Boc: Am pierdut imagine şi voturi, dar a meritat pentru ţară!

Înainte de începerea sesiunii extraordinare parlamentare, liderii USL au luat în calcul soluţia demisiei în bloc a opoziţiei.

Senatorul PSD Mircea Geoană a cerut Parlamentului să îşi întrerupă vacanţa şi să se reunească în sesiune extraordinară până când se rezolvă situaţia de criză. El a povestit că un grup de europarlamentari străini au fost uimiţi să afle că românii protestează pe străzi, iar Parlamentul stă în vacanţă. „Când le-am spus că Parlamentul României e în vacanţă, atunci când ţara fierbe, pur şi simplu s-au crucit”, a spus Geoană de la tribună.

Parlamentul s-a reunit astăzi de la ora 13.00 într-o sesiune extraordinară convocată la solicitarea Opoziţiei, pe tema manifestaţiilor din stradă din ultimele zece zile. Premierul Emil Boc participă la şedinţă.

Principalele declaraţii ale premierului Emil Boc

Trăim vremuri speciale, deosebite în lume, în Europa, în România. Criza economică mondială, necruţătoare, a afectat şi afectează viaţa a miliarde de oameni.
Suntem în mijlocul unei crize fără precedent după al Doilea Război Mondial. Nimeni nu ştie exact când se va încheia această criză sau ce forme noi va îmbrăca ea. A început în 2008 cu o criză imobiliară, s-a transformat în una financiar-bancară şi acum capătă formele uneia legate de datoriile suverane ale statelor şi deficitele bugetare.

Astăzi în Uniunea Europeană există riscul major de a se reveni la recesiune economică.

Asăzi, ţări importante ale Uniunii Europene sunt în pragul colapsului financiar. UE caută soluţii extreme şi severe pentru a opri criza.

România vine după trei ani de criză economică severă, după trei ani în care oamenii au fost nevoiţi să suporte măsuri dure de austeritate pentru a putea salva ţara de la colapsul economic.

Când am preluat guvernarea, la finalul anului 2008, am avut în faţă două provocări mari: criza economică, cu efecte pe care foarte puţini le-au putut intui, şi, pe de altă parte, un stat român nereformat în ultimii 20 ani, cu foarte multe probleme.

Când am preluat guvernarea, pe-afară gardul era vopsit şi arăta bine, aveam o creştere economică importantă, dar, înăutru, casa stătea să se prăbuşească, datorită faptului că stăteau să se prăbuşească grinzile şi ne întrebăm cum rezistă. Explicaţia era simplă: am avut vremuri senine.

E foarte greu de explicat că, fără acest rău era şi mai rău, că alternativa era dezastrul. Ştiu cât de greu e. Oamenii nu se încălzesc cu cifre macroeconomice, nu trăiesc cu indicatori.

Înainte de a vorbi de deficit vorbesc de rata la întreţinere la bancă. Dar ce s-ar fi întâmplat dacă măsurile nu erau luate? Cursul s-ar fi triplat. Ce s-ar fi întâmplat fără restructurarea bugetarilor?

Şi politicienii trebuie să-şi asume responsabilităţi. Noi, cei de la putere ne-am pus pe tavă imaginea. La fiecare din cei din arcul guvernamental, care mergeţi în teritoriu: Da, am pierdut imagine şi voturi, dar a meritat pentru ţară! Cine crede că profitând de suferinţa oamenilor se vor putea urca mai repede la putere greşesc. Cel puţin, nu este moral.

Le spun colegilor din opoziţie da, oamenii sunt nemulţumiţi de măsurile de austeritate, dar şi de întreaga clasă politică din ultimii 20 ani.

Oamenii n-au cerut în Piaţă să vină Ponta şi Antonescu să-i conducă. Oamenii au o problemă mai profundă, cu ceea ce înseamnă sistemul politic. Trebuie să învăţăm fiecare din această lecţie. Oamenii sunt cei care conduc în democraţie,vocea lor e cea care trebuie să conducă destinele unei naţiuni, exprimată instituţional. Ce se întâmplă în stradă e un vot de blam la adresa întregii clase politice, care trebuie să-şi schimbe comportamentul.

N-avem voie să sacrificăm stabilitatea României

Vă propun un pact pentru stabilitatea politică şi economică a României cu obiectivul păstrării stabilităţii şi credibilităţii României, un pact pentru a menţine şi crea locuri de muncă în ţară. Aştept propunerile pentru Consiliul de dialog putere-opoziţie

Vă propun să înlocuim confruntarea cu competiţia.

Fac apel la USl să renunţe la propunerea de a cere suspendarea acordării fondurilor europene României. Nu e bine să pună în pericol interesul României, în încercarea de a se căţăra pe putere mai repede.

Regret derapajele şi stângăciile verbale ale unor colegi la adresa protestatarilor. Prezint scuze publice românilor pentru aceste afirmaţii şi stângăcii verbale.

Am luat decizia de revocare a ministrului afacerilor externe, Teodor Baconschi.

Update: Ponta: Revocarea lui Baconschi e prea puţin, prea târziu

„Nu pot să fiu decât de acord cu decizia dumneavoastră de revocare din funcţie a ministrului de externe, Teodor Baconschi. Însă dumneavpastră sper că sunteţi conştient că este este prea puţin şi prea târziu. Este mult prea puţin şi este mult prea târziu”, a spus Ponta.

El a comentat că oamenii aşteaptă soluţii pentru problemele lor, „nu pentru problemele de imagine ale guvernului sau pentru problemele cauzate de lispa de tact” ale lui Baconschi.

Victor Ponta a reluat referinţele la prim-vicepreşedintele PDL precizând că speră ca revocarea acestuia să se fi făcut pentru neîmplinirile sale, iar nu pentru „a oferi o nouă mită celor care au trădat opoziţia” şi au venit alături de putere „pentru funcţii”.

„Îmi doresc să fie un gest cu adevărat sincer”, a adăugat el.

Parlamentul s-a reunit, luni, într-o sesiune extraordinară convocată ca urmare a manifestaţiilor din stradă din ultimele zece zile şi de la care se aşteaptă un mesaj al clasei politice care să detensioneze situaţia politică şi socială. Şedinţa a început cu o întârziere de aproape jumătate de oră, la aceasta anunţându-şi prezenţa 341 de parlamentari, din totalul de 465.

Din partea Guvernului sunt prezenţi premierul Emil Boc, dar şi miniştrii Internelor, Traian Igaş, Educaţiei, Daniel Funeriu, Culturii, Kelemen Hunor, Dezvoltării, Elena Udrea, Transporturilor, Anca Boagiu, Muncii, Sulfina Barbu. Şedinţa este condusă de către preşedintele Senatului, Vasile Blaga.

Mai multe zeci de persoane asistă de la balcoanele din sala de plen la dezbaterile care au loc, luni, în Parlament.

Astfel, grupul democrat-liberal a solicitat ca un număr de 168 de persoane să asiste la lucrările plenului reunit, în condiţiile în care la balcoanele din sala de plen există doar 164 de locuri disponibile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.