Bruxelles: Jurnaliștii, victime ale represiunii și războaielor hibride

3 mai este Ziua Internațională a Libertății Presei, dar nu sunt multe de sărbătorit cu această ocazie, câtă vreme jurnaliștii sunt supuși represiunii în tot mai multe țări, iar internetul a devenit nu numai principala sursă de informare, dar și un izvor nesecat de știri false. Sunt opiniile președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, într-un mesaj difuzat pentru a marca acest moment. Tajani a lucrat în presă: a fost editor al secției politice a publicației Il Settimanale, crainic de știri la Rai Radio 1 și apoi șef al redacției din Roma a cotidianului milanez Il Giornale.

În plus, membrii subcomisiei pentru drepturile omului din PE va dezbate, pe 4 mai, Indexul Libertății Presei elaborat de organizația Reporteri fără Frontiere, dar și rapoarterele despre știrile false și dezinformare prezentate de European Endowment for Democracy.

Mesajul președintelui Parlamentului European

Democrația autentică nu poate exista fără libertatea presei.

Ca fost jurnalist, știu că este esențială capacitatea de a lucra independent. Fără această libertate nu poate exista control politic, transparență, luptă împotriva corupției, bună guvernare sau libertate de decizie. Din acest motiv, Uniunea Europeană este cel mai puternic protector al acestui drept fundamental în întreaga lume.

Din păcate, organizația „Reporteri fără Frontiere” avertizează că libertatea presei este mai amenințată ca oricând! Potrivit mai multor rapoarte, jurnaliștii sunt intimidați – nu doar în regimurile autoritare – ci și în țări considerate democratice. Chiar în vecinătatea noastră, Turcia a devenit „cea mai mare închisoare pentru jurnalişti din lume”. Potrivit Centrului pentru Libertate din Stockholm, aproape 200 de jurnaliști au fost arestați și 150 instituții media au fost închise în urma loviturii de stat de anul trecut. Mulți jurnaliști sunt în închisoare și oprimați în China, Rusia, Belarus şi țări din America Latină, Africa sau Asia.

Parlamentul European îi va apăra mereu pe cei care fac cunoscute nedreptățile, condamnând orice fel de încercare de a cenzura jurnaliștii! Prin urmare, solicit din nou eliberarea imediată nu numai a jurnalistului turco-german Deniz Yücsel, ci și a celor care au fost deținuți în mod nedrept în întreaga lume pentru că își făceau meseria.

Când vorbim despre libertatea presei, trebuie să ne uităm și la internet. Este o sursă de cunoaștere în aceeaşi măsură în care este şi un motiv de preocupare. Aproape jumătate dintre europeni se informează din social media. Acest lucru a făcut ca difuzarea de știri false să fie mult prea ușoară.

Preocupările sunt în creștere față de dezinformare și discursul instigator la ură, folosite pentru promovarea radicalizării și a fundamentalismului, în special în rândul tinerilor. Împreună cu jurnaliștii atașați principiilor etice, trebuie să promovăm o mai mare responsabilizare a platformelor online.

Astăzi trebuie să ne amintim și să aducem un omagiu tuturor jurnaliștilor care au murit sau au fost închiși pentru angajamentul lor de a oferi cetățenilor adevărul.

Libertatea lor este esenţială pentru a face lumea un loc mai bun. Astăzi vreau să știți că nu sunteți singuri în această luptă. Parlamentul European va fi întotdeauna de partea voastră.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.