Bombe cu Roșca și Chirieac

Sunt convins că se vor fi găsit destui naivi care să plece urechea la marile știri lansate de cei doi. Marţi seară au încins televiziunile cu știrea că Laura Codruța Kovesi își va prezenta demisia în cel mult o săptămînă. Bandiții care nu-i cunosc pe cei doi abonați ai televiziunii Mincinoșii TV (numele mai nou al României TV) vor fi trăit o noapte albă și vor fi deschis nenumărate sticle de șampanie.

Să ne înțelegem pe românește. Nu visez demisia șefei DNA și nici nu-i urez să se întoarcă la recuperările de sub coșul de baschet. Pînă la urmă, lucrurile vor intra într-o stare de decont și se vor cerne. Așa că Laura Codruța Kovesi n-are decît să se pregătească pentru cumplitul examen ce va urma după schimbarea din funcție. Peste o săptămînă, peste un an, Dumnezeu și Iohannis știu, iar americanii și europenii ar putea da o dată mai exactă.

După părerea mea, carnavalul anticorupție încă mai ține. Încă nu s-a dezumflat. Are suporteri și beneficiari. Iar Laura Codruța Kovesi este șeful ideal. Răspunde la comenzi și n-are nici un fel de ezitare.
Subiectul nostru nu este însă anticorupția, ci numai cei doi maeștri ai micului ecran, doi crai dintr-o piesă pe care o joacă aproape în fiecare seară. Cînd nu apar, mai să intrăm la bănuieli. S-au lovit, au răcit sau au fost arestați pentru cine știe ce. Amîndoi sunt mari amatori de știri-bombă. Roșca are cel puțin patru decenii la activ. Prin 1974-1980 inventa scandaluri pe la Viața studențească. Aproape la fiecare articol trebuia să o dregem său să-i împăcăm pe nemulțumiți. De atunci, Roșca a probat o imaginație de investigator care nu trebuie să-l vadă pe cel investigat. Ghicea implicările și probele. Roșca rămîne celebru cu descoperirile sale de la ziarul Ziua, cînd a vrut să-l înfunde pe Ion Iliescu, descoperindu-l pentru publicul din România pe faimosul agent sovietic Botnarciuk (la un moment dat era și Botnariciuc pentru că s-au încurcat în litere slave). Sorin Roșca Stănescu a descoperit și faimoasele transferuri ale lui Traian Băsescu în Insulele Seychelles. Tot el este considerat un fel de părinte al presei de șantaj din România. De-aia a și rămas cu porecla de Nașul. Ei bine, acest jurnalist de investigații, devenit și politician de ocazie pe la liberalii care abia așteptau un alt profesor care să-i învețe cum să facă bani, a aflat, pe sursele sale greu de identificat, o veste-bombă legată de demisia Laurei Codruța Kovesi. Cică mama anticorupției își va depune imediat mandatul. Nu poate dura mai mult de o săptămînă! Imediat după bomba de la Sorin Roșca Stănescu a venit și grenada de la Bogdan Chirieac. Multiplul comerciant din telecomunicații, analist și piarist de politică Bogdan Chirieac, cel care a aflat din surse sigure că Donald Trump, de la summit-ul NATO de la Varșovia, va face o vizită la București, a întărit vestea. Marele patinator al comentariilor politice, faimos coleg de armată cu Dorin Cocoș și admirator necondiționat al Elenei Udrea, a dat și el fuga să ne asigure de iminența demisiei.

Vă dați seama ce nenorocire ar pica peste România dacă Laura Codruța Kovesi ar demisiona în intervalul de timp amintit de cei doi colportori de vești? Le-ar da un statut de ghicitori naționali. Nimeni nu i-ar mai scoate din distribuția și promovarea informațiilor imposibile. Din colportori ar deveni repede un soi de profeți ai neamului. Toate prostiile de care auzim nu mai au decît să aștepte la rînd pentru a se și petrece și pentru a le confirma lor inegalabilele surse sau dîmbovițeana intuiție de cititori în ghioc.
Vă dați seama ce guvern cretin poate fi acela despre a cărui demisie putem afla cu două săptămîni înainte de la Bogdan Chirieac și de la Sorin Roșca Stănescu!

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de vineri versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.