că nu intenţiona să facă aşa ceva.

Istvan a fost arestat preventiv.

Reținut de procurorii DIICOT, Curtea de Apel București a decis marți arestarea preventivă pentru 30 de zile acuzat că voia să detoneze o bombă artizanală suficient de puternică încât să facă zeci de morţi.

Decizia nu este definitivă, însă este executorie, astfel încât Beke Istvan Attila va fi dus în arest.

Beke Istvan a fost reținut marți de procurorii DIICOT, în jurul orei 04,00, fiind acuzat de săvârșirea infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale și nerespectarea regimului materiilor explozive privind prevenirea și combaterea terorismului.

Ulterior a fost audiat la sediul DIICOT din București, apoi prezentat în fața unui judecător de la Curtea de Apel București cu propunere de arestare preventivă.

„Materialele și dispozitivele ridicate la perchezițiile efectuate ar fi fost apte să pună în pericol cetățenii români și bunurile acestora, acțiunile inculpatului fiind stopate prin măsurile legale dispuse de către procurorii DIICOT cu sprijinul Serviciului Român de Informații”, susține DIICOT într-un comunicat de presă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.