Bugetul, o gaură neagră

Politica fiscală a PSD în ceea ce privește impozitul pe venit ar putea lăsa anul viitor un gol de 4 miliarde de euro în bugetul statului, bani care trebuie acoperiți din alte surse de venituri, precum taxe, impozite etc. Potrivit lui Ionuț Mișa, ministrul de Finanțe, impozitul pe venit va scădea de la 16% la 10%, iar veniturile de până în 2.000 de lei vor fi neimpozitate.

Aceasta înseamnă o scădere cu aproape 85% a impozitului pe care o persoană care încasează salariul mediu pe economie, 3.131 lei, îl datorează statului. Acum, cu 16%, acea persoană este obligată să dea la buget 402 lei. După ce se aplică reducerea impozitului pe venit la 0/10%, impozitul de plătit va fi de 61 de lei. În bugetul statului se adună azi în jur de 30 de miliarde de lei din impozit pe venit, din care aproape 25 miliarde de lei din salarii. Prin noua filosofie fiscală, la buget vor ajunge doar 4 miliarde de lei în 2018. Se vor evapora astfel în jur de 21 de miliarde de lei. Or, prin Legea 6/2017 privind bugetul de stat, se estimează pentru anul viitor o colectare din impozitul pe salarii de 28,3 miliarde de lei. „Va scădea şi impozitul pe venit de la 16% la 10%. Aceste măsuri vor fi aplicate cumulat. Salariul net nu va scădea, veniturile românilor nu vor scădea, sarcina fiscală a fiecărui angajator la bugetul de stat se va menţine, va plăti aceiaşi bani, nu va fi un cost suplimentar pentru niciun angajator“, a argumentat ministrul Ionuț Mișa, într-o emisiune la Realitatea TV. Acesta a repetat că „salariile vor creşte“, în ciuda tuturor speculaţiilor apărute în mass-media. „Inclusiv salariile nete vor creşte şi, de asemenea, beneficiile: vor creşte pensiile. (…) Evident, salariul net va creşte. Că sunt cote diferite în care va creşte? Da, dar şi astăzi avem asta. În unele zone va creşte mai mult, în altele mai puţin. Nu există riscul că salariile nete să scadă, nu avem acest risc astăzi. Să se facă acest calcul cu măsurile cumulate, nu aşa cum au fost prezentate în media“, a mai declarat ministrul de Finanţe.

Cresc pensiile și amenzile

Mutarea tuturor contribuțiilor de la angajator la angajat de la 1 ianuarie va avea un efect mai puțin discutat, și anume creșterea din pix a salariului minim pe economie, de la 1.450 lei la 1.780 lei, pentru că sarcina fiscală a angajatorului, 22,77%, va fi mutată la brutul angajatului. Vor crește astfel amenzile rutiere, pentru că sunt calculate în funcție de salariul minim, în cazul în care legea actuală rămâne în vigoare. În plus, vor crește pensiile, pentru că valoarea punctului de ­pensie depinde de salariu mediu, care va fi mai ridicat cu 22,7%, ceea ce pune presiune enormă pe bugetul statului. Această presiune va apăsa și mai tare, pentru că salariile trebuie ajustate în 2018, după ce Guvernul a decis ca lefurile bugetarilor să crească anul viitor cu 25%.

Formă mascată de creștere a impozitării

Impactul negativ al creșterii salariului minim în economie a fost recunoscut chiar de către oficiali ai Finanțelor. Un studiu realizat recent de Smaranda Pantea de la Direcția de politici și analiză macroeconomică din cadrul Ministerului Finanțelor arată că măsurile luate de Guvernele PSD de mărire a salariului minim pe economie, de la 1.250 lei la 1.450 lei, au avut efecte negative pentru firme și angajați. „O firmă poate răspunde la o majorare a salariului minim în alte moduri decât prin reducerea numărului salariaților, de exemplu, prin ajustarea numărului de ore, creșterea prețurilor, scăderea profitabilității, aplatizarea salarială și creșterea eficienței. De asemenea, datele sugerează că a avut loc o creștere a numărului salariaților care lucrează cu timp parțial, deși ponderea lor în total rămâne limitată. Practica de a primi o parte a salariului în plic, destul de răspândită în România, ar putea influența rezultatele. În acest caz, o majorare a salariului minim ar rezulta într-o creștere a salariului formal, o scădere a salariului informal, fără un efect asupra ocupării. Este posibil ca doar anumite grupuri (tineri), anumite firme (IMM-uri sau firme exportatoare) sau anumite sectoare sunt afectate negativ“, se arată în documentul citat. Practic, firmele care nu au făcut față creșterii salariului minim (măsură luată de mai multe ori în ultimii ani de către toate guvernele), au trecut unele contracte pe part time. Numai că, actualul Executiv a recurs la o măsură de contracarare a acestei practici prin introducerea obligativității plății contribuțiilor la nivelul salariului ­minim brut, inclusiv pentru persoanele care au încheiate contracte de muncă cu timp parțial și pentru cei cu plata în acord. Aceasta este o formă mascată a creșterii impozitării, deși Guvernul Tudose susține că este, de fapt, o măsură de scoatere la ­suprafață a evaziunii.

Crește numărul șomerilor

„O firmă poate răspunde la o majorare a salariului minim în alte moduri decât prin reducerea numărului salariaților, de exemplu, prin ajustarea numărului de ore, creșterea prețurilor, scăderea profitabilității, aplatizarea salarială și creșterea eficienței“, se spune în studiul citat. Numărul şomerilor a crescut în trei luni din patru, de când salariul minim a fost majorat, de la 1 februarie, la 1.450 lei, fiind o corelaţie directă şi care se evită foarte greu. Numărul de şomeri a crescut în luna mai, a cincea lună a anului, cu 7.425 faţă de luna precedentă, până la 478.312. De asemenea, rata şomajului a urcat la 5,4%, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). În aprilie, în România erau 470.887 şomeri, nivel minim istoric, potrivit datelor INS.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.