Bonusul pentru cultură: investiţie în viitor sau strategie electorală?

Începând din septembrie 2016, fiecare tânăr de 18 ani din Italia va fi îndreptăţit să primească din partea statului 500 de euro pentru a-i cheltui în scopuri culturale: teatru, concerte, muzee, situri arheologice, cărţi.

Programul este criticat din perspectivă economică – statul în care şomajul în rândul tinerilor este de 40% găseşte cu cale să investească o suma importantă în scop cultural, nu în crearea de locuri de muncă. Nu mai puţin, opoziţia a acuzat faptul că în acest fel guvernul de centru-stânga dominat de Partidul Democrat încearcă să-şi asigure voturile celor mai tineri alegători, mai cu seamă că în luna octombrie în Italia va avea loc un referedum constituţional crucial pentru viitorul guvernării Renzi. Pe de altă parte, iniţiativa guvernului Renzi are o componentă ce ţine de lupta împotriva terorismului – împotriva acestui flagel nu se poate lupta doar cu poliţia şi serviciile secrete, ci şi prin afirmarea valorilor culturale. De altfel, programul a fost anunţat de Matteo Renzi imediat după atacurile teroriste de la Paris din noiembrie 2015, atunci când a declarat că guvernul va investi un miliard de euro în cultura.

De acest nou program vor beneficia 575.000 de adolescenţi, iar guvernul va aloca un sfert de miliard de euro. Banii vor putea fi investiţi de către tineri doar de un site special creat (18app.it) şi vor avea la dispoziţie un an pentru a cheltui cei 500 de euro.

Programul este valabil şi pentru cetăţenii altor state UE ce împlinesc 18 ani şi care locuiesc legal în Italia.

“Este un bonus pentru copiii care devin maturi, pentru a-i face conştienţi ce înseamnă să fii adult în Italia – un personaj principal şi moştenitor al celui mai mare patrimoniu cultural din lume”, a spus premierul italian când a anunţat lansarea acestui proprgram, cu aproape un an în urmă. “Nu ne vom da bătuţi în faţa terorii, avem o istorie de secole şi susţinem că ignoranţa va fi înfrântă de cultură, ca frumuseţea este mai puternică şi mai tenace decât barbarismul”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.