Câmpul tactic al DNA și ÎCCJ

Nimeni nu poate ignora paşii făcuți de justiţie după ce DNA şi Înalta Curte au început să funcţioneze mai bine. Nimeni nu ne poate explica de ce n-au funcţionat DNA-ul şi ÎCCJ şi înainte de ziua Z. Doar atunci li s-a dat ordin? Doar atunci li s-a dat voie? Vom afla la un moment dat şi cheia de bază a acestei situaţii. Nu de alta, dar nu putem îngropa 24 de ani de măsluire a justiţiei pentru a ne mulţumi cu cele câteva rezultate apărute în ultima vreme. Esenţial este că lucrurile au început să se mişte. Dar pentru asta nu putem ignora drama femeii din Galaţi care a stat mai bine de o jumătate de an după gratii pentru că mecanismele justiţiei din România au funcţionat la comandă. Nimeni nu poate să îşi imagineze că Mariana Rarinca a ajuns în arest din întâmplare sau în urma unei fraude investigate cu rigoare de procurori. Viteza cu care ea a fost încarcerată ne trimite cu gândul la o execuţie juridică efectuată la comandă. Oricâte merite ar avea preşedinta Înaltei Curţi de Casatie şi Justiţie, ea nu poate fi săltată dincolo de suspiciunea că este beneficiara unui hei-rup al procurorilor tocmai pentru că este vorba de un asemenea pilon al anticorupţiei? Mă tem că riscăm să îngropăm acest caz numai şi numai pentru că este vorba de un om cu un rol important în funcţionarea justiţiei şi în aplicarea unor pedepse de răsunet european. Riscăm să închidem ochii şi să ignorăm drama Marianei Rarinca numai pentru că a fost prezentată pe larg de Antena 3 ca exemplu pentru funcţionarea trinomului SRI-DNA-ÎCCJ. Ar fi o greşeală egală cu forţarea lucrurilor în timpul anchetei în cazul Rarinca!

Toată tevatura legată de cartea Adrianei Săftoiu poate acoperi acest caz. El ne arată ce găuri enorme mai există în mecanismul de justiţie din România, inclusiv în funcţionarea DNA. La fel, Laura Codruţa Kovesi are un merit în dezmorţirea instituţiei blocate de Daniel Morar. Dar asta nu poate şterge cu buretele comportamentul actualei vedete a DNA în cazul procurorului Eugen Iacobescu şi în felul în care a fost închis dosarul ALRO şi viteza cu care doi procurori au fost expulzaţi din DIICOT. Dacă toţi suntem egali în faţa legii, şi politicieni, şi cerşetori, şi funcţionari, şi ţărani şi fiecare plăteşte chiar şi pentru o simplă greşeală, indiferent cât de mică sau de mare este, şi indiferent cât de mult bine a făcut, atunci şi cele două doamne din fruntea DNA şi ÎCCJ au a da socoteală şi pentru blocarea cercetărilor procurorului Eugen Iacobescu, şi pentru închiderea Dosarului ALRO şi alungarea din DIICOT a lui Ciprian Nastasiu şi a Angelei Ciurea. Cei care încearcă să schimbe subiectul, să acopere cazul Marianei Rarinca cu merite, promisiuni şi ordine executate nu fac decât propagandă şi participă la o manipulare menită a salva două vedete ale anticorupţiei aflate la mare încurcătură.

Pe acelaşi fir logic, suntem obligaţi să ne întrebăm dacă aberaţia rostită de generalul SRI Dumitru Dumbravă, altfel recunoscut pentru tot soiul de prostii antologabile, poate fi trecută cu vederea pentru că SRI a obţinut atâtea succese împotriva terorsmului (!?) şi a înregistrat şi documentat cele mai mari şi ciudate cazuri de corupţie? A devenit justiţia din România un ”câmp tactic” al SRI? Cum şi de când? De când s-a format binomul, sau trinomul, sau ce-o fi? Sau de la instalarea tandemului George Maior – Florian Coldea totul funcţionează perfect, dar numai pentru cine era în vizor? Sau Blejnar, Coldea, Ghiţă şi Cocoş, Nicu Niro şi Videanu au început să învârtă operaţiuni de import, export, recuperări de TVA şi multe altele numai şi numai pentru viitorul luminos al sistemului? ”Câmp tactic” a fost ca tot ce era în preajma preşedintelui Băsescu să fie ascuns sub preş şi protejat până la sfârşitul mandatelor, când putem afla proporţiile jafului? Câmpul tactic al SRI ne-a dus în situaţia ca sute şi sute de milioane de euro să dispară fără urmă din bugetul public? Sau mintea veselă a acestui general este acum într-o bătălie cu imaginaţia, în timp ce noi ne chinuim să dăm de urmele banilor dispăruţi?

Dacă justiţia funcţionează pentru Mariana Rarinca, mai abitrir trebuie să funcţioneze şi pentru Livia Stanciu şi pentru Laura Codruţa Kovesi, inclusiv pentru generalul SRI Dumitru Dumbravă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.