Ce plănuiește Traian Băsescu?

Surpriza ieșirii lui Traian Băsescu poate ține numai de calendar. A făcut-o extrem de tîrziu. Mulți observatori ai scenei politice au fost obligați să se întrebe, oare de ce nu taxează președintele bîlbîielile USL-ului? De-aia! Orice om cu un strop de viclenie sub tărtăcuță lasă jucătorul slab să se umfle în pene și pe urmă îl lovește pe neașteptate. E o regulă simplă. În asemenea cazuri, efectele sunt devastatoare, impactul este mai puternic iar spectacolul smulge ropote de aplauze. Așa a procedat și Traian Băsescu. Exact ca boxerul bătut măr care se trezește pe neașteptate și lovește amețitor. De ce a întîrziat Traian Băsescu atît de mult? Presupunerea mea este că după supraviețuirea norocoasă din scandalul suspendării a simțit nevoia să se odihnească și să își lingă rănile. Cîteva luni. S-a bucurat că a scăpat doar cu imaginea șifonată, dar și-a salvat funcția. S-a odihnit cîteva luni și a supravegheat scena politică. În special, USL-ul. Schimbarea de cîrmă de la PDL a avut darul să îl trezească. A fost primul moment care l-a obligat să redevină jucător. Nu putea rămîne cu brațele încrucișate și înconjurat doar de familie și de femeile de serviciu de la Cotroceni. Alungarea Elenei Udrea și a întregii găști din fruntea PDL a devenit o adevărată invitație la acțiune. Mișcarea populară s-a transformat aproape instantaneu într-o alternativă. Aproape peste noapte s-a născut și un plan de atac. De fapt, Traian Băsescu a fost împins și apoi obligat să inventeze o soluție salvatoare. Ce să facă, să aștepte resemnat sfîrșitul mandatului, ca un naufragiat pe o plută pe care timpul o duce totuși la un țărm, ori să se redreseze și să reintre în luptă? A ales varianta a doua. Şi destul de repede a revenit în public și au apărut demisiile din PDL și s-au înmulțit înscrierile în Mișcarea Populară.

Traian Băsescu a atacat operațiunea de modificare a Constituției pentru că era neconvingătoare. De altfel, proiectul politic de modificare a Constituției s-a născut chiar din conflictul acerb cu Marinarul, dar și din orgoliile majorității, cu cele 70 de procente în Parlament. Dictonul ”schimbăm tot” s-a poticnit însă în fața improvizațiilor și a făcut din modificarea Constituției o operațiune neconvingătoare, desfășurată sub conducerea unui politician în plină pierdere de viteză: Crin Antonescu. Dezbaterea publică, în pripă și neconvingătoare, n-a captivat atenția românilor. De altfel, mai toate modificările propuse privesc felul în care se desfășoară jocurile de putere. Drepturile cetățeanului, mai puțin! Şi atunci, de ce să se chinuie românii să se bată pentru o Constituție care a devenit mare miză doar pentru partidele politice și pentru acoliții lor din Parchet, din serviciile secrete și din propagandă? Atacul lui Traian Băsescu, nelegal, lipsit de un fundament juridic, a picat însă pe un teren fertil. Încrederea în USL a început să scadă, gafele să se înmulțească, promisiunile să fie uitate. Şi planul omului încolțit cu suspendarea a prins contur. Traian Băsescu a revenit la dezbaterea parlamentului de 300, problemă expediată de USL în mare grabă și mai apoi ascunsă sub preșul indiferenței.

Suferă Traian Băsescu pentru vechea sau pentru noua Constituție? Nici vorbă! A folosit subiectul pentru a lovi un USL în stare de anemie. Nu Constituția este proiect pentru președinte. Ea este doar pretext. Scopul esențial este altul. Cei care se învîrt în preajma sa povestesc cum Traian Băsescu urzește, vorbește, scenarizează și visează zi și noapte la construirea unui alt partid care să răspundă la comenzile sale. Pierderea PDL-ului l-a rănit peste măsură. Şi a devenit miză pentru o răzbunare politică. Președintele României nu mai lucrează la elaborarea politicii externe, la medieri sau la promovarea intereselor economiei românești. Scopul său urmărit orbește este recuperarea PDL-ului ca partid care nu mai ascultă de ordinele sale.

Vulpe bătrînă, Traian Băsescu știe că fără un partid în spate, oricît ai fi de iubit, de viclean sau de norocos, în politică tot un nimeni rămîi. Așa că a pornit de la bază. De la recîștigarea PDL-ului sub pălăria Mișcării Populare. Şi apoi, cum o da Domnul și starea de sănătate! Un candidat la Președinție, o încercare de a controla guvernul. Şi ce mai rezultă din amatorismul adversarilor săi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.