Ce avea în servietă John Kerry înainte de întâlnirea cu Putin

Secretarul de stat al SUA, John Kerry, a sosit joi la Moscova pentru discuţii cu preşedintele Vladimir Putin şi cu ministrul de Externe Serghei Lavrov despre soluţionarea conflictelor din Siria si Ucraina.

Kerry spera ca întâlnirile să permita celor două state să găsească o cale “pentru a reconstrui şi întări relaţia bilaterală, dovedind că ştim să rezolvăm probleme grave împreună şi să construim relaţia pornind de aici”.

Înainte de a trece la treabă, Putin a vrut altceva de la oficialul american. Dorea să ştie ce se întâmplă cu John Kerry din moment ce îşi duce singur servieta şi ce anume se află în ea.

„Am fost destul de mirat, când am văzut că nimeni nu v-a ajutat să duceți lucrurile. Pe de o parte este foarte democratic, iar pe de altă parte mă gândesc că treburile la americani nu merg așa de bine, că s-a ajuns la situația că nu are cine ajuta Secretarul de Stat să-și ducă servieta. Am auzit că economia SUA este ok. Poate aveți în servietă ceva, ce nu ați putut încredința nimănui. poate ați adus bani?”, a spus Putin.

“Când vom fi doar noi o vă voi arăta ce este în servietă. Şi cred că veţi fi plăcut surprins”, i-a spus Kerry lui Vladimir Putin.

Glumele au fost lăsate la o parte şi s-a trecut la discuţiile despre Siria, acolo unde SUA doresc o soluţie politică pentru încheierea războiului ce a ajuns în al cincilea an. Cât priveşte Ucraina, Washingtonul speră ca acordul Minsk 2 pentru încheierea ostilităţilor să fie aplicat în totalitate.

În discuţiile purtate aproape de miezul nopţii cu Serghei Lavrov, John Kerry a spus că întâlnirea cu Putin a fost “foarte serioasă şi constructivă”. Secretarul de Stat a spus că “a ajuns la o înţelegere mai bună a deciziilor luate recent de preşedintele Putin”.

În privinţa Siriei, Kerry a declarat că ruşii au stabilit un calendar pentru tranziţia politică la Damasc şi că au venit si cu o propunere pentru o nouă constituţie, despre care speră că va fi finalizată în august.

Despre Ucraina, Kerry a spus că sancţiunile impuse Rusiei dupa anexarea Crimeii, precum şi acţiunile militare în estul Ucrainei vor continua până când Rusia va aplica integral angajamentele asumate prin acordul de la Minsk.

Kerry a declarat că a cerut Moscovei să o elibereze pe Nadia Savcenko, pilot in armata ucraineană, capturată şi condamnată la 22 de ani de închisoare pentru uciderea a doi ziarişti ruşi. Cancelariile occidentale susţin că acuzaţiile sunt false şi ca procesul din Rusia nu a fost echitabil. Kerry a cerut şi eliberarea altor prizonieri ucraineni din Rusia.

La conferinţa de presă de la miezul noptii s-a revenit la subiectul servietei lui Kerry. Ce a adus secretarul de Stat al SUA? În timp ce Kerry si Lavrov vorbeau cu jurnaliştii, unul dintre membrii echipei de la Kremlin a observat servieta zăcând pe jos, întredeschisă. Le-a spus atunci ziariştilor: “Se pare că acum nu mai e nimic de valoare în ea”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.