Capitala, în domnia Gabi Firea SA

Din cele 22 de societăți comerciale înființate de Primăria Capitalei anul acesta, doar cinci au fost înregistrate la Registrul Comerțului și la Ministerul Finanțelor. Deși unele au semnat deja contracte de publicitate sau pentru servicii diverse prin încredințare directă, nu au afișat nici măcar un număr de angajați. Principala grijă a primăriței a fost de a-și numi protejații în consiliile de administrație.

Cea mai „veche“ societate comercială înființată la propunerea primarului general, Gabriela Firea, are aproape 8 luni de viață și zero realizări. Compania Municipală Consolidări nu a anunțat până acum nicio lucrare de consolidare, deși multe imobile vechi sunt la un pas de a se prăbuși.
Nimeni nu putea să anticipeze în septembrie 2016 ce va face Gabriela Firea la Primăria Capitalei în 2017.

Când Robert Turcescu, pe atunci consilier general, a devoalat un document prin care primărița voia să înființeze un SRL, Firea s-a fofilat să nu dea piept cu jurnaliștii. Era înainte de alegerile parlamentare și nu dădea bine la electoratul PSD să știe că ea va guverna Capitala prin societăți comerciale.

Mai mult, Firea a transmis un comunicat în care nega existența acestui proiect, declarând că se urmărește denigrarea ei.

„Respingem pe această cale orice interpretare făcută pe acest subiect şi considerăm că este încă o încercare de intoxicare a opiniei publice, cu scopul de a afecta imaginea primarului general“.

După mai puțin de un an, avem 22 de societăți comerciale. Fără nicio rușine, Gabriela Firea vorbește acum despre un program de guvernare locală.

Firmele înființate de Primăria Capitalei

– Compania Municipală Tehnologia Informaţiei Bucureşti SA
– Compania Municipală Sport pentru Toţi SA
– Compania Municipală Managementul Transportului Bucureşti SA
– Compania Municipală Publicitate şi Afişaj Bucureşti SA
– Compania Municipală Pază şi Securitate Bucureşti SA
– Compania Municipală Iluminat Public Bucureşti SA
– Compania Municipală Imobiliară Bucureşti SA
– Compania Municipală Întreţinerea Arborilor şi Spaţiului Verde Bucureşti SA
– Compania Municipală Protecţie Civică şi Voluntariat Bucureşti SA
– Compania Municipală Eco Igienizare Bucureşti SA
– Compania Municipală Dezvoltare Durabilă Bucureşti SA
– Compania Municipală Energetică Bucureşti SA
– Compania Municipală Consolidări SA
– Compania Municipală Străzi, Poduri şi Pasaje Bucureşti SA
– Compania Municipală Parking Bucureşti SA
– Compania Municipală Managementul Traficului Bucureşti SA
– Compania Municipală Medicală Bucureşti SA
– Compania Municipală Turistică Bucureşti SA
– Compania Municipală Parcuri şi Grădini Bucureşti SA
– Compania Municipală Agrement Bucureşti SA
– Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti SA
– Compania Municipală Cimitire București SA

Firme degeaba

Nici jumătate din firmele aprobate de consilierii generali nu sunt funcționale. La Registrul Comerțului și la Ministerul Finanțelor sunt înregistrate doar cinci societăți din holdingul de companii municipale. Fiecare dintre aceste firme are un capital social inițial de 120.000 lei. Acționar majoritar la toate este CGMB, cu 99,9%, restul fiind în posesia Service Ciclop SA, companie controlată de Primăria Capitalei. Sunt și firme care nu apar încă oficial în Registru, dar au încheiat deja contracte pentru organizarea de evenimente culturale. Toate firmele funcționează din punct de vedere juridic în fostul sediu al societății Apa Nova București, din strada Demetriade.

Compania Municipală Energetică

Firma se va ocupa cu producția, transportul, distribuția și comercializarea energiei electrice, precum cu și producția și distribuția gazelor. Potrivit documentului, se vor construi centrale noi în cogenerare, care să alimenteze zonele de consum RADET situate la distanțe mari față de CET-urile ELCEN, construirea unui incinerator de deșeuri, modernizarea centralei termice Casa Presei și atragerea de finanțări externe și investiții private pentru dezvoltarea sistemului energetic al Bucureștiului. Printre administratorii nou-înființatei societăți se numără Sorin Chiriță, actual city manager al Capitalei, Mihail Ardenel Vasile, fost șef al Direcției Tehnice din RADET, și Laurențiu Bulimar, fost acționar la firma HCI Environment, specializată în studii de impact asupra mediului.

Compania Municipală Imobiliară

Firma va administra imobilele pe bază de comision sau contract și se va ocupa de curățenia clădirilor, cumpărări, vânzări și închirieri de bunuri imobiliare. Primăria Capitalei spune că Administrația Fondului Imobiliar, care gestionează patrimoniul municipalității, nu are suficienți bani și nici oameni pentru această activitate. În plus, ca instituție publică, nu poate să atragă nici finanțări externe și nici investiții. Nu în ultimul rând, în expunerea de motive se invocă „posibilitatea ca sumele provenite din rambursările de TVA să fie folosite pentru dotarea și dezvoltarea fondului imobiliar“. Printre administratori se numără Daniel Vlăsceanu, prodecan la Facultatea de Ingineria și Managementul Sistemelor Tehnologice din cadrul Politehnicii București, și Adriana Păunica, consilier local PSD la Primăria Sectorului 3.

Compania Municipală Consolidări

Firma fost înființată pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic ridicat din oraș. Documentul de motivare a înființării acesteia invocă reducerea costurilor prin angajarea directă de personal și prin evitarea întârzierilor, contestațiilor, erorilor, blocajelor și litigiilor care apar în procedurile de achiziții publice derulate cu contractori externi. Din Consiliul de Administrație al companiei fac parte, printre alții, Nicolae Noica, fost deputat PNȚCD și ministru al Lucrărilor Publice, de asemenea fost șef al Comisiei tehnice a proiectului Catedralei Mântuirii Neamului, și Anton Hadăr, profesor universitar expert în rezistența materialelor și lider al Federației Naționale Sindicale din educație Alma Mater.

Compania Municipală Publicitate și Afișaj

Firma se va ocupa de administrarea spațiilor publicitare de pe domeniul public, iar în subsidiar va practica servicii de reprezentare media, precum și de închirieri. În document se spune că, în 2015 și 2016, PMB a încasat anual circa 1,7 milioane lei din publicitate stradală și speră să obțină între 10 şi 30 milioane euro pe an. Consiliul de Administrație îi include pe Sorin Chiriță, city manager al Capitalei, Mariana Brod, consilier juridic la Primăria Voluntari, condusă de Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea, și președinte al CA al firmei Green City Voluntari, și pe Simona Butacu, director general la Service Ciclop SA, consilier local PSD la Primăria Sectorului 6 și președinte al organizației de tineret a PSD București, care este, din luna februarie anul acesta, și consilier personal al primarului general, Gabriela Firea.

Printre administratorii altor societăți se numără Speranța Cliseru, fost administrator public al orașului Voluntari și prefect al județului Ilfov, în prezent consilier personal al primarului general, Ioan Sebeșan, membru al CA al Metrorex și profesor universitar la Facultatea de Transporturi din cadrul Politehnicii București, și Vasile Săvoiu, șeful Direcției Buget din Primăria Capitalei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Gabriela Dinescu 208 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.