Camera Reprezentanţilor aprobă restrângerea acţiunilor NSA

Camera Reprezentanţilor de la Washington a făcut un prim pas către interzicerea colectării masive de date cu caracter personal de catre National Security Agency (NSA). Cu o majoritate consistentă, reprezentanţii americani au votat miercuri Freedom Act, o lege care ar putea să modifice celebrul Patriot Act, aceasta în cazul în care va trece şi de Senat.

388 de reprezentanţi au votat pentru Freedom Act, iar 88 împotriva, pentru a reforma un articol controversat din Patriot Act, adoptat după atentatele de la 11 septembrie 2011.

Dezbaterea din Senat se anunţă mult mai dură. Preşedintele Barack Obama susţine modificarea Patriot Act, în timp ce republicanii doresc menţinerea în vigoare a legii până în 2020.

Iniţiativa congresmanilor republicani nu este deloc o premieră. O lege similară a fost dezbătută în urma cu un an însă, dupa ce a trecut de Camera Reprezentanţilor, proiectul a fost respins de Senat. Şansele sunt reduse şi de aceasta dată.

Momentul în care legea este dezbătută nu este ales întâmplător. Are de a face cu decizia recentă a unei instanţe federale americane care a decis că programul de stocare a metadatelor, în special telefonice, de către NSA este ilegal (judecătorii au lasat Conresului sarcina de a realiza o reformă legislativă), dar şi cu faptul ca 1 iunie este termenul limită până la care NSA mai are dreptul să colecteze aceste date. Freedom Act urmează să reînnoiască această prerogativă a NSA, însă în condiţii noi – metadatele ar urma să rămână în mâna companiilor de telecomunicaţii şi nu ar mai putea fi accesate decât în urma unei decizii judecătoreşti care să menţioneze clar o persoană anume sau un cont anume. Freedom Act mai vine şi cu câteva prevederi pentru creşterea transparenţei procesului.

Numai legea dă cu o mână şi ia cu cealaltă. Noua lege conţine un limbaj suficient de confuz cât să permită urmărirea la scară largă a comunicaţiilor americanilor atât timp cât este vorba, spre exemplu, de “informaţii secrete externe” necesare politicii externe americane. O serie de comentatori americani consideră că noua lege va ajunge să ia mai multe drepturi decât să restituie drepturi cetăţeanului american. În schimb, Michael Hayden, fost şef al CIA, spune că această este “genul de reformă care place Statului Islamic”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.